Άρση των αμερικανικών κυρώσεων όσον αφορά τους εξοπλισμούς ζήτησε ο Ερντογάν

Την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, που εμποδίζουν τις αμυντικές προμήθειες της χώρας του και άλλων μέτρων που ελήφθησαν «μονομερώς» και δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να επιτύχουν μακροπρόθεσμους διμερείς εμπορικούς στόχους, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,

ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στο 15ο Τουρκικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργάνωσε το Τουρκοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Ο Ερντογάν δήλωσε σε Τούρκους και Αμερικανούς επιχειρηματίες ότι η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είχε μείνει πολύ πίσω από τις δυνατότητές της λόγω των αμερικανικών περιορισμών που παραμένουν: «Δυστυχώς, η συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας έχει μείνει πολύ πίσω από τις δυνατότητές της λόγω των περιορισμών των τελευταίων ετών. Ελπίζουμε ότι έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 και αναμένουμε ότι τα εμπόδια στις εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα θα αρθούν οριστικά».

Ο Τούρκος πρόεδρος  ανέφερε ως παράδειγμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ και του δυναμισμού της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας την παραγωγή στο Τέξας από τουρκική εταιρεία πυρομαχικών 155 χιλιοστών που εξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. «Η υποστήριξή σας είναι σημαντική για την προώθηση των υφιστάμενων προγραμμάτων και τη δημιουργία νέων συμπράξεων που θα συμβάλουν στην κοινή μας ασφάλεια. Πιστεύω ότι ο αμερικανικός επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικότερο ρόλο στην υποστήριξη των προσπαθειών μας» ανέφερε ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, ζητώντας παράλληλα να εγκαταλειφθούν μονομερείς πρακτικές όπως οι πρόσθετοι δασμοί στους τομείς του σιδήρου, του χάλυβα και του αλουμινίου και οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA).

Πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν δεχθεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω των διαφορών τους στο Κουρδικό, τη Συρία, την ανατολική Μεσόγειο και τη Γάζα. Η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 προκάλεσε τις αμερικανικές κυρώσεις και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 το 2019. Ωστόσο, Άγκυρα και Ουάσινγκτον έχουν θέσει μακροπρόθεσμο στόχο να αναπτύξουν το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.

«Η οικονομία και το εμπόριο αποτελούν μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους των σχέσεών μας με τις ΗΠΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Αμερική έχει γίνει η δεύτερη χώρα στην οποία εξάγουμε τα περισσότερα προϊόντα και η πέμπτη χώρα από την οποία εισάγουμε τα περισσότερα προϊόντα. Ο όγκος του διμερούς μας εμπορίου ξεπέρασε πέρυσι τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, έχουμε μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουμε σταθερά τους δείκτες του διμερούς εμπορίου» ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία έχει μια μεγάλη, ισχυρή και με μεγάλες δυνατότητες οικονομία και ότι είναι μία από τις πέντε χώρες στον κόσμο με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων και κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 13 χιλιάδων δολαρίων, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και το Μεξικό.

Σημειώνεται ότι χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Εκτός από τα F-16, η Τουρκία έχει επίσης ενδιαφερθεί για το ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon, συμπαραγωγή Βρετανίας, Ισπανίας και Γερμανίας, ωστόσο αντιμετωπίζει την άρνηση του Βερολίνου στην πώλησή τους.

Keywords
Αναζητήσεις
arsi-ton-amerikanikon-kyroseon-oson-afora-tous-exoplismous-zitise-o-erntogan.htm
Τυχαία Θέματα