Απειλές Αγκυρας και για τα 12 μίλια: «Αν δεν είναι αυτό casus belli, τότε τι είναι;»

Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας συνεχίζει να προκαλεί το «τελεσίγραφο» ενός μηνός της ΕΕ για επίδειξη συμμόρφωσης υπό την απειλής κυρώσεων. Για ανειλικρινή στάση εγκάλεσε σήμερα την Ε.Ε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του ο Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την ΕΕ για ανειλικρίνεια λέγοντας πως από τη μία καλεί σε διάλογο την Άγκυρα και από την άλλη προχωρά σε «άλλα σχέδια», ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας:

«Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα

έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλυτέρα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν.

#BREAKING ‘If Athens’ attempt to expand its territorial waters isn’t a cause of war, then what is?’ asks Turkish vice president

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) August 29, 2020

Σχολιάζοντας επίσης την πρόσφατη απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και ενδεχόμενη ανάλογη κίνηση και στο Αιγαίο ο Οκτάι δήλωσε: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Η παρέμβαση Οκτάι που έρχεται μία ημέρα όχι μόνο από τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ αλλά και την ηχηρή παρέμβαση Μέρκελ, οξύνει ακόμη περισσότερο τους τόνους σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο έψεξε την ΕΕ με το επιχείρημα ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά της να ζητά διακοπή των τουρκικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

To τουρκικό ΥΠΕΞ μάλιστα επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι νησιά όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι «αιτία της έντασης» είναι η Ελλάδα και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεών τους ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ΕΕ αναφέροντας ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλείται από την «άνευ όρων στήριξη της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα της Άγκυρας και των τουρκοκυπρίων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτείνει περαιτέρω την ένταση.

Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.

Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας (….)

Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής».

Keywords
Τυχαία Θέματα