ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Κύμα ιδιωτικοποιήσεων προαναγγέλλει ο Χαβιέρ Μιλέι

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ετοιμάζεται για μια θητεία γεμάτη με εμπόδια. Ήδη πάντως ανακοίνωσε το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, που περιλαμβάνει την εταιρεία πετρελαίων YPF, τον ενεργειακό όμιλο Enarsa και έναν όμιλο μέσων ενημέρωσης.
Ο ηγέτης της νέας Ακροδεξιάς της Αργεντινής έχει τρεις εβδομάδες για να σχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο, του λείπουν όμως τα στελέχη. Και εξαρτάται από τον πρώην Πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι, που είναι ο νέος του σύμμαχος.
Ο

Μιλέι φοβάται επίσης ότι μέχρι να αναλάβει την εξουσία, η απερχόμενη κυβέρνηση θα λάβει μέτρα που θα τον δεσμεύσουν. Ο αντίπαλός του Σέρχιο Μάσα, που είναι και υπουργός Οικονομικών, τον προειδοποίησε ήδη πως είναι δική του πλέον δουλειά να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος φτάνει σήμερα το 142%.
Την επομένη της εκλογικής του νίκης, ο Μιλέι δήλωσε ότι οι πρώτες του ενέργειες θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, ο έλεγχος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και η δολαριοποίηση της οικονομίας. «Ό,τι μπορεί να βρεθεί στα χέρια τού ιδιωτικού τομέα θα περάσει στα χέρια του ιδιωτικού τομέα», τόνισε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αργεντινή θα γνωρίσει ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων: τη δεκαετία του 1990, ο φιλελεύθερος περονιστής Κάρλος Μένεμ δεν άφησε δημόσια εταιρεία που να μην πουλήσει. Ανάμεσά τους, ήταν και η YPF, την οποία η κυβέρνηση της Χριστίνα Κίρσνερ εθνικοποίησε και πάλι το 2012.
Το βάθος των αλλαγών που υπόσχεται ο Μιλέι θυμίζει το «χειρουργείο χωρίς αναισθητικό» που εφάρμοσε ο Μένεμ όταν ο υπερπληθωρισμός καταβρόχθιζε τη χώρα το 1990. Πολλά από εκείνα τα μέτρα προκάλεσαν έκρηξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας, με διαδηλώσεις και απεργίες. Ο Μιλέι το γνωρίζει και προειδοποίησε ότι θα πατάξει εκείνους «που αντιτίθενται στην αλλαγή για να υπερασπιστούν τα προνόμιά τους». Δεν αναφερόταν στην «πολιτική κάστα», την οποία υποσχέθηκε να καταπολεμήσει στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά στους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είπε ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάκρι προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος στους δρόμους.
Αυτή είναι μία μόνο από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Ο Μιλέι θα έχει μόνο 38 από τους 257 βουλευτές και θα χρειαστεί τους 30 τού πρώην προέδρου για να έχει μια στοιχειώδη ανταγωνιστικότητα. Απέναντί του θα έχει τους 108 βουλευτές τού περονισμού, του κόμματος που ελέγχει τη Γερουσία και θα μπορεί να μπλοκάρει την ψήφιση νομοσχεδίων.
Ο Μιλέι δεν διαθέτει επίσης ούτε έναν περιφερειακό κυβερνήτη. Αλλά το μεγαλύτερό του πρόβλημα θα είναι χωρίς αμφιβολία η οικονομία, που θα μείνει χωρίς τιμονιέρη αν ο Μάσα πραγματοποιήσει την απειλή του να παραιτηθεί άμεσα. Στον εξωτερικό τομέα, πάντως, τα πράγματα πάνε καλύτερα. Οι μετοχές των εταιρειών που είναι εισηγμένες στη Γουόλ Στριτ σημείωσαν άνοδο από 4% ως 36%, με ιδιαίτερη άνοδο να σημειώνουν εκείνες που συνδέονται με την ενέργεια και τον τραπεζικό τομέα. Και στο πολιτικό πεδίο, οι περιφερειακοί ηγέτες της Ακροδεξιάς αγκάλιασαν τον Μιλέι, τον οποίο θεωρούν αιχμή του δόρατος μιας αναβίωσης του συντηρητικού κύματος, εκπρόσωποι του οποίου υπήρξαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο τελευταίος δέχθηκε αμέσως την πρόσκληση του Μιλέι να παραστεί στην ανάληψη των καθηκόντων του.

(*) O Φεντερίκο Ρίβας Μολίνα είναι ανταποκριτής της El País στο Μπουένος Άιρες

(Πηγή: El País)

Keywords
Αναζητήσεις
argentini-kyma-idiotikopoiiseon-proanangellei-o-chavier-milei.htm
Τυχαία Θέματα