Αποτυχία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό – 28.311 αιτήσεις, 23 διευθετήσεις – Μαρτύριο για τους επιχειρηματίες – Η κυβέρνηση τα “ρίχνει” στις τράπεζες και τους δανειστές

Παρά το μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων που αναζητούν ρύθμιση των χρεών, έναντι των τραπεζών, του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, η διαδικασία διευθέτησης, είναι απογοητευτική. Έχουν ολοκληρωθεί – διευθετηθεί 23 υποθέσεις, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 28.311 ενδιαφερόμενοι!

Κυβερνητικοί κύκλοι αποδίδουν ευθύνες στις τράπεζες

για τις απίστευτες αυτές καθυστερήσεις στη ρύθμιση οφειλών, όπου κυρίως εμπλέκονται πολλοί πιστωτές.

Πολύ δύσκολο τεστ και πραγματικό «μαρτύριο» για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, χαρακτήρισε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, τη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών.

Όπως υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ο κ. Κουρμούσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται μέσα στην «πλατφόρμα» και προχωρούν «βήμα – βήμα» (καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά) 27.000 επιχειρήσεις και 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Όμως, από τις 27.000 επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την αίτηση οι 700 και μέχρι στιγμής έχουν προκριθεί μόνο οι …23.

Απαντώντας στις ερωτήσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κουρμούσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι η κατά κοινή ομολογία επιτυχής ρύθμιση των 100 δόσεων χαρακτηρίστηκε από τους θεσμούς αποτυχημένη. «Εισπράξαμε τότε 160 εκατ. ευρώ μέσα σε 4 μέρες κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. “Ήταν η χειρότερη ρύθμιση που έγινε ποτέ, να μην ξαναγίνει, απαγορεύεται να ξαναγίνει ποτέ τέτοια ρύθμιση”, ήταν η απάντηση των ξένων», αποκάλυψε, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τους δανειστές σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν 12 δόσεις προς την Εφορία, όπως στην Ελλάδα. «Δυστυχώς δεν βλέπω πως μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο το ευρωπαϊκό και το διεθνές, να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 15», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκχώρησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι πριν από τρία χρόνια οι θεσμοί αρνούνταν να συζητήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ζητούσε τότε ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. «Τότε έλεγαν αυτό απαγορεύεται από διεθνή ντιρεκτίβα και πριν από 4 μέρες έβγαλε ντιρεκτίβα η ίδια η ΕΕ και λέει ότι η μόνη λύση είναι να γίνει bad bank. Τους πήρε δηλαδή τρία χρόνια για να το καταλάβουν».

Ο κ.Κουρμούσης ζήτησε από τους εκπροσώπους φορέων της αγοράς να συσπειρωθούν και να καταθέτουν μαζικά τα αιτήματά τους, ώστε να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα