ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ

09:28 7/8/2014 - Πηγή: BankWars

(upd)Την απειλή της για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ, υλοποιεί η κυβέρνηση της Αργεντινής, σπρώχνοντας με αυτό τον τρόπο στα άκρα τη διαμάχη της με τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία την οδήγησαν στη δεύτερη χρεοκοπία τα τελευταία 13 χρόνια.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για την επίλυση διαφορών

μεταξύ των εθνών, αναφέρει ότι η αίτηση έχει διαβιβαστεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ωστόσο, θα αναληφθεί δράση στο πλαίσιο της διαδικασίας, εφόσον η Ουάσιγκτον δεχθεί τη δικαιοδοσία δικαστηρίου.

Η αίτηση της Αργεντινής αφορά τη διαφωνία για τις δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ σχετικά με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της χώρας.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι ξένες τράπεζες δίνουν λύση στο αδιέξοδο με τα αρπακτικά funds

Διεθνείς τράπεζες και τα κερδοσκοπικά ταμεία που διακρατούν κρατικό χρέος της Αργεντινής και δεν είχαν αποδεχθεί την απομείωση της αξίας του ενδέχεται να καταλήξουν σε μια συμφωνία ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, είπαν πηγές ενήμερες για τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις στην υπηρεσία IFR Markets του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, αν και ως τώρα οι δύο πλευρές δεν έχουν μπορέσει να καταλήξουν σε μια τιμή για τα ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί η διένεξη που προκάλεσε την δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής μέσα σε 13 χρόνια αντιμετώπισαν προσκόμματα επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα, είπαν οι πηγές αυτές, αν και θεωρείτο πως τα μέρη είχαν φθάσει κοντά σε μια συμφωνία.

Τράπεζες της Αργεντινής όπως η Banco Macro είχαν εμπλακεί σε διεξοδικές διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα για να αγοράσουν τα ομόλογα τα οποία διακρατούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα -όπως τα NML Capital και Aurelius Capital- και η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 1,33 δισεκ. ευρώ συν τους τόκους.

Ωστόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αργεντινής πλέον περνούν σε δεύτερο πλάνο στις συνομιλίες και οι διεθνείς τράπεζες πιθανόν θα έχουν τον καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας.

Οι πηγές κατονόμασαν τις JP Morgan, Citi και HSBC ως τους επικρατέστερους αγοραστές των ομολόγων, ενώ σύμφωνα με το Bloomberg, στον χορό μπαίνει τελικά και η Deutsche Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα