Άνοιγμα Κατσέλη στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της 2ης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στον τ/σ Attica η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας Λούκα Κατσέλη, με την ίδια να μιλά τόσο για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα, την ανάγκη συσπείρωσης των κομμάτων της κεντροαριστεράς, το «πρόβλημα» που εντοπίζει στην υποψηφιότητα Τασούλα, αλλά και για όσα οραματίζεται να εισφέρει στην πολιτική ζωή του τόπου εάν γινόταν να εκλεγεί στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως το «άνοιγμα» που έκανε η κ. Κατσέλη προς το ΠΑΣΟΚ και

τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης καλώντας τα να «κάνουν την υπέρβαση» και με δεδομένο ότι η ίδια έλαβε τη δεύτερη θέση στην πρώτη ψηφοφορία της Βουλής για τον νέο ΠτΔ, να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της. Το «άνοιγμα» εκ μέρους της υποψήφιας ΠτΔ έρχεται μετά από αντίστοιχες δηλώσεις και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος, μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει τη στάση του και να στοιχιθεί πίσω από την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη.

Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη τόνισε ότι ελπίζει να υποστηριχθεί και από άλλες δυνάμεις εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά που την ψήφισαν. «Είναι θέμα και των άλλων κομμάτων να κάνουν την υπέρβαση για να υπάρξει σε αυτόν τον θεσμό κάποιος που να μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό», τόνισε, ενώ εμφανίστηκε θετική και στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο μιας συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «εναπόκειται σε εκείνους να κάνουν την υπέρβαση δεδομένης της κατανομής των ψήφων».

Αναφορικά μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στα στελέχη του κόμματος για το ότι θα κινηθούν σε αυτό το θέμα με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ιστορικό που έχει πολλά στελέχη αξιόλογα που ξέρουν καλύτερα τι να κάνουν για να προάγουν τα συμφέροντα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχέση με το ενδεχόμενο να λάβει τελικά τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη.

Παρά το γεγονός πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ επισήμως εμφανίζεται να μην εξετάζει το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας Κατσέλη σε μια από τις επόμενες ψηφοφορίες, φαίνεται πως υπάρχουν φωνές εντός του κόμματος που δε θα έβλεπαν αρνητικά μια τέτοια εξέλιξη. Σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, η υποψήφια ΠτΔ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «όλα τα κόμματα που θέλουν να ασκήσουν εξουσία είναι πολυσυλλεκτικά. Στο ΠΑΣΟΚ το βιώνουμε από τη δεκαετία του 80. Επομένως, υπάρχουν συνιστώσες μέσα στο ΠΑΣΟΚ που δεν μπορούν να συμφωνήσουν».

«Το ποιες θα είναι οι ισορροπίες μέσα σε κάθε κόμμα δεν αφορά τους πολίτες. Όπου πάω μου λένε “κάντε κάτι να ενωθούν οι δυνάμεις, να υπάρξει ένα λαϊκό μέτωπο. Να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο που να αισθανόμαστε σίγουροι”. Διαφορετικά θα υπάρχει μια συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης προς τα κόμματα και αυτά θα φθείρονται. Αν έχεις ένα αίσθημα αυτοσυντήρησης θα έπρεπε να έχεις ένα αυτί στον κόσμο για να ακούς το αίτημα», τόνισε.

Η αιχμή για τον Κώστα Τασούλα

Η σχολιαστική διάθεση που είχε η Λούκα Κατσέλη δεν άφησε στο απυρόβλητο και τον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη θέση του ΠτΔ, Κώστα Τασούλα, αφού αμφισβήτησε δύο φορές το αν μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως απαιτεί ο ρόλος του ΠτΔ.

Θέλεις τα σημαντικότερα νέα της ημέρας στο e-mail σου;

Κάνε εγγραφή στο newsletter του newsbomb.gr

«Το πρόβλημα με τον κ. Τασούλα δεν είναι μόνο ότι προέρχεται από στενά κομματικά κριτήρια. Ως επιλογή υπάρχουν προβλήματα ως προς την ικανότητα του κ. Τασούλα να διαπραγματευτεί διεθνώς, να έχει μια παρουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως σημειώθηκε και παραπάνω, σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει τη δική του υπέρβαση ώστε να εκλεγεί στον θεσμό κάποιος «που να μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα και την αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό», με αρκετούς να εκλαμβάνουν και αυτή την αναφορά ως έμμεση αιχμή προς την ικανότητα του πρώην Προέδρου της Βουλής.

Το soft power του ΠτΔ

Η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρουσίασε τη δική της αντίληψη για τον συγκεκριμένο πολιτειακό θεσμό και τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τις αρμοδιότητές του. Όπως εξήγησε, «ο ΠτΔ μπορεί να παίξει καθοριστικό ενωτικό ρόλο», ιδιαίτερα σε μια εποχή με κλυδωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και έντονο αίσθημα ανασφάλειας στο εσωτερικό.

«Κάτω από τις σημερινές συνθήκες ο ΠτΔ είναι σύμβολο. Ως σύμβολο πρέπει να αναδεικνύει τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τον κόσμο. Γι αυτό είναι εγγυητής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και πρέπει να τα εκπροσωπεί στο εξωτερικό όσο πιο δυναμικά μπορεί, και ταυτόχρονα είναι εγγυητής των δημοκρατικών λειτουργιών στον τόπο μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε μάλιστα την άποψή της ότι η ισχύς που έχει ο θεσμός του ΠτΔ από άποψη συμβολισμού, είναι μερικές φορές πιο δυνατή από το να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες, καθώς αποτελεί το λεγόμενο «soft power», δηλαδή μια μαλακή δύναμη που μπορεί με την παρουσία του και τις επιλογές του να αναδεικνύει θέματα στον δημόσιο διάλογο. Τόνισε πάντως ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρχει αποδοχή στο πρόσωπο ευρύτερα από την κοινωνία.

Η εθνική στρατηγική και οι 5 προτεραιότητες αν γινόταν ΠτΔ

Η Λούκα Κατσέλη κλήθηκε να απαριθμήσει τις προτεραιότητες που θα έθετε στη θητεία της σε περίπτωση που εκλεγόταν στη θέση του ΠτΔ, κάτι το οποίο φυσικά φαίνεται αδύνατο με βάση τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Όπως εξήγησε η ίδια, το βασικό της πρόταγμα θα ήταν η ανάγκη να υπάρξει εθνική στρατηγική σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, ώστε η χώρα να μην αλλάζει κατεύθυνση κάθε φορά που υπάρχει φυσιολογική εναλλαγή κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης εθνικής στρατηγικής σε εξωτερική πολιτική, θεσμούς, δικαιοσύνη, βιώσιμο μετασχηματισμό οικονομίας για να μην έχουμε νέα χρηματοοικονομική κρίση. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό, τόνισε, είναι να υπάρχει «κοινωνική αποδοχή και διακομματική συναίνεση.

Η υποψήφια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα πάντως δε δίστασε να παρουσιάσει το δικό της «μανιφέστο», τονίζοντας ότι τα θέματα που ιεραρχεί αφορούν άμεσα την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα και συνεπώς, ως εγγυητής της δημοκρατίας, ο ΠτΔ οφείλει να τα εξετάζει με προσοχή.

1. Εθνικά θέματα: Τεράστιες ανακατάξεις γεωπολιτικά. Να ξαναδούμε προσεκτικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

2. Οικονομία: Αν σπαταλάμε τα χρήματα σε κατασκευές και επιδοτήσεις και όχι στον παραγωγικό μετασχηματισμό και στο πως θα αυξήσουμε τις εξαγωγές και θα μειώσουμε τις εισαγωγές, αν δεν έχουμε αυτοδύναμη ανάπτυξη, θα έχουμε νέα χρηματοοικονομική κρίση μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

3. Προάσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων: Στέγη, Υγεία, Παιδεία

4. Θεσμοί: Ειδικά η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη αλλά όχι ανεξέλεγκτη. Η λειτουργία των θεσμών είναι θέμα Δημοκρατίας.

5. Πολιτισμικό κεφάλαιο: Ποτέ δεν αντιληφθήκαμε το πολιτισμικό κεφάλαιο της χώρας ως το αναπτυξιακό κεφάλαιο που πρέπει να σεβαστούμε. Υπάρχει κοινωνική ευθύνη να προστατευτούν γλώσσα, μουσική, παραδόσεις, συλλογικές αξίες.

Keywords
Αναζητήσεις
anoigma-katseli-sto-pasok-en-opsei-tis-2is-psifoforias-gia-ton-proedro-tis-dimokratias.htm
Τυχαία Θέματα