“Ανάσα” για χιλιάδες οφειλέτες στην εφορία – Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν
«Ανάσα» σε χιλιάδες φορολογούμενους που απειλούνται με κατασχέσεις και άλλα εισπρακτικά μέτρα της εφορίας ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, παρέχοντας τη δυνατότητα επανένταξης σε παλιές ρυθμίσεις που χάθηκαν.
H μερική αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων στην εφορία που προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τον νέο φορολογικό κώδικα, έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν 107 δισ. ευρώ, και από αυτά μόλις το 5,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 4,7 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ρύθμιση!
Όμως, η αναβίωση των ρυθμίσεων έχει και βαρύ αντίτιμο, καθώς θα πρέπει
Επί της ουσίας όμως, η αναβίωση αφορά όσους είχαν κάνει διακανονισμό και τον έχασαν. Εάν μάλιστα η εφορία κράτησε η κατάσχεσε χρήματα, ενώ η ρύθμιση είχε ήδη χαθεί, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν, δηλαδή θα πιστωθούν για να καλύψουν τις δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.
Πρακτικά, δηλαδή, με τις νέες διατάξεις στον Κώδικα παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Όμως, σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.
Ειδικότερα, πρόκειται για περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι αφού είχαν απωλέσει τις ρυθμίσεις τους:
Είτε με δική τους πρωτοβουλία πλήρωσαν εκπρόθεσμα δύο ή περισσότερες δόσεις των ρυθμίσεών τους, αγνοώντας ότι τις είχαν απωλέσειΕίτε τους δεσμεύτηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούντανΕίτε τους παρακρατήθηκαν χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείωνΜε τη διάταξη του άρθρου 87 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι όλα αυτά τα ποσά θα πιστωθούν κατά προτεραιότητα σε ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής που χορηγήθηκαν στους οφειλέτες βάσει νόμου ή απόφασης διοικητικού οργάνου.
Αν μετά την πίστωση των ποσών αυτών επέλθει εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, ώστε να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης αυτών, οι οφειλέτες θα επανεντάσσονται στις απωλεσθείσες ρυθμίσεις. Αν δεν επέλθει ολοσχερής εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, και εξακολουθούν να μην πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης αυτών, τότε θα βεβαιώνεται η απώλεια των ρυθμίσεων.
Αλλάζουν οι κανόνες για το πότε χάνονται οι ρυθμίσειςΕπιπρόσθετα, με το σχέδιο νόμου εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν στην απώλεια των ρυθμίσεων. Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές.
Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης. Με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, τα δεδομένα αυτά αλλάζουν και οι φορολογούμενου θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επιστρέψουν στις ρυθμίσεις που έχασαν.
Ειδικότερα:
Απώλεια λόγω μη υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΦΠΑ κλπ: Πολλοί φορολογούμενοι έχασαν κάποια ρύθμιση επειδή δεν υπέβαλαν τις προβλεπόμενες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ κατά τη διάρκεια ισχύος των ρυθμίσεων. Για τους οφειλέτες των περιπτώσεων αυτών προβλέπεται χρονικό περιθώριο εκπρόθεσμης υποβολής των μη υποβληθεισών δηλώσεων έως τις 31 Μαϊου 2024, εφόσον οι προθεσμίες υποβολής των συγκεκριμένων (μη υποβληθεισών) δηλώσεων έληξαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 ή χρονικό περιθώριο εκπρόθεσμης υποβολής των μη υποβληθεισών δηλώσεων έως και τρεις μήνες, εφόσον οι προθεσμίες υποβολής έληξαν μετά την 31η-12-2023.
Απώλεια λόγω αρρύθμιστων νέων οφειλών: Κάποιοι άλλοι έχασαν την ρύθμιση επειδή δεν εξόφλησαν ή επειδή δεν τακτοποίησαν κατά νόμιμο τρόπο νεότερες οφειλές τους που προέκυψαν αφού εντάχθηκαν στις πάγιες ρυθμίσεις. Όσοι οφειλέτες απώλεσαν πάγιες ρυθμίσεις για τον λόγο αυτόν, έχουν περιθώριο τριών μηνών για εξόφληση ή νόμιμη τακτοποίηση των νέων εκκρεμών οφειλών. Το περιθώριο αυτό όμως ισχύει μόνο για τις νέες οφειλές, των οποίων η κανονική προθεσμία εξόφλησης ή τακτοποίησης εξέπνευσε εντός του 2024.
Εφόσον οι οφειλέτες αυτής της περίπτωση εξοφλήσουν ολοσχερώς τις νέες οφειλές τους εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους ή τις τακτοποιήσουν με νέα ρύθμιση εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής τους, θα αποκτήσουν το δικαίωμα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις που απώλεσαν.
Ο «χάρτης» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορίαΑπό τα 107 δισ. ευρώ του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 26,3 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης, Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2024, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος ανέρχεται σε 80,7 δισ. ευρώ, με το 59,6% ή 48,1 δισ. ευρώ να πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ) και το υπόλοιπο από ανείσπρακτα πρόστιμα και μη φορολογικές οφειλές (δάνεια, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ).
Μόλις το 5,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου ή 4,7 δισ. ευρώ βρίσκεται σε ρύθμιση. Το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ. Το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών φυσικών προσώπων εντοπίζεται μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (24,2%), ενώ τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (30%) οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.
Οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο τα οικονομικά περιθώρια των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο και περισσότεροι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν μικρές οφειλές προς την εφορία. Στις χαμηλές κατηγορίες οφειλών το σύνολο σχεδόν του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προέρχεται από τα φυσικά πρόσωπα με το 98,2% να αφορά χρέη κάτω από 50 ευρώ και το 88,2% των οφειλών κάτω των 10.000 ευρώ. Όσο αυξάνεται το ύψος των οφειλών ενισχύεται και ο ρόλος των νομικών προσώπων στη διαμόρφωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.
Ειδικότερα, στην κατηγορία ληξιπρόθεσμου υπολοίπου άνω του 1 εκατ. ευρώ τα νομικά πρόσωπα συμμετέχουν στις οφειλές κατά 69,3%, με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Ιανουαρίου 2024 τα 57 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.743, αποτελώντας το 61,2% του πλήθους των οφειλετών σε αυτό το εύρος οφειλής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ: Οι 14 πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές - Επικεφαλής ο Ανδρέας Λοβέρδος
- Στο ελληνικό Πεντάγωνο οι Ισραηλινοί για την αναβάθμιση των Μ113
- Έλενα Ακρίτα: Νέες «πύρινες» αναρτήσεις – «Δεν κοιτάτε τα χάλια σας κ. Μητσοτάκη»
- ΔΥΠΑ: Στις 15 Απριλίου η 2η Διαδικτυακή Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας Τουρισμού
- Θέματα της αγοράς κρέατος ενόψει Πάσχα συζητήθηκαν σε σύσκεψη ΠΟΚΚ – ΥΠΑΑΤ
- Πάσχα με... πληρωμές: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δρομολογεί πληρωμές και άνοιγμα ΟΣΔΕ
- Τιμολόγια ρεύματος: Μικρές μειώσεις τον Απρίλιο – Τα ποσά ανά εταιρεία
- Ρωσία: Κατασχέθηκαν εκρηκτικά προερχόμενα από την Ουκρανία - Βρίσκονταν κρυμμένα μέσα σε θρησκευτικές εικόνες
- Επενδύετε στο δημιουργικό ρίσκο;
- Βουλή: Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την Golden Visa
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις αλλά και μειώσεις από τους παρόχους τον Απρίλιο – Πως διαμορφώνεται το “πράσινο” τιμολόγιο
- “Ανάσα” για χιλιάδες οφειλέτες στην εφορία – Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν
- Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2023 – Πρωταγωνιστής το ούζο
- Ανοδικές κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Τελευταία Νέα BankWars
- “Ανάσα” για χιλιάδες οφειλέτες στην εφορία – Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων για όσους τις έχασαν
- Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών το 2023 – Πρωταγωνιστής το ούζο
- Ανοδικές κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις αλλά και μειώσεις από τους παρόχους τον Απρίλιο – Πως διαμορφώνεται το “πράσινο” τιμολόγιο
- Lamda Development: Πούλησε οικόπεδο στο Βελιγράδι αντί 15,2 εκατ. ευρώ
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τρίτης 02 Απριλίου 2024
- Νέα γυναικοκτονία: Τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων
- Κ. Μητσοτάκης για Μαρέβα: «Ας αφήσουν εκτός πολιτικής σύγκρουσης την οικογένειά μου»
- Συρία: Τουλάχιστον 11 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό
- Άγιοι Ανάργυροι: 39χρονος σκότωσε την 28χρονη σύντροφό του λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Αγροτικό πετρέλαιο: Ποιοι θα λάβουν σήμερα την προκαταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
- Πόσα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πουληθούν στην Ευρώπη το 2024
- Εκκίνηση διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων και ορισμός διαχειριστή στο ΑΤΠΕ-ΑΤΕ
- Το Athens Street Food Festival επιστρέφει τον Μάιο
- Mytilineos: Υπέγραψε «πράσινο» PPA ισχύος 210MW με τον όμιλο Καράτζη
- Μπαίνει ανεξάρτητος διαχειριστής στο ΑΤΠΕ-ΑΤΕ-Διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις, στον εισαγγελέα ο φάκελος
- Επιστροφή στη… δράση με μικρά κέρδη για τις ευρωαγορές
- Συνάντηση Μιχαηλίδου-Κεφαλογιάννη- Στο επίκεντρο τα θέματα εργασίας στον τουριστικό κλάδο
- Η παραβίαση ακόμη μιας κόκκινης γραμμής