Απεργία στη Φιλανδία για τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας

17:48 2/2/2018 - Πηγή: BankWars

Περισσότεροι από 7.000 Φινλανδοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ελσίνκι για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές σε επιδόματα ανεργίας, ενώ απεργίες προκάλεσαν προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές στην πρωτεύουσα και το κλείσιμο λιμανιών και εργοστασίων σε όλη τη χώρα.

Οι διαδηλωτές, κυρίως μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, συγκεντρώθηκαν έξω από το

Κυβερνητικό Μέγαρο και κάλεσαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση να ανακαλέσει έναν νόμο που ωθεί τους ανέργους να δέχονται βραχυπρόθεσμες δουλειές γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν μέρος των επιδομάτων τους.

Περίπου 200.000 εργαζόμενοι στους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών και των κατασκευών προχώρησαν σε απεργία ενώ άλλα συνδικάτα ενθάρρυναν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη διαδήλωση στο Ελσίνκι.
«Η υπόσχεσή μου σε σας είναι πως, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) έρθουν στην κυβέρνηση, θα το ακυρώσουμε αυτό», δήλωσε στο πλήθος ο Άντι Ρίνε, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Τα συνδικάτα είναι ισχυρά στη Φινλανδία και το SDP έχει στενή σχέση μαζί τους.

Οι Φινλανδικές Βιομηχανίες Τεχνολογίας εκτιμούν ότι μια ημέρα απεργίας κοστίζει στις εταιρείες που είναι μέλη τους 230 εκατομμύρια ευρώ σε απώλεια εισοδήματος.

«Γιατί δεν λειτουργούν το μετρό, τα λεωφορεία ή τα τραμ; Εμποδίζονται από την αριστερά του πεζοδρομίου. Κομματική πολιτική από τη δεκαετία του ’70», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σάμπο Τέρχο, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος της Γαλάζιας Μεταρρύθμισης.

Η φινλανδική οικονομία έχει ανακάμψει έπειτα από μια επιβράδυνση και τώρα καταγράφει καλή ανάπτυξη. Όμως το ποσοστό της ανεργίας, στο 8,4%, παραμένει υψηλότερο από εκείνο άλλων σκανδιναβικών χωρών, δημιουργώντας πίεση στα δημόσια οικονομικά και στο γεγγναιόδωρο σύστημα πρόνοιας, καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Η κυβέρνηση επιδίωξε να επιλύσει το δημοσιονομικό πρόβλημα με περικοπές δαπανών, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και ένα σύμφωνο για εργασιακές μεταρρυθμίσεις που αποφασίσθηκε το 2016 και βάσει του οποίου περικόπτονται επιδόματα εργαζομένων για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα.

Ο νέος νόμος μειώνει κατά 4,6% το μηνιαίο επίδομα ανεργίας αν μέσα σε τρεις μήνες ο άνεργος δεν έχει εργαστεί για 18 ώρες και αν δεν αναζητεί δραστήρια νέα απασχόληση. Οι προβλέψεις αυτές παραβιάζουν το σύμφωνο του 2016, υποστηρίζουν τα συνδικάτα.

«Η κυβέρνηση μας απογοήτευσε. Συμφωνήσαμε στο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με τον όρο ότι τα επιδόματα ανεργίας θα παρέμεναν άθικτα. Και τώρα το έκαναν», λέει στο Ρόιτερς ο εργάτης μεταλλουργίας Γιάνι Πόλα που έφθασε για να διαδηλώσει στο Ελσίνκι από τη δυτική πόλη Τούρκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα