Αποτέλεσμα εκλογών την Κυριακή του “Τυφλού” – Η Εύα αίρει τας αμαρτίας Κομισαρίων και λόμπι – Οι “Γεράρδοι” φέρνουν φοροαπαλλαγές στο ΧΑ – Κερδοφόρο ’23 για τις τράπεζες

Καλή σας ημέρα

Και για μια ακόμα φορά, “Χρόνια Πολλά” με υγεία σε όλες και όλους. 

Τι Χριστούγεννα κι αυτά που ζήσαμε εφέτος, έ; Αν στήναμε τις σούβλες, καμία διαφορά από Πάσχα.

Και επειδή ο καιρός έχει πάντα “γυρίσματα”, ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το Πάσχα, στις

16 Απριλίου, μπορεί να είναι βροχερό ή και …χιονισμένο.

Με την ευκαιρία, επειδή διάβασα ότι η πιθανή ημερομηνία των πρώτων εκλογών με την περίφημη απλή αναλογική, είναι η 9η Απριλίου και για τις δεύτερες εκλογές η 21η Μάϊου, έριξα μια ματιά στο εορτολόγιο.

Στις 9 Απριλίου λοιπόν είναι η Κυριακή των Βαΐων. Γιορτάζεται και η παγκόσμια ημέρα του Έθνους των Ρομά. Παραμονή εκλογών, το Σάββατο, η Ανάσταση του Λαζάρου.

Καταλαβαίνετε τώρα τι αποτελέσματα μπορεί να βγάλει η κάλπη με αυτές τις γιορτές…

Αλλά ακόμα…χειρότερα είναι τα πράγματα για την Κυριακή 21 Μαίου που μάλλον θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές.  Είναι μεν η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης αλλά στην Εκκλησία διαβάζεται το ευαγγέλιο του Ιωάννη που περιγράφει τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με έναν εκ γενετής τυφλό και το θαύμα της θεραπείας του. Η Κυριακή αυτή ονομάζεται “του Τυφλού”. Την ίδια Κυριακή και η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού.

Γρηγορείτε!

Πάμε τώρα και στα πιο “πεζά”, αφού πούμε μια “καλημέρα” και στην Εύα Καιλή που έμεινε Χριστουγεννιάτικα έγκλειστη και μόνη στις φυλακές του Βελγίου (πολυτελείς, δεν έχουμε παράπονο), αίροντας τας αμαρτίας όλου του “συστήματος” Επιτρόπων, Ευρωβουλευτών, χιλιάδων λομπιστών που ως …αθώες περιστερές απήλαυσαν την οικογενειακή θαλπωρή των ημερών.

Στις τράπεζες, το 2023 θα δούμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κοντά στο 4-5%, θα δούμε και κέρδη περί τα 2,3 δισ. που θα επιτρέψουν σε Eurobank, Εθνική και Alpha bank θα διανείμουν μερίσματα το 2024.

Συνεχίζεται ο …εορταστικός, αλλά λίαν κοπιαστικός Μαραθώνιος στην Attica Bank. Αύριο το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο  για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό θα δώσει και το πράσινο φως για την υλοποίηση του business plan που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος  για τα έτη 2022 – 2025.

Μέσα στον Ιανουάριο, θα έχουμε και τις ανακοινώσεις  για το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ με τα αυστραλιανά funds First Centier και Μaquarie. Οι έχοντες μετοχές ΤΕΝΕΡΓ, ας ετοιμάζουν …τις τσέπες τους. 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 1: Ταρακούνησαν τα “λιμνάζοντα ύδατα” οι Γεράρδοι με την απόφαση να βγάλουν το “Πλαίσιο” από το ταμπλό, επικαλούμενοι – και δικαίως – το υπερβολικό κόστος που έχει για τις εταιρείες η παραμονή στο ΧΑ και το ασφυκτικό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν με τις υποχρεώσεις τους, χωρίς αυτό να μεταφράζεται ούτε στην “ορθολογική” αποτίμηση, ούτε στην δυνατότητα άντλησης φθηνών κεφαλαίων. Για να λέμε όμως και του …στραβού το δίκιο, δεν μπορεί κανένα χρηματιστήριο στον κόσμο να εκπληρώνει όλα τα παραπάνω, όταν σε μια επιχείρηση βασικός μέτοχος είναι μία οικογένεια που κατέχει πάνω από το 80% των μετοχών και όταν αυτή η οικογένεια δεν ενδιαφέρεται (πρακτικά) για την εμπορευσιμότητα της μετοχής, παρά μόνο για την είσπραξη των μερισμάτων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 2: Η απόφαση για έξοδο της “Πλαίσιο” από το ΧΑ έδειξε όμως και στη διοίκηση του ομίλου της ΕΧΑΕ, ότι με λόγια και συνεντεύξεις από δω και από κει, κεφάλαια δεν έρχονται, νέες επιχειρήσεις δεν προσελκύονται και ο τζίρος της αγοράς οδηγεί μαθηματικά σε χρεοκοπία και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Κάτι επιβάλλεται να γίνει. Θα είναι μεταξύ αυτών και κίνητρα φορολογικά για τις εισηγμένες σε συννενόηση φυσικά με την κυβέρνηση;

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ είχε μιλήσει για μείωση του συντελεστή φορολογίας επί των πωλήσεων μετοχών από το 0,15% που είναι σήμερα, στο 0,1% αλλά και για μηδενισμό της φορολόγησης των τόκων των εταιρικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Σήμερα, οι τόκοι των εταιρικών ομολόγων φορολογούνται με συντελεστή 15% μόνο για τους Έλληνες κατόχους τους.

B&B

Keywords
τραπεζες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ευα, λομπι, κυριακη, ευα καιλη, alpha bank, attica bank, business plan, Χριστούγεννα, πασχα, καιρος, εκλογες, εορτολόγιο, ανάσταση, eurobank, alpha, attica, φως, business, τερνα, funds, χρηματιστηριο, εχαε, χρεοκοπια, ΔΕΘ, εθνικη τραπεζα, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, eurobank alpha, alpha eurobank, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, γιορτη σημερα, αποτελεσματα, εορτολόγιο, ημερομήνια, χριστουγεννιατικα, καιλη, εθνικη, εχαε, κωνσταντινου και ελενης, υγεια, φως, alpha, attica, eurobank, ανάσταση, γινει, δυνατοτητα, διοικηση, δωσει, ευκαιρια, ερχονται, ετη, ευαγγελιο, ιδια, θαυμα, θαλπωρη, ιησου, λαζαρου, λογια, μαθηματικα, ματια, νεες επιχειρησεις, παντα, οικογενεια, περιβαλλον, ρομα, σαββατο, σχεδιο, τερνα, τζιρος, υλοποιηση, φυσικα, φορα, attica bank, business, business plan, δικιο, φυλακες, γιορτη, κωνσταντινου, μια ματια, funds, τραπεζα
Τυχαία Θέματα