Απάντηση Καραμανλή σε Σημίτη: Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
«Συνεχίζει ο κ. Σημίτης να γράφει για τη λεγόμενη «επιτυχία» του Ελσίνκι. Έχω πάντα επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη” αναφέρει σε δήλωση του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας καραμανλής
“Όμως, η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας. Και αφού παραβλέψω την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο.
Για να πούμε τα πράγματα
Το 1999 με το Ελσίνκι, η ΕΕ ως Πόντιος Πιλάτος θα προωθούσε την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη εναντίον μας για «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα», μέχρι τα τέλη του 2004! Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974. Και όχι από κοινού με την Ελλάδα με συνυποσχετικό. Μονομερώς! Δηλαδή, η Τουρκία θα προσδιόριζε μόνη της τα επίδικα θέματα. Και, καθώς η Ελλάδα αποδεχόταν ακόμα τότε την υποχρεωτική δικαιοδοσία της Χάγης, δεν θα είχε επιλογή. Αυτομάτως αποδεχόταν το άνευ προηγουμένου: ότι εδάφη της, κυριαρχία της και ό,τι άλλο θεωρούσε η Τουρκία «συναφές» θα ετίθεντο υπό δικαστική αίρεση. Και, ενώ στο Ελσίνκι η Τουρκία κέρδιζε αυτό που διακαώς επεδίωκε επί 36 χρόνια, δηλαδή τον χαρακτηρισμό της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν φρόντισε να λάβει ως αντάλλαγμα ούτε καν τα αυτονόητα: την άρση του casus belli και τον έμπρακτο σεβασμό από την ‘Αγκυρα του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, ιδίως δε του Δικαίου της Θάλασσας. Αντιθέτως, θέταμε οι ίδιοι την εδαφική μας ακεραιότητα υπό επανεξέταση.
Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται μάλιστα ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να «επιλύσουμε» και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να «επιλύσει» το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας – που το Ελσίνκι έκανε πακέτο με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις – με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία!
Το Δεκέμβριο 2004, όταν κρινόταν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η δική μας προτεραιότητα ήταν πράγματι η απεμπλοκή μας από το τετελεσμένο του Ελσίνκι. Πίστευα και πιστεύω ότι, πέραν της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, τίποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση. Το προηγούμενο του Ελσίνκι ήταν πλέον πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να αποδυναμωθεί. Προσθέσαμε τη διατύπωση ότι στη Χάγη θα πάμε «εφόσον απαιτείται», για να αποφύγουμε να συρθούμε για θέματα που δεν υφίστανται. Διαμορφώσαμε μία νέα στρατηγική που μετέτρεπε τα προβλήματα με την Τουρκία από ελληνο-τουρκικά σε Ευρω-τουρκικά. Η ΕΕ, από το να παραπέμπει την εδαφική μας ακεραιότητα στη Χάγη, γεγονός αδιανόητο, επόπτευε πλέον η ίδια και με τη δική μας ενεργό συμμετοχή τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο, ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας (Διαπραγματευτικό Πλαίσιο με την Τουρκία, Οκτώβριος 2005).
Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά. Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων.
Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κ. Καραμανλής απαντά σε Σημίτη: Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
- Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με την AstraZeneca στους κάτω των 60 στην Ισπανία
- Κώστας Καραμανλής: Σκληρή απάντηση στον Κώστα Σημίτη για το Ελσίνκι
- Υπάλληλος πίσω από δύο ληστείες σε βενζινάδικο της Θεσσαλονίκης
- Τα σενάρια για άρση των περιορισμών- Τι θα γίνει με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
- Capital Economics: Ούτε τα capital controls δεν "σώζουν" την Τουρκία
- Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων: Εκλέχθηκε το νέο Δ.Σ.
- Sabah: «Η Ρούμπιν δίνει 10 εκατ. ευρώ για Πέλκα»
- Με «βούλα» ΣτΕ ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στη Lamda
- Εξετάζεται η επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο. Στην ατζέντα η γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο και Ναύπλιο – Καλαμάτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Απάντηση Καραμανλή σε Σημίτη: Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
- Παρέμβαση Καραμανλή : Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ
- ΣΕΒ: Είναι ανάγκη ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός
- Γεραπετρίτης: Λίγο πριν τη Μεγάλη εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα
- Ψηφιακή Μέριμνα 2021: Μαθητές και φοιτητές επιλέγουν Public για καλό σκοπό!
- Ηπια ανοδικά το Χρηματιστήριο – Μεγάλες απώλειες για την Πειραιώς
- Reggeborgh: Καλύπτουμε πλήρως το ομολογιακό στην Ακτωρ αν εγκριθεί η ΑΜΚ
- Προς νέα υψηλά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- ΕΥΔΑΠ: Θεμέλιο ανάπτυξης το 2020 – Προς λύση οι οικονομικές εκκρεμότητες ετών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- NBA: Αμφίβολος και με το Ντάλας ο Αντετοκούνμπο
- Αρ. Πελώνη: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για το Πάσχα
- Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα βγει δυνατή από τη μάχη με την πανδημία
- Warply: Πώς θα ενισχύσω το loyalty και το engagement των πελατών μου
- Ελληνικό: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές στο ΣτΕ – «Πράσινο φως» για τη μεγάλη επένδυση
- Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη των σουπερμάρκετ Metro-MyMarket
- Σταϊκούρας: Οι προτεραιότητες που οφείλει να υιοθετήσει η Ελλάδα
- Σταϊκούρας: Οι πέντε άξονες προτεραιοτήτων που οφείλει να υιοθετήσει η Ελλάδα
- Εξετάζεται η επαναλειτουργία του τρένου στην Πελοπόννησο. Στην ατζέντα η γραμμή Κόρινθος – Ναύπλιο και Ναύπλιο – Καλαμάτα
- Μοναδική ανακάλυψη του Hubble με δύο ζεύγη κβάζαρ