Αντώνης Αθανάσογλου: “Πως με εξαπάτησαν ο Λ.Λαυρεντιάδης και ο Π. Κυριακίδης”

Κατά του προφυλακισμένου Λαυρ. Λαυρεντιάδη και του καταζητούμενου πρώην εκδότη Πέτρου Κυριακίδη στρέφεται ο συγκατηγορούμενός τους στο σκάνδαλο της ProtonBank Αντώνης Αθανάσογλου, με σχετική μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων.

Η μήνυση την οποία υπέβαλε ο ιδρυτής και πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Proton αναφέρεται σε βαρύτατες

αξιόποινες πράξεις που κατά τον ίδιο τέλεσαν τουλάχιστον οι δύο κατηγορούμενοι σε βάρος αλλά και μέσω της Alapis. Της εταιρείας που σύμφωνα με τα στοιχεία της δικαστικής έρευνας για την ProtonBank ανήκε στον Λαυρ. Λαυρεντιάδη έως ότου αγοράστηκε από αχυρανθρώπους του, με δάνεια ύψους περίπου 524 εκατ. ευρώ που χορήγησε η τράπεζα. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος μηνυτής μιλά για απάτη άνω των τριών δισ. ευρώ, καθώς και για παράνομους σκοπούς των Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη και άλλων υπευθύνων.
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

του Αντωνίου ΑΘΑΝΑΣΟΓΛΟΥ του Ιορδάνη, κατοίκου Παλαιού Ψυχικού-Αττικής, οδός Κωστή Παλαμά, αρ. 9, ήδη προσωρινά κρατουμένου στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας.

ΚΑΤΑ
(1) του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη του Βασιλείου, κατοίκου Αγ. Ιωάννη Ρέντη Αττικής, οδός Σταματάκη αρ. 1, ήδη προσωρινά κρατούμενου στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού
(2) του Πέτρου Κυριακίδη του Γεωργίου, κατοίκου Παλαιού Φαλήρου Αττικής, οδός Καρτσιβάνη αρ. 14, και ήδη φυγά
(3) Και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που συνέβαλε με τον οιοδήποτε τρόπο στην τέλεση των κατωτέρω περιγραφόμενων πράξεων.

Με την παρούσα σας ανακοινώνω τις ακόλουθες αξιόποινες καταδολιευτικές πράξεις, οι οποίες αφορούν περιπτώσεις υπεξαιρέσεων στην εταιρεία «Alapis A.B.E.E.» (στο εξής «Alapis») και την παράνομη διοχέτευση τεραστίων ποσών προς εταιρείες συμφερόντων των κ.κ. Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη, την παράσταση ψευδών γεγονότων απόκρυψη σημαντικών στοιχείων για την οικονομική κατάσταση της Alapis, με παραπλάνηση κατ’ αυτόν τον τρόπο των μετόχων της, του επενδυτικού κοινού, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, των δανειστριών τραπεζών και των πιστωτών της, με συνέπεια την ολοκληρωτική κατάρρευσή της και τη θέση της σε ειδική εκκαθάριση, δυνάμει της υπ’ αριθ. 1180/08.11.2013 απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών και ζητώ την περαιτέρω διερεύνηση αυτών.

1. Η παράσταση ψευδών στοιχείων, δηλώσεων και εγγυήσεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Alapis

1.1 Ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος υπήρξε μέτοχος πλειοψηφίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alapis, από κοινού με τον κύριο Π. Κυριακίδη, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενεργώντας μεθοδικά, είχαν πετύχει να εμφανίζουν τον όμιλο της Alapis ως απολύτως ακμαίο οικονομικά, και, με τον τρόπο αυτό, απέσπασαν τεράστια χρηματικά ποσά (άνω των 3 δις. Ευρώ) από το σύνολο σχεδόν των ελληνικών Τραπεζών, αλλά και το επενδυτικό κοινό (μέσω πολλαπλών αυξήσεων κεφαλαίου), αν και άριστα γνώριζαν ότι η Alapis βρισκόταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αφού οι ίδιοι, μέσω πλήθους εικονικών συναλλαγών και ασύλληπτων διαδρομών χρημάτων, είχαν αφαιμάξει την Alapis επί σειρά ετών, όπως αναλυτικά περιγράφεται πιο κάτω.
H Alapis χρησιμοποιήθηκε από τους κ.κ. Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη με τη μέσω νομιμοφανών διαδικασιών και συναλλαγών διοχέτευση στο Επενδυτικό Κοινό ψευδών στοιχείων για την οικονομική της κατάσταση, ενάντια σε κάθε αρχή χρηστής διαχείρισης εταιρείας και δη εισηγμένης εταιρείας και κεφαλαίων τρίτων (των μετόχων και των δανειστριών Τραπεζών), προς ίδιο όφελος, αφού αποδεδειγμένα εξετράπησαν τεράστια ποσά προς εταιρείες συμφερόντων τους.
Τα ποσά αυτά διοχετεύθηκαν είτε σε λογαριασμούς εταιρειών τους είτε σε προσωπικούς ατομικούς ή κοινούς λογαριασμούς των κ.κ. Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη (βλ. τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετία με υπόλοιπο 160εκ. Ευρώ που δεσμεύθηκε από τις Ελληνικές Αρχές).
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι λοιπόν πως με τις έντεχνες μεθοδεύσεις τους, τα δύο πρόσωπα αυτά, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Alapis η οποία εικόνα χρησιμοποιήθηκε από αυτούς για την άντληση αφενός μεν τεράστιων κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό, αφετέρου δε με την επίτευξη υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού, με αποκλειστικό σκοπό τους την παράνομη ιδιοποίηση των χρηματικών αυτών κεφαλαίων.

1.2 Η άντληση κεφαλαίων μέσω συνδυασμού αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, τραπεζικού δανεισμού και πώλησης κλάδων.
H Alapis συστάθηκε το Μάϊο του 2007, μέσω της συγχώνευσης των εταιρειών Veterin ABEE (απορροφώσα και εισηγμένη εταιρεία στο Χ.Α.) και Lamda Detergent ABEE και ΕΒΙΚ ΑΕ. Μετά τη συγχώνευση, κύριος μέτοχος (κατά 53%) της Alapis ήταν ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος ήταν και Πρόεδρος Δ.Σ., με Αντιπρόεδρο τον κ. Π. Κυριακίδη και εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. τον κ. Περικλή Λιβά.
Το ίδιο έτος, τον Ιούνιο 2007, η Alapis αντλεί από το επενδυτικό κοινό μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κεφάλαια ύψους 817εκ. ευρώ, ενώ, το Δεκέμβριο 2007, λαμβάνει από κοινοπραξία 9 δανειστριών Τραπεζών χρηματοδότηση, πενταετούς διάρκειας, χωρίς καμία εξασφάλιση, συνολικού ποσού 640εκ. Ευρώ.
Τον Αύγουστο του 2009 αντλεί από το επενδυτικό κοινό, μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, περαιτέρω κεφάλαια, ύψους 450εκ. Ευρώ, ενώ το 2010, μέσω πωλήσεων κλάδων και θυγατρικών, αντλεί κεφάλαια περί τα 500εκ. Ευρώ.

1.3 Η παράσταση ψευδών στοιχείων, δηλώσεων και εγγυήσεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της Alapis
H Alapis εμφανίζονταν, μέχρι και την ξαφνική δημοσίευση των «ανατρεπτικών» ζημιογόνων αποτελεσμάτων στο τέλος Μαρτίου/αρχές Απριλίου του 2011, με βάση τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της και τις εκθέσεις ελεγκτικών οίκων και συμβούλων, ως μία ισχυρότατη εταιρεία με κορυφαία μερίδια αγοράς στους τομείς δραστηριοποίησής της, με υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, ανήκε δε στις 20-25 εταιρείες στην Ελλάδα με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Περί τα τέλη Μαρτίου/αρχές Απριλίου 2011 η Alapis αιφνιδίως εμφανίζει ζημιές άνω των 900εκ. Ευρώ, δεν πραγματοποιεί την εγκριθείσα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 04.04.2011 και πολλά υποσχόμενη από το «νέο» μέτοχο πλειοψηφίας κ. Mario Al-Jebouri αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ στη συνέχεια την εγκαταλείπουν τα μέλη της διοίκησής της και ο μέτοχος πλειοψηφίας της, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευσή της.

1.4 Παραπλάνηση και παραπληροφόρηση του Επενδυτικού Κοινού με δηλώσεις προς το ΧΑ, δημοσιεύσεις κ.λπ. για αύξηση μ.κ. συνεργασίες κ.λπ.
Η Alapis, με διάφορες ανακοινώσεις στο επενδυτικό κοινό, με ανάρτηση στο ημερήσιο δελτίο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επιμελώς απέκρυβε την κακή οικονομική κατάσταση και διοχέτευε πληροφορίες για θετικές εξελίξεις, όπως για σημαντικές συνεργασίες στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα την επικέντρωσή της στο γενόσημο φάρμακο και την υποτιθέμενη ανάπτυξη της εταιρείας. Η διοίκηση της Alapis συστηματικά και εν γνώσει της, διοχετεύοντας ψευδείς ειδήσεις, παραβίαζε τη βάσει χρηματιστηριακής νομοθεσίας, υποχρέωσή της για έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για σημαντικά γεγονότα (όπως λ.χ. για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης).
Στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές σχετικά με τα αποτελέσματα 9μήνου με ημερομηνία 30/11/2010 η Alapis αναφέρει: «…το ισχυρό χαρτοφυλάκιο γενοσήμων προϊόντων που διατίθεται ήδη στην αγορά, ο μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών φακέλλων υπό εξέλιξη καθώς και οι διαθέσιμες υποδομές σε δίκτυα παραγωγής και διανομής αποτελούν τα βασικά μέσα για την ισχυροποίηση του Ομίλου στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία…». Μέχρι και την δημοσίευση των «ανατρεπτικών» ζημιογόνων αποτελεσμάτων το Μάρτιο του 2011, καμία ένδειξη, ενημέρωση ή πληροφόρηση από την εταιρεία δε μεσολάβησε.
Η εικόνα αυτή ουδεμία σχέση είχε με την πραγματικότητα και ήταν απολύτως ψευδή αφού ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης από κοινού με τον κύριο Π. Κυριακίδη, συστηματικά και για χρόνια υπεξαιρούσαν τεράστια ποσά μέσω νομιμοφανών συναλλαγών.
Την εικόνα αυτή, δηλαδή της δυνατής εταιρείας με ευρωστεία αλλά και προοπτική, υποστήριζε η Alapis με ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο και στο επενδυτικό κοινό, αναφορά σε επικείμενες επιχειρηματικές ή στρατηγικές συμφωνίες σε διεθνές επίπεδο, συνεργασίες με εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς συμβούλους του εξωτερικού με ιδιαίτερο κύρος και συνεντεύξεις του νέου μετόχου κυρίου Al Jebouri (στον οποίο ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης την 15.12.2010 πούλησε και μεταβίβασε μεγάλο μέρος των μετοχών του).
Ο κ. Jebouri είχε ένα πλούσιο ιστορικό επιχειρηματικής δραστηριοποίησης διεθνώς και είχε διατελέσει ως στέλεχος ή ως αξιωματούχος σε πλήθος εταιρειών και κρατικών φορέων αντιστοίχως. Ήταν συνιδρυτής της Lamda Partners και έμπειρος γνώστης των χρηματοοικονομικών ενώ είχε ήδη αρχίσει των στελέχωση της Alapis με Διευθυντικά στελέχη της επιλογής του. Κατά διαβεβαίωσή του, η Alapis θα προχωρούσε σε σημαντική αύξηση κεφαλαίου, στην οποία θα συμμετείχαν τόσο ο ίδιος όσο και στρατηγικοί επενδυτές από το εξωτερικό. Συνεπώς, δημιούργησαν την προσδοκία σύντομης εισρροής σημαντικών κεφαλαίων για την ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία ήδη αποκαθιστούσε νέες γέφυρες συνεργασίας τόσο στην Κίνα όσο και στο Ιράν! Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο κ. Κυμπαρίδης στο από 29/3/2013 υποβληθέν απολογητικό του υπόμνημα (σελ.16).

2. Η λεηλασία-αφαίμαξη της Alapis με την εκτροπή τεραστίων ποσών σε εταιρείες συμφερόντων των κυρίων Λ. Λαυρεντιάδη και Π. Κυριακίδη.

(1) Εκτροπή (υπεξαίρεση) ποσού 70,5εκ. Ευρώ για την αγορά μετοχών της Proton από την Alapis τον Λ. Λαυρεντιάδη περί τα τέλη 2009.
Ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης, κάλυψε το τίμημα που ανερχόταν σε ποσό 70,5εκ. Ευρώ, το οποίο κατάθεσε στην πωλήτρια των μετοχών της Proton την 30.12.2009, μέσω «δανεισμού» του από την εταιρεία Alapis. Θα πρέπει να διερευνηθεί πότε έγινε αυτός ο δανεισμός (προφανώς το έτος 2009) και με ποιόν τρόπο, δηλαδή ποιες είναι οι συμβάσεις που συνήφθησαν προς το σκοπό αυτό.
Ο δανεισμός αυτός προφανώς είναι παράνομος, καθότι αντίθετος με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 και το καταστατικό της. Ο οιοσδήποτε δανεισμός οιουδήποτε ποσού σε οιοδήποτε πρόσωπο δε συνάδει με το καταστατικό της σκοπό ως εμπορική και μη τραπεζική επιχείρηση. Επιπλέον, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του κυρίου Λ. Λαυρεντιάδη, με βάση το άρθρο23α του κ.ν. 2190/1920, καθ’ ότι υπήρξε ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και μέλος Δ.Σ. της Alapis, άρα εκ του νόμου υπήρχε απαγόρευση και ήταν άκυρη κάθε τέτοια σύμβαση.
Ενδεχομένως, ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν έλαβε το άνω ποσό των 70εκ. Ευρώ με δανεισμό αλλά με το πρόσχημα ύπαρξης συμβάσεων λ.χ. συμβουλευτικές ή διαφήμισης όπως συνήθιζε η Alapis να συνάπτει για να μεταφέρει παράνομα χρήματα (βλ. πιο κάτω σε σχέση με την εκτροπή κεφαλαίων προς τον Όμιλο εταιρειών του Π. Κυριακίδη, δυνάμει ιδιωτικών συμφωνητικών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών έναντι αμοιβής εκατομμυρίων Ευρώ).
Κατά συνέπεια, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν και εφόσον υφίστανται τα οιαδήποτε έγγραφα του υποτιθέμενου «δανεισμού» και να διερευνηθεί κατά πόσον ο «δανεισμός» αυτός ήταν εικονικός ή μη. Επίσης, εφόσον ήταν δανεισμός (παράνομος σε κάθε περίπτωση) να διερευνηθεί εάν τα χρήματα αυτά επεστράφησαν ποτέ από τον κύριο Λ. Λαυρνετιάδη στην Alapis ή διαγράφησαν από τον ισολογισμό της Alapis. Τέλος, θα πρέπει να ερευνηθεί αν για το «δανεισμό» αυτό καταβλήθηκε οποιοδήποτε συμφωνητικό στις φορολογικές αρχές για την καταβολή του απαιτούμενου χαρτοσήμου.

(2) Υπεξαίρεση ποσού 79.360.274 Ευρώ για την αγορά μετοχών της ΒΦΛ Α.Ε. (πλέον ΕΛΦΕ Α.Ε.) από τον κύριο Λ. Λαυρεντιάδη περί τα τέλη 2009
O κύριος Λ. Λαυρεντιάδης κάλυψε πάλι μέσω «δανεισμού» του από την εταιρεία Alapis το τίμημα που ανερχόταν σε ποσό 79.360.274 Ευρώ, στην πωλήτρια των μετοχών της ΒΦΛ Α.Ε. περί τα τέλη 2009.
Όπως και στην περίπτωση της διοχέτευσης κεφαλαίων από την Alapis σε εκείνον ή/και εταιρείες συμφερόντων του (υπό τον Όμιλό του Lamda Partners) για την εξαγορά της Proton, και στην περίπτωση της εξαγοράς της ΒΦΛ Α.Ε., ο Λ. Λαυρεντιάδης καλύπτει το τίμημα από κεφάλαια, που προήλθαν κυρίως από την Alapis, σύμφωνα πάντοτε με τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θα πρέπει λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση να διερευνηθεί η μεθοδολογία διοχέτευσης και βεβαίως εάν αυτά τα κεφάλαια επεστράφησαν ποτέ από τον Λ. Λαυρεντιάδη στην Alapis ή εάν ακόμα οφείλονται ή αν έχουν διαγραφεί παράνομα.

(3) Υπεξαίρεση ποσού 51εκ. Ευρώ προς εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.
Η Alapis διοχέτευσε σε διάστημα μερικών μηνών συνολικά 51 εκ. Ευρώ στην εταιρεία ΕΛΦΕ (συμφερόντων κυρίου Λαυρεντιάδη) με τελικό αποδέκτη τη ΧΒΒΕ και ΚΛΥΚΕΙΑ ΓΕΥΣΗ και ανάληψη μετρητών από την Τράπεζα Πειραιώς.
Ο τρόπος διοχέτευσης του ποσού αυτού γίνεται με τη δαιδαλώδη μεταφορά χρημάτων από την Alapis στην ΕΛΦΕ (επικαλούμενη προφανώς δήθεν επιχειρηματικές συμφωνίες) και εν συνεχεία σε τραπεζικούς λογαριασμών των κατ’ ουσίαν ανενεργών εταιρειών ΧΒΒΕ και ΓΛΥΚΕΙΑ ΓΕΥΣΗ, συμφερόντων του κυρίου Λ. Λαυρεντιάδη, από τους οποίους γίνεται ανάληψη μετρητών, χωρίς αιτιολόγηση των μεταφορών των κεφαλαίων αυτών και χωρίς την ύπαρξη καμίας απολύτως εμπορικής αιτίας. Για την περαιτέρω διερεύνηση της εικονικότητας των ό,ποιων συμφωνιών μεταξύ Alapis και ΕΛΦΕ πρέπει να ζητηθούν η επίδειξη των τυχόν συμβάσων και η αναφορά των πραγματικών περιστατικών που τα συνόδευσαν.

(4) Υπεξαίρεση ποσού 56εκ. Ευρώ προς την ΕΛΦΕ μέσω της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής συγκοινωνούντων δοχείων είναι η μεταφορά κεφαλαίων μεταξύ Alapis (αφετηρία) -ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ-ΕΛΦΕ που κατέγραψε σε σχετικό της έλεγχο η ελεγκτική εταιρεία PWC κατ’ εντολή των δανειστριών τραπεζών της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ τον Μαϊο του 2011.
Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, η Alapis διοχέτευσε κατά την διάρκεια του 2010 στη ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ το καθαρό ποσό των 108 εκ. ευρώ, με τη μορφή προκαταβολών στα πλαίσια της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας που έληγε το πρώτο τρίμηνο του 2011. Έναντι αυτών των προκαταβολών ωστόσο, οι πωλήσεις της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ προς την Alapis δεν ξεπέρασαν τα 38 εκ ευρώ. Το μεμπτό της υπόθεσης είναι ότι τη χρονική στιγμή των «προκαταβολών» (i) δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος ή συμφέρον της Alapis να στερηθεί το ποσό αυτό από τη δική της ρευστότητα, (ii) δεν υπήρχε καμία συμβατική υποχρέωση να προβεί σε «προκαταβολή» – άλλωστε το χρονικό αυτό διάστημα θα μπορούσε η Alapis να τα χρησιμοποιήσει ως δικά της κεφάλαια κίνησης και (iii) η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ δεν μπορούσε καν να εξυπηρετήσει την Alapis στην προώθηση υλικών σύμφωνα με τη συναφθείσα σύμβαση μεταξύ Alapis και ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, διότι είχε πάψει την παραγωγή και εμπορία μέρους αυτών.
Κατά συνέπεια, η πραγματοποίηση προκαταβολών ήταν ενάντια σε κάθε συμφέρον της Alapis και εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο τις εταιρείες ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ και ΕΛΦΕ, στις οποίες ο κύριος Λ. Λαυρεντιάδης ήταν ο μόνος μέτοχος (σε αντίθεση με την Alapis) και μπορούσε να ιδιοποιηθεί τα ό,ποια ποσά κατά την απόλυτη βούλησή του.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα που απεκόμισε η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεν ωφέλησε την εταιρεία, καθώς διοχετεύτηκε για την αγορά μηχανημάτων από την ΕΛΦΕ αξίας 42εκ. Ευρώ, πλέον 14εκ. Ευρώ Φ.Π.Α. Τα μηχανήματα αυτά είναι αδρανή και προορίζονταν για τον εξοπλισμό της θυγατρικής της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ στη ΣΕΡΒΙΑ αφού προηγούμενα επιχειρείτο η δέουσα επισκευή και συντήρησή τους και παρ’ όλο που στις αρχές του 2011 η Διοίκηση της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ φέρεται να επιλέγει τη διακοπή των εργασιών της ζημιογόνου θυγατρικής της στη Σερβία.
Με την προπεριγραφείσα διαδικασία βλέπουμε ότι κεφάλαια της Alapis διοχετεύονται στην ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ μέσω προκαταβολών, αλλά τα κεφάλαια αυτά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύονται στην ΕΛΦΕ για να αγοραστούν ουσιαστικά παλιοσίδερα. Η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ μένει με μία υποχρέωση της τάξεως των 65 εκ ευρώ έναντι της Alapis, η δε τελευταία μεταφέρει αυτή την οφειλή στις «προβλέψεις», ως μη επιδέξιμη εισπράξεως από την καταρρέουσα ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ, η οποία σε τελική ανάλυση δεν ζημιώνεται, καθώς η οφειλή της βαίνει προς διαγραφή και μάλιστα λίγο μετά την γέννησή της.
Είναι πρωτοφανές ότι αυτοί που ζημιώθηκαν είναι οι μέτοχοι και πιστωτές της, αυτός που κέρδισε είναι η ΕΛΦΕ και δη ο μοναδικός της μέτοχος κύριος Λ. Λαυρεντιάδης.
Συνεπώς πρόκειται για δύο περιπτώσεις υπεξαιρέσεων, μια στο επίπεδο της Alapis και μία στο επίπεδο της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ.

(5) Η υπεξαίρεση ποσού τουλάχιστον 31,73εκ. Ευρώ έως 40εκ. Ευρώ περίπου από την Alapis ή θυγατρικών της, με αποδέκτες εταιρείες συμφερόντων του κυρίου Πέτρου Κυριακίδη.
Εντός του έτους 2010 και 2011 διοχετεύτηκαν σημαντικά κεφάλαια από την Alapis προς εταιρείες του Ομίλου Πέτρου Κυριακίδη (κατά βάσει ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., ΑΝΩ Α.Ε. & ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Π. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ), συνολικού ύψους τουλάχιστον 31,73εκ. Ευρώ, ήτοι:
(i) Ποσό 27,92εκ. Ευρώ σε αμοιβές, δυνάμει ιδιωτικών συμφωνητικών για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών (την εκπόνηση τεχνικοοικονομικής μελέτης και αναλύσεων, την οργάνωση διαφημιστικής καμπάνιας στο διαδίκτυο για τη προϊόντα της, τη διενέργεια έρευνας αγοράς).
(ii) Ποσό 3,814εκ. Ευρώ για την αγορά προϊόντων (CD, διαφημιστικά κ.λπ.) από την ΝΕΠ το 2010. Η Alapis αναθέτει στη ΝΕΠ την εκπόνηση διμηνιαίων μελετών, την οργάνωση των διαφημιστικών ενεργειών στο διαδίκτυο για τα προϊόντα της, τη διενέργεια ανά δίμηνο έρευνας αγοράς. Αμοιβή της ΝΕΠ 4,5εκ. Ευρώ.
Όπως αναφέρει το από 08.08.2011 Πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Proton στη σελίδα 33: «…Τα ως άνω ιδιωτικά συμφωνητικά, οι συμφωνηθείσες αμοιβές και οι απορρέουσες αξιοσημείωτες χρηματικές συναλλαγές δεν είναι συμβατές σε καθαρά οικονομική-εμπορική βάση.»
Δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι τα ως άνω ιδιωτικά συμφωνητικά είναι εικονικά και ζητείται με την παρούσα η περαιτέρω διερεύνηση αυτών.

(6) Σύναψη εικονικών συμφωνιών πώλησης κλάδων με παρένθετα πρόσωπα – αχυρανθρώπους του Λ. Λαυρεντιάδη.
Από τα στοιχεία που περιλήφθησαν στη δικογραφία της Proton και συγκεκριμένα από τις απολογίες κάποιων επιχειρηματιών που εξαγόρασαν στοιχεία (κλάδους ή θυγατρικές) από την Alapis προκύπτει ότι η Alapis συνήψε συμβάσεις πώλησης και μεταβίβασης κλάδων και θυγατρικών με παρένθετα πρόσωπα του κυρίου Λ. Λαυρεντιάδη και δη στις περιπτώσεις των κυρίων Μπαλλή και Μακρή. Και στις δύο περιπτώσεις η Alapis σύστησε τα πρόσωπα αυτά στην Proton ως άτομα με ειδικές γνώσεις στο συγκεκριμένο αντικείμενο που εξαγόραζαν, ενώ στην πραγματικότητα δρούσαν υπό τις εντολές του κυρίου Λ. Λαυρεντιάδη.

(7) Δημιουργία πλασματικών κερδών με τη σύναψη εικονικών συμφωνητικών παροχής υπηρεσιών με θυγατρικές τότε εταιρείες
To 2009, μέσω συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταξύ Alapis και θυγατρικών της εταιρειών, που είναι κατάπτυστες (εικονικές, υπογράφει ο κ. Λιβάς με κ. Λιβά και για τις δύο εταιρείες, σημειωτέο ότι κάποιες από αυτές τις προφανώς κατάπτυστες-εικονικές συμβάσεις έγιναν δεκτές από άλλες Τράπεζες για factoring, δηλαδή η Alapis πέραν της λογιστικής μεθόδευσης άντλησε και ρευστότητα) δημιουργήθηκαν πλασματικά κέρδη στην Alapis ύψους 70εκ. Ευρώ.
Αυτά τα 70εκ. περάσαν ως κέρδη στη μητρική αλλά λόγω της υποτιθέμενης δήθεν μακρόχρονης διαρκείας οι τότε θυγατρικές τα λογιστικοποίησαν ως «έξοδα πολυετούς απόσβεσης». Κατά συνέπεια, ο Όμιλος λογιστικοποίησε πλασματικά κέρδη το 2009. Αν αυτές και μόνο οι λογιστικές εγγραφές λείπανε, δηλαδή δεν είχαν γίνει, ο Όμιλος θα είχε για το 2009 ζημίες προ φόρων αντί για κέρδη.
Κατά συνέπεια, υπάρχει εξαπάτηση των πάντων, μετόχων, επενδυτικού κοινού, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δανειστριών Τραπεζών και λοιπών πιστούχων.

(8) Σύναψη εικονικών συμφωνητικών με θυγατρικές εταιρείες και έκδοση πλαστών τιμολογίων το έτος 2009 για δήθεν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών
Όπως κατήγγειλε ο επιχειρηματίας κ. Μπαϊλάν είχαν εκδοθεί από την Alapis πλαστά-εικονικά τιμολόγια, τα οποία ήταν όλα χειρόγραφα και με δυσανάγνωστες μονογραφές και αφορούσαν σε υπηρεσίες και όχι σε εμπορεύματα, έναντι των οποίων οι ορισθείσες αμοιβές θεωρούνται εύλογα υπέρογκες έως εξωπραγματικές.
Είναι προφανές ότι η έκδοση αυτών των τιμολογίων συνέβαλε στη δημιουργία «πλαστών» κερδών για την Alapis για το έτος 2009, πρόκειται λοιπόν για παράσταση ψευδών στοιχείων που αφορούν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας.

(9) Αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων προς τις μεταβιβασθείσες εταιρείες
Η Alapis κατά το έτος 2010 προέβη σε πώληση κλάδων ή/και θυγατρικών, ενώ είχε αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση κατά την περίοδο απογαλακτισμού να υποστηρίζει τις μεταβιβασθείσες εταιρείες.
Η Alapis, σε παραβίαση των συμβατικών τις υποχρεώσεις, όχι μόνο δεν υποστήριξε τις μεταβιβασθείσες εταιρείες, αλλά αντιθέτως τις επιβάρυνε και ζημίωνε συστηματικά με την παρακράτηση ποσών-εισπράξεων που ανήκαν σε αυτές (στην περίπτωση της ΕΞΕΛΙΞΗΣ), δεν ολοκλήρωνε διαδικασίες μεταβίβασης πωληθέντων στοιχείων και γενικώς δεν εξοφλούσε οφειλές που είχε έναντι αυτών.
Με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου, ως ομολογιούχου μετόχου μιας εκ των δανειστριών της Alapis τραπεζών, και συνακόλουθα ως άμεσα ζημιωθέντα στην ατομική μου περιουσία από τις παράνομες πράξεις των κυρίων Λαυρεντιάδη και Κυριακίδη μέσω της εταιρείας Alapis, και με την επισήμανση πως τις παραπάνω παράνομες πράξεις διέγνωσα από τη μελέτη και μόνο της σε βάρος μου δικογραφίας, ανιχνεύοντας αποδεικτικά στοιχεία και ανασυντάσοντας το ιστορικό και κυρίως το σκοπό των παράνομων πράξεων που τέλεσαν οι κύριοι Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης, σας ζητώ να ερευνήσετε τις παραπάνω άδικες πράξεις και να δεχθείτε στο μέλλον, τα τυχόν νέα ευρήματά μου από αποδεικτικά στοιχεία που θα εμφιλοχωρήσουν στη σε βάρος μου δικογραφία.

Original article: Αντώνης Αθανάσογλου: “Πως με εξαπάτησαν ο Λ.Λαυρεντιάδης και ο Π. Κυριακίδης”.

Keywords
λαυρεντιαδης, έως ότου, τραπεζες, alapis, εταιρεία, αθηνα, δις, ελλαδα, mario, γενοσημα, ειδήσεις, σελ, βφλ, γευση, pwc, iii, σερβια, οφειλή, νεπ, ήτοι, ζητείται, συγκεκριμένο, νέα, original, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χρηματιστηριο, φορολογικη δηλωση 2011, διακοπη ρευματος, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τονια αντωνιου, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα πειραιως, φορολογια 2013, αποτελεσματα, μιλα, ήτοι, ημερομήνια, αμοιβες, ζητείται, βφλ, δανεια, εμπορικη, κινα, πειραιως, pwc, αγορα, αυξηση, γεγονοτα, γευση, γεωργιου, γινει, γινεται, διαστημα, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δις, διαδικτυο, δικτυα, εγινε, εγγραφα, εγγραφες, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εκκαθαριση, ελβετια, ενημερωση, εξελιξη, εταιρεία, ετων, ετος, έως ότου, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, ιστορικο, εκδοσεις, λεηλασια, λιβας, μεμπτο, μορφη, μηνυση, νεπ, οδος, ομιλος, ουσιαστικα, οφελος, πωλησεις, ρεντη, σερβια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συντηρηση, σειρα, υψηλη, χρηματιστηριο αθηνων, οφειλή, alapis, γνωσεις, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, mario, μελετη, πληροφοριες, πωλητρια, πωληση, τραπεζα, βεβαιως
Αναζητήσεις
πετρος κυριακιδης, athanasoglou
Τυχαία Θέματα