“Απαραίτητος” ο Κορεάτης σύμβουλος Γκλεν Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών – Ειδική τροπολογία για παραμονή του

Τροπολογία για την παράταση της παραμονής του Κορεάτη συμβούλου Γκλεν Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

Η ρύθμιση τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο και πλέον:
– Η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και όχι έργων

– Διπλασιάζεται η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχετικών εμπειρογνωμόνων από 3 μήνες σε 6 ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ανανέωσής τους

– Διευρύνεται το πλαίσιο των θεμάτων για τα οποία παρέχονται οι συμβουλευτικές

υπηρεσίες (πχ υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος)

Πάντως, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάνει λόγο για πρόσθετη κρατική δαπάνη χωρίς ωστόσο να την προσδιορίζει καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει για το ύψος των μισθών που απολαμβάνουν οι σύμβουλοι

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ.Βρούτσης είπε ότι «πρέπει να μάθει ο λαός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σε αδιευκρίνιστα πρόσωπα με απευθείας ανάθεση την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Είστε ανίκανοι. Αυτή η ρύθμιση είναι ο ορισμός της ανικανότητας και πρέπει να παραιτηθείτε! Δεν σας εξέλεξε ο λαός για να προσλαμβάνετε άλλους να κάνουν την δουλειά σας». Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «εσείς πως το ανέχεστε; ».

Επίσης, ο Χ.Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει εάν «Ο κύριος Κιμ αμείβεται με 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα» ενώ σε άλλο σημείο κατηγόρησε τους υπουργούς ότι «υπηρετούν τη διαφθορά και όχι τη διαφάνεια»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση ζητάει «λευκή επιταγή» για την αδιαφάνεια, τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Δραγασάκης, αντέτειναν ότι είναι αναγκαία η ρύθμιση για την τεχνική υποστήριξη της κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προσπάθειας της κυβέρνησης να προσλάβει πληθώρα συμβούλων, τονίζοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Θεσμοί έχουν τεράστια τεχνογνωσία, αντίθετα από την ελληνική πλευρά που, παρά τις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων ή των συμβούλων, δεν μπορούν να έχουν τις ειδικές και συγκεκριμένες γνώσεις που απαιτούνται στις διαπραγματεύσεις και έφερε ως παράδειγμα τις συζητήσεις για το χρέος.

«Δεν μπορούμε να το έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες ή συμβούλους και για αυτό χρειάζεται να υπάρχουν κάποια συμβόλαια με εμπειρογνώμονες που έχουν πιο εξειδικευμένη γνώση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος σημειώνοντας ότι και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις «υπήρχαν πολύ μεγάλα συμβόλαια με ξένους εμπειρογνώμονες για συγκεκριμένα έργα». «Εμείς απλά θα συνεχίσουμε με πολύ περιορισμένες δαπάνες και περισσότερη διαφάνεια», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Δραγασάκης τόνισε η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση, όταν προκύπτουν ανάγκες σε ορισμένα υπουργεία πάνω σε ειδικά θέματα, να μπορεί να προσλαμβάνει ειδικούς συμβούλους για να την βοηθήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα