Αγγελος Συρίγος: “Τριάντα πέντε ημέρες”
Η δεύτερη σοβαρότατη κρίση που βίωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σφραγίστηκε από την άνευ προηγουμένου χρονική διάρκειά της: 35 ημέρες! Τα βασικά της χαρακτηριστικά, όμως, ήσαν άλλα.
Γράφει ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ*
Στόχοι: Η Τουρκία ως «επιτιθέμενος» καθόριζε τις βασικές παραμέτρους της κρίσεως. Στόχος του Ερντογάν ήταν η επιβεβαίωση της «Γαλάζιας Πατρίδας»: η Ελλάδα έπρεπε εν τοις πράγμασι να αποδεχθεί την τουρκική επικυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιστοίχως, η ελληνική πλευρά ήθελε να βάλει
Τακτική: Η Τουρκία θέλησε να επαναλάβει την ιστορία με τη Συρία και τον Οτσαλάν το 1998. Επί χρόνια ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν-ΠΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καθοδηγούσε τον ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους από εδάφη ελεγχόμενα από τη Συρία. Το φθινόπωρο του 1998 η Τουρκία αύξησε την ένταση μέσω φραστικών απειλών, που συνοδεύονταν από μεγάλες πολεμικές προετοιμασίες, και καλλιέργησε συστηματικά την εντύπωση επικείμενης στρατιωτικής επιθέσεως. Ο (πατέρας) Aσαντ λύγισε τελικώς μπροστά στην ψυχολογική πίεση του διαφαινόμενου πολέμου με την Τουρκία κι έδιωξε τον Οτσαλάν. Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου το σχέδιο περιελάμβανε την επιβολή των τουρκικών ερευνητικών δραστηριοτήτων μέσω απειλής πολέμου. Eνα τοπικό θερμό επεισόδιο ήταν αποδεκτό (και ίσως επιθυμητό) από τουρκικής πλευράς. Κρίσιμος παράγοντας ήταν ποιος θα εμφανιζόταν τυπικώς ως ο επιτιθέμενος.
Η Ελλάδα επέλεξε εξαρχής να μην παίξει στο στρατιωτικό πεδίο που ήθελε ο Ερντογάν αλλά να κινηθεί διπλωματικά. Αποφασίσαμε να μη σταματήσουμε το «Ορούτς Ρέις», γεγονός που προβλημάτισε αρκετούς Eλληνες. Θα διακινδυνεύαμε, όμως, πολεμική εμπλοκή που στη φάση αυτή ήταν άκαιρη ενώ είναι βέβαιο ότι θα εθεωρείτο διεθνώς υπερβολική αντίδραση. Εναλλακτικώς, κλιμακώσαμε στρατιωτικά, καταδεικνύοντας σθεναρή στάση και ετοιμότητα να απαντήσουμε, όποτε χρειαστεί. Ο Ερντογάν ξαφνιάστηκε από την ελληνική αντίδραση. Περίμενε ότι η ελληνική πλευρά θα ήταν ψοφοδεής και θα υποχωρούσε. Αμφιταλαντευόμενος άφησε την κρίση (που δεν κατέληγε σε στρατιωτικό επεισόδιο) να τραβήξει επί 35 ημέρες. Αυτό τον κατέστησε ευάλωτο σε διπλωματικές πιέσεις. Υπό αυτήν την έννοια, η ισχυρή ελληνική στρατιωτική παρουσία έδωσε τη δυνατότητα στη διπλωματία να δράσει.
Διπλωματία: Πολλές χώρες άσκησαν διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία. Η Γερμανία δεν έπεισε ότι έχει το ειδικό βάρος για να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις. Αντιθέτως, η παρέμβαση της αποστασιοποιημένης Αμερικής φαίνεται ότι υπήρξε καταλυτική. Αρχικώς ο Τραμπ απομάκρυνε το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου έως τις αμερικανικές εκλογές. Στη συνέχεια ο Πομπέο και η μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο βοήθησαν στην αποκλιμάκωση. Κρίσιμης σημασίας υπήρξαν και τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ελλάδας με Γαλλία και Εμιράτα.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις: Η οιονεί στρατιωτική αντιπαράθεση λειτούργησε ως τεστ των δυνατοτήτων της κάθε πλευράς. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και ιδίως το Πολεμικό Ναυτικό αντεπεξήλθαν άψογα και επέστρεψαν με αυτοπεποίθηση στις βάσεις τους. Η αξιοπιστία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έγινε αντιληπτή και από την Τουρκία αλλά και από τρίτες δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή και παρακολουθούσαν προσεκτικά τα τεκταινόμενα. Αντιθέτως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έδειξαν ανεπάρκεια, πιθανότατα λόγω της απομακρύνσεως πολλών αξιωματικών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
Ερντογάν: Ο Τούρκος πρόεδρος απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι ο ορθολογισμός και το ένστικτο επιβιώσεως που διαθέτει είναι πολύ πιο ισχυρά από τις ιδεοληψίες του. Διατήρησε τη ρητορική ένταση μέχρι την τελευταία στιγμή. Ανέκρουσε πρύμναν χωρίς να ενδιαφέρεται για τη συνέπεια προς όσα έλεγε λίγες ώρες πριν. Μεταμορφώνεται με ταχύτητα σε μία απολυταρχική φιγούρα της Μέσης Ανατολής τύπου Σαντάμ, Ασαντ κ.λπ. Είναι σαφές ότι αισθάνεται όλο και περισσότερο επικεφαλής μιας συρρικνωμένης οθωμανικής αυτοκρατορίας παρά της τουρκικής δημοκρατίας. Η έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας», όμως, δεν αρκεί να εμφανίζεται σε χάρτες. Πρέπει να υποστηρίζεται και στην πράξη. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα όνειρα του Τούρκου ηγέτη.
Καινούργιες συμμαχίες: Εχει δημιουργηθεί πλέον ένα ευρύ μέτωπο των κρατών της περιοχής που ξεκινά από τη Γαλλία και φθάνει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κοινό σημείο αναφοράς τους η αντίθεσή τους στις νεο-οθωμανικές αντιλήψεις Ερντογάν. Πρώτη φορά μετά το 1974 η Ελλάδα και η Κύπρος δρουν σε τόσο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον.
Ο κίνδυνος ελλοχεύει: Η όλη κρίση ήταν πρόβα για όσα μπορεί να επακολουθήσουν σε ακόμη πιο σκληρούς τόνους. Η απομάκρυνση του «Ορούτς Ρέις» είναι τακτική κίνηση. Ο Ερντογάν βλέποντας τις ελληνικές αναφορές στο διεθνές δίκαιο, θα επιμείνει εμφατικά στην αποστρατιωτικοποίηση των ανατολικών νησιών του Αιγαίου που επιβάλλεται από δύο διεθνείς συνθήκες. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα εν ευθέτω χρόνω να καταγγείλει την ελληνική στάση και να ξαναρχίσει τα ίδια. Ιδίως εάν εκλεγεί στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν, το κρίσιμο διάστημα επαναλήψεως της κρίσεως θα είναι από 3 Νοεμβρίου 2020 έως 20 Ιανουαρίου 2021.
* Ο κ. Αγγελος Συρίγος είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθηνών.
Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τον έφαγε αρκούδα σε τσίρκο της Μόσχας
- «Μάχη» του υδατάνθρακα: Κόντρα Τσιτσιπά-Φέντερερ υπό τους ήχους του Ζορμπά
- ΔΕΗ: Από το χείλος της χρεοκοπίας, «σύμβολο» της πράσινης ανάκαμψης
- 3 τρόποι για να διαχειρίζεστε καλύτερα τον χρόνο σας στην εποχή της τηλεργασίας
- Κατηγορείται για φοροδιαφυγή ο μεγιστάνας του λογισμικού John McAfee -συνελήφθη στην Ισπανία
- Ποιοι “παρεξηγήθηκαν” με το σκίτσο του Αρκά για την τηλεργασία;
- Περιφέρεια Αττικής: Απομακρύνονται οι παράνομες αφίσες από τις κεντρικές οδούς
- Αποζημίωση 78 εκατ. ευρώ αιτούνται τα ΕΛΤΑ για τον Covid – 19. Κατατίθεται φάκελος στην ΕΕ, προσλήφθηκε νομικός σύμβουλος
- «Κόντρα» με γεωπολιτικό άρωμα για τα ναυπηγεία
- Danone: Ξεκίνησε την πώληση του 6,61% της Yakult Honsha
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- ΕΛΕΤΑΕΝ: Να μην αλλάξει η νομοθεσία για το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ
- Ο κορονοϊός έκοψε… χοντρά, την κίνηση στα πατσατζίδικα
- Φόβοι για βεντέτα στη Μεσσήνη μετά την εκτέλεση 18χρονου Ρομά
- Ο κορωνοϊός έκοψε… χοντρά, την κίνηση στα πατσατζίδικα
- Κορωνοϊός: Αρνητικά όλα τα τεστ στο ΠΓΝ Λάρισας – Λειτουργούν κανονικά τα χειρουργεία
- Συγκρατημένη άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά το εξιτήριο Τράμπ
- Εκτός «νυμφώνος» κινδυνεύουν να μείνουν πολλοί μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες
- Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Στόλτενμπεργκ – Συναντάται με Δένδια και Παναγιωτόπουλο
- Αγγελος Συρίγος: “Τριάντα πέντε ημέρες”
- Τελευταία Νέα BankWars
- Αγγελος Συρίγος: “Τριάντα πέντε ημέρες”
- Η ExxonMobil θα καταργήσει 1.600 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2021 στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού
- Εκτός «νυμφώνος» κινδυνεύουν να μείνουν πολλοί μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες
- Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Στόλτενμπεργκ – Συναντάται με Δένδια και Παναγιωτόπουλο
- ΕΛΕΤΑΕΝ: Να μην αλλάξει η νομοθεσία για το ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ
- Ο κορωνοϊός έκοψε… χοντρά, την κίνηση στα πατσατζίδικα
- Συγκρατημένη άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά το εξιτήριο Τράμπ
- Ο κορονοϊός έκοψε… χοντρά, την κίνηση στα πατσατζίδικα
- Φόβοι για βεντέτα στη Μεσσήνη μετά την εκτέλεση 18χρονου Ρομά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ο μεγαλύτερος έμπορος πετρελαίου θέλει να αγοράσει το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σας
- Μείωση ενοικίου: Λήγει η προθεσμία των δηλώσεων Covid – Σε ποιους αφορά
- 100% επιδότηση εισφορών για το β΄εξάμηνο του 2020 - Ποιες επιχειρήσεις αφορά
- Κατατέθηκε η τροπολογία για την παράταση στο πρόγραμμα «Γέφυρα»
- ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας αύριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
- Η ExxonMobil καταργεί 1.600 θέσεις εργασίας ως το τέλος του 2021 στην Ευρώπη
- Restaurant Group: Διευρύνθηκαν οι ζημιές στο α΄ εξάμηνο
- Ο Τραμπ πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στον Λευκό Οίκο – «Μην φοβάστε την πανδημία» είπε – Η αντίδραση του Μπάιντεν
- Μετασχηματίζει το σύνολο της οικονομίας η επένδυση Microsoft
- ΕΟΦ: Αποσύρεται αντισηπτικό gel χεριών