Ασπαρτάμη: Η γλυκαντική ουσία για τη δίαιτα…

Η Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη ασπαρτάμης αντιστοιχεί σε 40mg ανά κιλό βάρους, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα με θέμα την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Επισημαίνεται, δε, ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασπαρτάμη έχει γενοτοξική ή καρκινογόνο δράση.

Πάντως η αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη της ουσίας ως ποσότητα είναι ούτως ή άλλως υπερβολική, δεδομένου ότι για να την υπερβεί ο καταναλωτής θα πρέπει να καταναλώσει σε μία ημέρα περισσότερα από

15 κουτάκια light αναψυκτικών ή πάνω από 50 γλυκαντικά δισκία ασπαρτάμης, κάτι εντελώς ανέφικτο ακόμα και για τους λάτρεις της ασπαρτάμης.

Η θέση της επιστημονικής κοινότητας

Ο Αμερικανός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εκπονήσει πλήθος μελετών και ερευνών σχετικά με την ασπαρτάμη και έχει πιστοποιήσει ανεπιφύλακτα ότι η κατανάλωση της ασπαρτάμης είναι απολύτως ασφαλής στην καθιερωμένη τιμή της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης. Το ίδιο και στην Ευρώπη, όπου η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την ασφάλεια του προϊόντος, σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποίησε το 2002, το 2006, το 2009 και εκ νέου το 2011.Πρόσφατα δε, η EFSA ολοκλήρωσε και τον πιο πρόσφατο γύρο τακτικής αξιολόγησης της ασπαρτάμης, που συμπεριέλαβε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες (δημοσιευμένες και μη) σχετικά με το προϊόν και κατέληξε ότι η κατανάλωση της ασπαρτάμης στα υπάρχοντα επίπεδα Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Παρά τα αποτελέσματα των ερευνών πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα σχετικά με την ασπαρτάμη και συγκεκριμένα με την υποτιθέμενη επικινδυνότητα της εν λόγω γλυκαντικής ουσίας, η ασφάλεια της οποίας είναι επανειλημμένα αποδεδειγμένη βάσει 200 και πλέον επιστημονικών μελετών. Ωστόσο, η τάση δεν πρέπει να προκαλεί ουδεμία απορία, καθώς ανάλογα άρθρα κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στα αγγλόφωνα συνωμοσιολογικά portals. Διαβάζοντας κάποιος τη σχετική αρθρογραφία -και την ακατάσχετη τρομολαγνεία που «ντύνει» το ευρέως χρησιμοποιούμενο υποκατάστατο της ζάχαρης- σχηματίζει την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα προϊόν που κατηγορείται ότι προκαλεί από πονοκέφαλο μέχρι καρκίνο στον εγκέφαλο και ότι διαχέεται στη διατροφή μας ανεξέλεγκτα, σκοπίμως και εν γνώσει κυβερνήσεων, οργανισμών ελέγχου τροφίμων και ιατρικών συλλόγων.

Η εξέλιξη της “συνωμοσίας”

Η πρώτη αναφορά στην επικινδυνότητα της ασπαρτάμης έγινε το 1995 μέσω hoaxemail και προειδοποιούσε ότι η κατανάλωση του γλυκαντικού προκαλείσκλήρυνση κατά πλάκας, τύφλωση, σπασμούς,πονοκεφάλους, κατάθλιψη, άγχος, απώλεια μνήμης και γενετικές ανωμαλίες. Αποστολέας τουemail ήταν κάποια ονόματιNancyMarkle, ένα ανύπαρκτο πρόσωπο που παρά τις προσπάθειες δημοσιογράφων να την ανακαλύψουν δε βρέθηκε πότε για να πιστοποιήσει τους ισχυρισμούς της. Παρά τις ανακοινώσεις Ιατρικών Συλλόγων ότι οι ισχυρισμοί της Markle στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής βάσης, το συγκεκριμένοemail προωθήθηκε σε εκατομμύρια λογαριασμούς καθιστώντας τη “Συνωμοσία της Ασπαρτάμης” προσφιλές θέμα στην αμερικανική συνωμοσιολογική κοινότητα. Η δημοσιότητα ήταν αρκετή για να προκαλέσει την ανησυχία του κοινού που ζητούσε πλέον μια τεκμηριωμένη απάντηση και επομένως άρχισαν νέες έρευνες για να επανεξετάσουν την τοξικότητα της ασπαρτάμης.

Keywords
Τυχαία Θέματα