Ανακοίνωση Τραμπ: Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους – “Πέθανε σαν σκύλος”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επιβεβαίωσε την είδηση που μεταδόθηκε νωρίτερα, ότι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους αυτοκτόνησε ανατινάζοντας το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε για να μην πέσει στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Τραμπ “ο Μπαγκντάντι πέθανε σαν σκύλος, σαν δειλός”, μέσα σε ένα τούνελ από το οποίο προσπάθησε

να διαφύγει. Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος, μαζί του είχε τρία παιδιά τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο όταν ανατίναξε τα εκρηκτικά.

Ο Ντ. Τραμπ ανέφερε ότι οι όποιοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απομείνει ή όσοι ανά τον πλανήτη είναι συμπαθούντες, θα πρέπει να δουν το βίντεο με το τέλος του Μπαγκντάντι, καθώς “έκλαιγε, ούρλιαζε και παρακαλούσε”, προσθέτοντας για μια ακόμη φορά ότι πέθανε σαν δειλός και όχι σαν ήρωας. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, καθώς ταυτοποιήθηκε η σορός του.

Ανάμεσα στα θύματα της επιχείρησης και δύο γυναίκες οι οποίες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά, τα οποία όμως δεν πρόλαβαν να τα ενεργοποιήσουν. Επίσης στον χώρο βρέθηκαν και 11 παιδιά που σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ απομακρύνθηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε την Τουρκία, την Ρωσία, τη Συρία, το Ιράκ και τους Κούρδους της Συρίας για τη βοήθεια στην επιχείρηση κατά του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Σαν να παρακολουθούσαμε ταινία

Όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη του επιτελείου του παρακολούθησαν την επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σε ζωντανή σύνδεση από το δωμάτιο διαχείρισης κρίσεων του Λευκού Οίκου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “ήταν σαν να παρακολουθούσαμε ταινία”.

Ανέφερε ότι τα ελικόπτερα πέταξαν “πολύ χαμηλά και πολύ γρήγορα” για να προσεγγίσουν το στόχο τους στην Συρία, προσθέτοντας ότι το να μπουν και το να βγουν οι ειδικές δυνάμεις στην περιοχή ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος. Όπως δήλωσε, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν καμία απώλεια, ενώ εξουδετερώθηκαν πολλοί άνδρες του ΙΚ. Ο μόνος που τραυματίσθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν ένας σκύλος, είπε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι λόγω της εξαιρετικής ανάγκης για μυστικότητα, ο ίδιος πόσταρε το πρώτο “τουίτ” του αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν προσγειωθεί με ασφάλεια μετά το πέρας της επιχείρησης, πιθανώς στο Ιράκ.

Το Reuters σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τραμπ σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει έρευνα την οποία προωθούν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του. Το πρακτορείο σημειώνει πως ο φόνος του Μπαγκντάντι, που μπορεί τελικά να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, θα βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να φανεί ισχυρός καθώς δίνει μάχη κατά της έρευνας σε βάρος του που άρχισαν οι Δημοκρατικοί τον περασμένο μήνα.

Μ. Έσπερ: Στόχος ήταν να συλληφθεί ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους

Τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που επέδραμαν στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο να συλλάβουν, ει δυνατόν, τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, αλλά και να τον σκοτώσουν, αν αυτό θα ήταν απαραίτητο, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

“Φωνάξαμε στον Μπαγκντάντι και του ζητήσαμε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και κατέφυγε σε μια υπόγεια περιοχή και στη διαδικασία της προσπάθειάς μας να τον βγάλουμε από εκεί ανατίναξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, πιστεύουμε, και σκοτώθηκε”, δήλωσε ο Έσπερ στο CNN.

Ο Έσπερ πρόσθεσε πως δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων υπέστησαν ήσσονος σημασίας τραύματα στη διάρκεια της επιχείρησης και έχουν ήδη επιστρέψει στις θέσεις τους.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο Τραμπ ενέκρινε την επιχείρηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

“Ο πρόεδρος εξέταζε επιλογές νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα … Επέλεξε την επιλογή που πιστεύαμε ότι μας έδινε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας”, δήλωσε ο Έσπερ.

Ποιος ήταν ο χαλίφης του ΙΚ και Νο1 καταζητούμενος των ΗΠΑ

O Aμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ήταν ο Νο1 καταζητούμενος στις ΗΠΑ όπου είχε επικηρυχθεί για 25 εκατ. δολάρια.

O Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να γεννήθηκε το 1971 στη Σαμάρα ή τη Ντιγιάλα του Ιράκ, σύμφωνα με τζιχαντιστικούς ιστότοπους και υποστήριζε ότι ήταν απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ. Μετά την εισβολή των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ το 2003 ίδρυσε την αντάρτικη οργάνωση Jamaat Jaysh Ahl Al Sunnah wa l Jamaah, αναλαμβάνοντας επικεφαλής της επιτροπής της για την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (της Σαρία). Μετά το διδακτορικό του στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης με θέμα την ισλαμική κουλτούρα, ιστορία και τη Σαρία ο Αλ Μπαγκντάντι έγινε ιεροκήρυκας στο τέμενος Ιμάμ Αχμάντ ιμπν Χανμπάλ της Σαμάρα στο Ιράκ.

Τον Φεβρουάριο του 2004, που συνελήφθη από τους Αμερικανούς κοντά στη Φαλούτζα του Ιράκ, ήταν σχετικά άγνωστος. Ο Αλ Μπαγκντάντι αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του ίδιου χρόνου ελλείψει αποδείξεων εις βάρος του. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας τον συνέλαβαν ξανά άλλες δύο φορές, το 2007 και το 2012, αλλά τον άφησαν ελεύθερο γιατί δεν ήξεραν ποιος πραγματικά ήταν.

Το 2005 ο Αλ Μπαγκντάντι ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στον διαβόητο ηγέτη του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αλλά μετά τον θάνατο του τελευταίου σε επίθεση αμερικανικού drone το 2006 αναρριχήθηκε σιγά-σιγά στην ιεραρχία της οργάνωσης και ανέλαβε τα ηνία της το 2010.

Στις 29 Ιουνίου του 2014 το ISIS ανακοίνωσε την ίδρυση ενός παγκόσμιου “χαλιφάτου” με τον Αλ Μπαγκντάντι να αναλαμβάνει τα ηνία του. Από τη μέρα που ο Αλ Μπαγκντάντι αυτοανακηρύχθηκε ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης απέφευγε συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις.

Με τουρμπάνι, μαύρο ένδυμα και γκρίζα γενειάδα, είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του “χαλιφάτου” του ΙSIS στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.

Ο Τραμπ ανακοινώνει το θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους;

Keywords
Τυχαία Θέματα