Κρήτη: Πράσινο φως με ΦΕΚ για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς Εμπόρων Ηρακλείου και Υπαλλήλων ΔΕΗ

Μπορεί να χρειάστηκαν δυόμισι και βάλε δεκαετίες, μπορεί όσοι “επένδυσαν” λεφτά, όνειρα και ελπίδες να πέρασαν τα πάθη του… Χριστού παλεύοντας με το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας και ενίοτε τον πολιτικό παραλογισμό, αλλά, να που ήταν τελικά να μη γίνει η αρχή με τους πολύπαθους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στην Κρήτη!

Μετά τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Υπαλλήλων της ΔΕΗ Νομού Ηρακλείου πάνω από το Κακό Όρος, που πήρε το οριστικό ΦΕΚ

έγκρισης το περασμένο καλοκαίρι, βγήκε το αντίστοιχο ΦΕΚ και για έναν ακόμα οικοδομικό συνεταιρισμό, αυτόν των Εμπόρων του Ηρακλείου στην περιοχή μεταξύ Σισίου και Μιλάτου!

Το ΦΕΚ έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την τελική, οριστική πλέον θεσμοθέτηση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Εμπόρων και ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών και φυσικά η οικοδόμηση.

Στη μεν περίπτωση των εμπόρων χρειάστηκαν 27 χρόνια υπομονής και αναμονής για να φτάσουν τα μέλη του συνεταιρισμού στο πολυπόθητο τέλος του δρόμου, στη δε περίπτωση των υπαλλήλων της ΔΕΗ χρειάστηκαν 25 χρόνια υπομονής για να βρεθούν οι κάτοχοι των μερίδων του συνεταιρισμού επιτέλους προ των πυλών της έναρξης των κοινόχρηστων έργων υποδομών και εν συνεχεία της ανέγερσης κατοικιών.

Βεβαίως, δυόμισι δεκαετίες μετά, και με την οικονομική κρίση να μαίνεται εδώ και χρόνια, είναι ερώτημα το πόσα από τα 277 μέλη του παραθεριστικού συνεταιρισμού της ΔΕΗ, που αγόρασαν με τόσες προσδοκίες και όνειρα οικοπεδικές μερίδες, έχουν πλέον τη διάθεση και κυρίως την οικονομική δυνατότητα για να χτίσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους 637 κατόχους μερίδων-οικοπέδων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Εμπόρων στη Μίλατο.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε όμως για το οριστικό ξεμπλοκάρισμα και το τέλος του δρόμου για δύο από τους πλέον πολύπαθους οικοδομικούς συνεταιρισμούς της Ανατολικής Κρήτης, που ξεκίνησαν ως προσπάθειες πριν από 20, 25 και 30 χρόνια και παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα δαιδαλώδη γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, αλλά και του πολιτικού παραλογισμού που διέπει αυτή τη χώρα.

Για να αναδείξουμε ακριβώς τις διαστάσεις της γραφειοκρατίας και το μέγεθος της ταλαιπωρίας, των περιπετειών και των παλινωδιών που έχουν περάσει οι κοντά στους 20 οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Κρήτης, αφιερώνουμε σήμερα ένα αναλυτικό θέμα στους δύο αυτούς Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς (Εμπόρων και Υπαλλήλων ΔΕΗ του Ηρακλείου), αναφέροντας τις χαρμόσυνες εξελίξεις και συνάμα παραθέτοντας καρέ-καρέ το πολύπαθο, μακρύ ιστορικό των δύο πολεοδομικών-οικιστικών εγχειρημάτων…

Οι έμποροι

Στην περίπτωση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Εμπόρων του νομού Ηρακλείου, η επίσημη αφετηρία του εγχειρήματος πηγαίνει πίσω 27 ολόκληρα χρόνια!
Συγκεκριμένα, ήταν Σεπτέμβριος του 1992 όταν έγινε υποβολή αίτησης από ενδιαφερόμενους εμπόρους για τη σύσταση “Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού” στην κοινότητα Μιλάτου Λασιθίου Κρήτης.

Μετά από 27 χρόνια ο συνεταιρισμούς πήρε το οριστικό “πράσινο φως”. Όπως ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παναγιώτης Μπότης-Μαθιουδάκης, «εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το ΦΕΚ υπεγράφη και εκδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, και επιτέλους μπορεί να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση 637 κατοικιών σε έκταση 700 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα μισά είναι κοινόχρηστοι χώροι».

«Ο συνεταιρισμός μας χωροθετείται σε μια πολύ όμορφη, προνομιακή θέση μεταξύ Σισίου και Μιλάτου, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων από τη θάλασσα. Διαθέτει τρεις γεωτρήσεις, ενώ προβλέπεται να φτιαχτεί ένας πρότυπος οικισμός που θα διαθέτει πάρκα, κοινόχρηστους χώρους, εκκλησία, ποδηλατόδρομο, ακόμα και σούπερ-μάρκετ!

Η κάθε μερίδα οικοπέδου αναλογεί σε 1.000 τ.μ., εκ των οποίων τα μισά πάνε σε κοινόχρηστη αξιοποίηση και τα άλλα μισά μένουν στον ιδιοκτήτη, προβλέποντας την ανέγερση κατοικίας καθαρού εμβαδού μέχρι 150-160 τ.μ., χώρια υπόγειους ωφέλιμους χώρους κ.τ.λ.», επισήμανε ακόμα ο κ. Μπότης και πρόσθεσε: «Βεβαίως θα πρέπει να πούμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω της γραφειοκρατίας. Άνθρωποι που παλιότερα είχαν τη διάθεση και κυρίως την οικονομική ευχέρεια να χτίσουν, σήμερα δεν μπορούν και μας έχουν ενημερώσει ότι θέλουν να πουλήσουν τις μερίδες τους. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ολλανδία. Μάλιστα από τους 637 κατόχους μερίδων, οι 70 είναι Ολλανδοί.

Θα συγκαλέσουμε γενική συνέλευση προσεχώς για να δούμε ακριβώς τι σκέφτονται και ποιες διαθέσεις έχουν τα μέλη μας, από τη στιγμή που άνοιξε πλέον ο δρόμος και μπορούμε να ξεκινήσουμε».

Οικοδομικός Συνεταιρισμός ΔΕΗ: “Πράσινο φως” μετά από 26 χρόνια!

Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός της ΔΕΗ, ο οποίος βρίσκεται 10 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, πάνω από το Κακό Όρος, και λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη παραλία του “Αρίνα”, γεννήθηκε ως ιδέα το 1991 και ξεκίνησε ως εγχείρημα το 1993. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ-μέλη του συνεταιρισμού μπορούν να σκάσουν ένα χαμόγελο, έστω και διστακτικό. Βλέπετε, μετά από μακρά υπομονή, ο συνεταιρισμός θεσμοθετήθηκε οριστικά (το σχετικό ΦΕΚ βγήκε το καλοκαίρι) και τα μέλη του βρίσκονται εν αναμονή έγκρισης μελετών για να βγάλουν τον σχετικό διαγωνισμό και να ξεκινήσουν τα κοινόχρηστα έργα υποδομών.

«Μετά από 25 και πλέον χρόνια, φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Με την έκδοση του ΦΕΚ το καλοκαίρι άνοιξε ο δρόμος για να ξεκινήσει η ανέγερση ενός πρότυπου οικισμού, που έχει συνολικό εμβαδόν 288 στρεμμάτων.

Σχεδιάστηκαν 277 οικόπεδα για τα μέλη, με εμβαδόν από 475 έως 476 τ.μ., και με μέσο όρο διαστάσεων πλευρών 18 μ.x26 μ. Όλα τα οικόπεδα είναι οικοδομήσιμα με πρόσωπο τουλάχιστον σε ένα δρόμο. Αρκετά οικόπεδα έχουν πρόσωπο και σε δεύτερο δρόμο, ή είναι γωνιακά ή έχουν πρόσωπο και σε ένα ή δύο πεζόδρομους», ανέφερε στη “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Υπαλλήλων της ΔΕΗ Νίκος Γιαννακουδάκης και συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε υποβάλει τις σχετικές μελέτες για τα κοινόχρηστα έργα και τις υποδομές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε Περιφέρεια Κρήτης, Δήμο Χερσονήσου, κ.τ.λ., και είμαστε εν αναμονή των εγκρίσεών τους.

Εκτιμούμε ότι δε θα έχουμε ιδιαίτερη καθυστέρηση, αφού δεν υπάρχει εμπλοκή κεντρικών υπηρεσιών. Μόλις μας εγκριθούν οι μελέτες, θα προκηρύξουμε τον σχετικό διαγωνισμό για να πάμε στην έναρξη των κοινόχρηστων έργων, των έργων οδοποιίας, των κοινόχρηστων χώρων, της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και των συναφών.

Επίσης έχουμε κινήσει τις σχετικές διαδικασίες ενημέρωσης των μελών μας ώστε να αρχίσει η καταβολή των οικονομικών μεριδίων που αναλογούν στους κατόχους μερίδων για τις δαπάνες των κοινόχρηστων έργων».

ΠΗΓΗ: www.neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα