Ανθρωπιστική κρίση! Προς συνάντηση στην Αττάλεια των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Ουκρανίας – Ζελένσκι: Μένω Κίεβο

08:48 8/3/2022 - Πηγή: BankWars

Σφυροκοπούν την Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις για 13η ημέρα.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Οδησσού, όπου – σύμφωνα με το BBC – το ουκρανικό αμυντικό σύστημα κατέρριψε ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία.

Το υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δυο ρωσικά μαχητικά πάνω από το Κίεβο, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας, στο Χάρκοβο.

Πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν

σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Ανάμεσα στους 10 ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά

Η ανθρωπιστική κρίση είναι πλέον βαθύτατη, καθώς πολίτες είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε πόλεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών και επιχειρούνται να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι για την αποχώρησή τους.

Περί τα 2 εκατομμύρια Ουκρανοί με 900.000 παιδιά και άτομα με αναπηρίες, έχουν βρει καταφύγιο σε Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία ,ενώ περί τις 300.000 έχουν περάσει σε άλλες χώρες τις Ευρώπης δηλώνει επίσημα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ωστόσο υπολογίζει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων αμάχων εντός του εδάφους, ξεπερνά τα 6,7 εκατομμύρια.

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση να μπορέσει η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους καθώς δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη και κινδυνεύουν να χαθούν ζωές από το κρύο.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός, ωστόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τη Μόσχα ότι στη Μαριούπολη έπληξε αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Τσαβούσογλου: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια την Πέμπτη

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουκρανία: Να γίνουν απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι – Πούτιν

ΖΕΛΕΝΣΚΙ: Μένω στο Κίεβο Στην οδό Μπάνοβα. Δεν κρύβομαι. Και δεν φοβάμαι κανέναν

«Σήμερα είναι το 12ο βράδυ του αγώνα μας. Ο καθένας είναι εκεί που πρέπει. Είμαι στο Κίεβο. Η ομάδα μου είναι μαζί μου. Οι στρατιωτικοί είναι στις θέσεις τους. Οι ήρωες μας! Γιατροί, διασώστες, μεταφορείς, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι…

Όλοι. Είμαστε όλοι σε πόλεμο. Όλοι συμβάλλουμε στη νίκη μας, που σίγουρα θα επιτευχθεί. Με τη δύναμη των όπλων και τον στρατό μας. Με τη δύναμη των λέξεων και τη διπλωματία μας. Με δύναμη πνεύματος, που έχει ο πρώτος, ο δεύτερος και ο καθένας μας.

Ρίξτε μια ματιά στη χώρα μας σήμερα. Παντού οι άνθρωποι αμύνθηκαν, αν και δεν έχουν όπλα.

Έχουν θάρρος. Αξιοπρέπεια. Κάθε Ουκρανός και ουκρανή που διαμαρτυρήθηκαν για τους εισβολείς χθες, σήμερα και θα διαδηλώσουν αύριο είναι ήρωες.

Δεν κάνουμε πίσω.

Δεν φοβόμαστε τα τανκς και τα πολυβόλα. Όταν το κύριο πράγμα είναι με το μέρος μας, η αλήθεια. Όπως είναι τώρα.

Γνωρίζουμε ότι το μίσος που έφερε ο εχθρός στις πόλεις μας με βομβαρδισμούς δεν θα παραμείνει εκεί. Το μίσος δεν αφορά εμάς. Θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα.

Ο ουκρανικός στρατός κρατά θέσεις. Μπράβο! Προκαλεί εξαιρετικά οδυνηρές απώλειες στον εχθρό.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία. Θα ήθελα να πω – το τρίτο και τελευταίο. Είμαστε όμως ρεαλιστές. Θα μιλήσουμε λοιπόν. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι θα έρθουμε σε ειρήνη.

Ακριβώς για την ειρήνη.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά.

Τώρα θα πω ένα πράγμα: Μένω εδώ.

Μένω στο Κίεβο.

Στην οδό Μπάνοβα.

Δεν κρύβομαι.

Και δεν φοβάμαι κανέναν.

Όσο χρειάζεται για να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο!», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα