Αρχαία Ελληνικά: Ποιά είναι η επίδραση τους στην προσωπικότητα;

Ανήκω και εγώ στην πλειονότητα αυτών που ήθελαν διακαώς να τελειώσει η ώρα των Αρχαίων Ελληνικών. Αρκετά χρόνια μετά, αναρωτιέμαι αν ήταν άραγε λάθος ο τρόπος διδασκαλίας τους. Ανακαλύπτοντας την επίδραση τους στον εγκέφαλο και στην προσωπικότητα είναι ευχάριστο που πλέον καινούργιες τεχνικές διδασκαλίας κάνουν το μάθημα περισσότερο απολαυστικό και εποικοδομητικό.

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Ποια είναι όμως η επίδραση των Αρχαίων Ελληνικών στον εγκέφαλο και στην προσωπικότητα μας;

Καθώς διαβάζετε αυτό

το άρθρο, εσείς οι ίδιοι, παίρνετε μέρος σε ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου. Γιατί και εσείς και εγώ, έχουμε την εντυπωσιακή ικανότητα να μπορούμε να διαμορφώνουμε γεγονότα, ο ένας στον εγκέφαλο του άλλου, με εξαιρετική ακρίβεια. Η μοναδική αυτή ανθρώπινη ικανότητα είναι η γλώσσα, και είναι τόσο φυσική που έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα θαύμα. Παράφραση από Steven Pinker, 1994.

H επεξεργασία της γλώσσας στον εγκέφαλο γίνεται σε συγκεκριμένες και εντοπισμένες δομές, άποψη που εγκαθιδρύθηκε μόλις στις αρχές του 70. Χοντρικά, και χωρίς να υπεραναλύουμε, η περιοχή του Broca στον μετωπιαίο λοβό του φλοιού είναι υπεύθυνη για την παραγωγή λόγου, ενώ η περιοχή Wernicke στον κροταφιαίο λοβό, είναι υπεύθυνη για την κατανόησή της. Στο 97% των ανθρώπων και οι δυο αυτές περιοχές βρίσκονται  στο αριστερό ημισφαίριο. Έτσι για την παραγωγή και κατανόηση του λόγου, με τη σημερινή μορφή της, η Ελληνική γλώσσα ενεργοποιεί κυρίως το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα, από την άλλη πλευρά, που χαρακτηρίζεται από λογική συνοχή και αισθητική, και αποτελεί την πιο ουσιαστική συνεισφορά του Ελληνικού πολιτισμού στον σύγχρονο κόσμο, ξεχώριζε από όλες τις άλλες γλώσσες για την προσωδία της! Μέσα από την προσωδία (μακρά- βραχέα) περνούσαν τα μηνύματα και οι διδασκαλίες. Κατεύθυνε και διαπαιδαγωγούσε τον άνθρωπο με ποίηση και μουσική. Αλλά αυτό τι μπορεί να σημαίνει για τον ίδιο τον εγκέφαλο και τη ζωή μας;

Σήμερα, μετά από πολλές έρευνες, γνωρίζουμε ότι οι νοηματικές γλώσσες έχουν συναισθηματικό τόνο, ο οποίος ονομάζεται προσωδία. Η προσωδία όμως δημιουργείται στις αντίστοιχες περιοχές του δεξιού ημισφαιρίου! Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτοντας τη γλώσσα μας από τη μουσικότητά της, της στέρησαν την ελεύθερη έκφραση, και συγχρόνως ελαχιστοποίησαν την ενεργοποίηση του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, δυστυχώς όχι χωρίς συνέπειες, αφού εκεί εδράζεται η αισθητική, η μουσική, η αρμονία, η διαίσθηση και η φαντασία!

Η αρχαία ελληνική γλώσσα και σκέψη, δημιούργησαν ποίηση, ρητορική, πολιτική, φιλοσοφία και ανέπτυξαν τις ιδέες της δημοκρατίας, της μετριοπάθειας, της δικαιοσύνης, της αυτογνωσίας, της ελευθερίας του λόγου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την εξαιρετική αισθητική και τις έννοιες του κάλλους και της αρμονίας! Μήπως η χρησιμοποίηση του αριστερού μόνο ημισφαιρίου του εγκεφάλου ήταν ακρωτηριασμός που οδηγεί μονόπλευρα στον ορθολογισμό και στην επιστήμη; Μήπως χάνεται η ανθρωπότητα στον ορθολογισμό της, και δεν ισορροπεί, χαμένη σε  συναισθηματική έρημο, απουσία αισθητικής, αρμονίας και φαντασίας;

Θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραθέσει: “Μα στον σύγχρονο κόσμο, υπάρχει αισθητική, μουσική, τέχνες του λόγου…” Βεβαίως και υπάρχουν, όμως η σκληρή καθημερινότητα, η όλο και αυξανόμενες ώρες εργασίας, απομακρύνουν την πλειονότητα των ανθρώπων από την αισθητική καλλιέργεια. Αντιθέτως, αν το συναίσθημα, η μουσικότητα, η αρμονία βρισκόταν μέσα στην καθημερινή μας πράξη, και τι πιο καθημερινό από τη γλώσσα, οι νευρικές συνδέσεις μεταξύ των δυο ημισφαιρίων θα πύκνωναν, θα υπήρχε απαρτίωση των δυο τμημάτων, με αποτέλεσμα μια επιθυμητή ισορροπία, τέτοια που η γνώση δεν θα είναι πλέον στείρα αλλά θα οδηγεί σε άλλα μονοπάτια!

Ας φυλάξουμε τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από τη γλώσσα μας, ας καταργήσουμε τα Greeklish, ας μην την εξευτελίζουμε, ας μάθουμε Αρχαία Ελληνικά με τρόπο που θα μας φανούν χρήσιμα σε όλη τη ζωή μας! Εξαιρετική δουλειά με βιωματική μάθηση στην Ελληνική αγωγή. Για όσους ενδιαφέρονται  Ἑλληνική Ἀγωγή – Μαθήματα Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν

Πηγη: healthyvoice.gr

Keywords
Αναζητήσεις
archaia-ellinika-poia-einai-i-epidrasi-tous-stin-prosopikotita.htm
Τυχαία Θέματα