Απίστευτο ράλι στη Wall Street – 1296 μονάδες κέρδισε ο Dow – “Πίστη” σε παρέμβαση κεντρικών τραπεζών, δεν άκουσε τον ΟΟΣΑ

23:38 2/3/2020 - Πηγή: BankWars

Απίστευτο ράλι ανόδου στη  Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 1.296 μονάδες, βάζοντας υποθήκες για γενικευμένη ανάσα στις αγορές που έχουν κατρακυλήσει από τους φόβους για τις επιπτώσεις του κοροναιού στην παγκόσμια ανάπτυξη.  Αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση του δείκτη σε μονάδες στην ιστορία του.

Ο Dow κατέγραψε την Παρασκευή συνολικές απώλειες 12,4% στην εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 έχασε 11,5% και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 10,5% εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19.

Αυτή ήταν η χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008 όταν η Wall Street γνώριζε τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 4,6% και 4,5% ο Nasdaq.

Πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν είναι οι μετοχές των εταιρειών, Apple (9,3%),  Merck (6,3%) και Walmart (7,6%).

Οι επενδυτές βρήκαν στήριξη στις εκτιμήσεις ότι επίκειται παρέμβαση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και στις διαβεβαιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι είναι σε ετοιμότητα για να συνδράμουν τα κράτη-μέλη τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
Σε δήλωση της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κ.Λαγκάρντ ανέφερε τα εξής:“Η επιδημία του κορωναϊού είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατάσταση, η οποία δημιουργεί κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία, τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό και τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μας.  Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα κατάλληλα και στοχοθετημένα μέτρα, όπως είναι αναγκαίο και ανάλογα με τους υποκείμενους κινδύνους.ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΟΝ ΟΟΣΑ

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από τον κορωνοϊό, προχώρησε ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η επιδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη οικονομική κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008 .

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 0,5% , στο 2,4%, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο. . Αυτή είναι και η χαμηλότερη εκτίμηση που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ από το 2009.

Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, τονίζοντας πως αν ο κορωνοϊός εξαπλωθεί σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 1,5% φέτος.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20 θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%.

Για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα φτάσει το 0,8% σε ανάπτυξη το 2020, συρρικνούμενη κατά 0,3% από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Οι προοπτικές για την Κίνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά, με τον ρυθμό οικονομική ανάπτυξης να υποχωρεί κάτω από το 5% για το 2020, πριν ανακάμψει σε ποσοστό άνω του 6% το 2021. Το 1% σε ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 δεν θα πιάσει ούτε η Βρετανία με τον ΟΟΣΑ να κάνει λόγο για 0,8% υποβαθμισμένη κατά 0,2%.

Πιο περιορισμένη επίδραση του κορωνοϊού «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την αμερικανική οικονομία, αναθεωρώντας κατά 0,1% προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη, στο 1,9%.

ΔΝΤ-Παγκόσμια Τράπεζα: Κοινή ανακοίνωση για τον κοροναιό

Keywords
Τυχαία Θέματα