Αναστασιάδης – Τσίπρας – Νετανιάχου δεσμεύτηκαν για τον αγωγό East Med – Tι είπαν για Τουρκία – Ιράν

15:59 8/5/2018 - Πηγή: BankWars

Στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το τέλος της συνάντησής τους στη Λευκωσία, ενώ έστειλε μήνυμα και στην Αγκυρα ζητώντας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός

και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία, είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογραφεί εντός του 2018.

«Εκφράσαμε την στήριξή μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως η ‘Αγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών «και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας» συμπλήρωσε.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια δίκαιη λύση ,δύο κρατών και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

Νετανιάχου: Βαθιές οι σχέσεις των τριών χωρών

«Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών.

Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς» προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα «είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε τέλος στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

Στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε τη θέση ότι η σημερινή Σύνοδος ήταν απόλυτα επιτυχής, αναφορικά με τους στόχους που τέθηκαν. Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους Αλέξη Τσίπρα και Βενιαμίν Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως «Για να είναι ο διάλογος εποικοδομητικός θα πρέπει η Τουρκία να απέχει των προκλήσεων». Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως όσον αφορά το Μεσανατολικό, η Κύπρος παραμένει σταθερή στη θέση της για επίτευξη συμφωνίας ειρήνης και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, τόνισε, οποιαδήποτε προσπάθεια που υποσκάπτει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ, είναι αδιανόητη.

Περιφερειακές εξελίξεις και ενεργειακά στην Τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα