Ανάστατοι ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, ΕΕ με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

upd: Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Τρίτη, έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου, στις 15.00 ώρα Βρυξελλών (16.00 ώρα Ελλάδος), στην πρώτη του εμφάνιση

στα μέσα ενημέρωσης από τον Ιούνιο.

Μπάιντεν για Αφγανιστάν: Ξοδέψαμε πάνω από 1 τρισ. δολάρια – Δεν θα πεθαίνουν οι Αμερικανοί σε έναν εμφύλιο άλλης χώρας

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Κυριακή, ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ “για να διευκολύνει και να συντονίσει την απομάκρυνση” των δυτικών πολιτών απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν.

Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σημειώνεται καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου την απόσυρση των 9.500 στρατιωτών τους, από τους οποίους 2.500 είναι Αμερικανοί, που ακόμη παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Τι φοβούνται Μέρκελ και Χ.Μάας από την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Ο ‘Αρμιν Λάσετ, ηγέτης του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της ‘Αγγελα Μέρκελ και υποψήφιος για την καγκελαρία, χαρακτήρισε σήμερα την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων ως “τη μεγαλύτερη πανωλεθρία του ΝΑΤΟ από της ιδρύσεώς του” το 1949.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την Κίνα, το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι απαιτείται πολιτική συνεργασία για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο Αφγανιστάν αλλά και των επιπτώσεων της επέλασης των Ταλιμπάν στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.Ο ΤΖΟΝΣΟΝ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να οργανώσει μια εικονική διάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) για την κατάσταση στο Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες, όπως είπε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, μεταδίδει το Reuters.

Το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως Βρετανία και Γαλλία θα πρέπει να συνεργαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα κοινό ψήφισμα, μεταξύ άλλων.

Μακρόν: Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να ξαναγίνει ο παράδεισος των τρομοκρατών

Χαρακτηριστική του όγκου του πλήθους που προσπαθεί απεγνωσμένα να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν τα τελευταία 24ωρα είναι μια φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Σε αυτή απεικονίζονται περισσότεροι από 600 Αφγανοί και Αφγανές «στοιβαγμένοι» σε ένα πελώριο φορτηγό αεροσκάφος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα