Α.Τσίπρας: Απόφαση για ρηματική διακοίνωση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα σε ρηματική διακοίνωση προς την γερμανική κυβέρνηση ως πρώτη από μία σειρά κινήσεων για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διευκρίνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων αποτελεί πρωτίστως ιστορικό και ηθικό χρέος.

Το ελληνικό κράτος, σημείωσε ο πρωθυπουργός,

δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις, τις δικές του και των πολιτών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της Βουλής και επί τη βάσει του πορίσματος που εξέφρασε την ελπίδα να είναι ομόφωνο.

«Η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την οποία θα επαναλαμβάνει τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας” ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι απαράγραπτες αξιώσεις σύμφωνα και με το πόρισμα της Βουλής αφορούν:

τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώραςτις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμουΤην αποπληρωμή του κατοχικού δανείουΤην επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι το ζήτημα είχε ανακινηθεί το 1995 επί κυβέρνησης Παπανδρέου με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια όταν και είχε υπάρξει ρηματική διακοίνωση. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στο θέμα και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί . “Η ελληνική διοίκηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Γενικό Λογιστήριο αλλά και η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν κάνει μια επίπονη νομική και τεχνική δουλειά προσδιορισμού των ελληνικών αξιώσεων και καταγραφής του νομικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουμε ως Πολιτεία να κινηθούμε και να ενεργήσουμε, για να μην είναι η διεκδίκηση μας γράμμα κενό. Και ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο Τραπέζι του διαλόγου. Σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι”. Σημείωσε ότι ήδη υπάρχουν φορείς της γερμανικής κοινωνίας των πολιτών που ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν το δίκαιο ελληνικό αίτημα.

Κανένας συμψηφισμός με τα ναζιστικά εγκλήματα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η απαραίτητη αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές στην αναγνώριση των εγκλημάτων του ναζισμού σε καμία περίπτωση δεν είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. “Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν” είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αποτελεί αποκρουστική ιδέα που χαρακτηρίζει μόνο εκείνους που την συνέλαβαν ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημείωσε ότι λόγω της ιδιαίτερης θέσης της Γερμανίας στην ΕΕ πολλά από όσα επιβλήθηκαν στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, χρεώθηκαν στην γερμανική αδιαλλαξία. Καθώς η Ελλάδα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί το ζήτημα προς την γερμανική κυβέρνηση με διάθεση αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να μπει σε αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος. Απαντώντας όμως σε προκλήσεις κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή διευκρίνισε: “Μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ την χώρα. Το θέμα που συζητάμε τώρα δεν αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική με όλα τα άλλα ζητήματα: εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι”. Συνεχίζοντας απάντησε σε κριτική που δέχθηκε γιατί έθεσε το ηθικό ζήτημα των επανορθώσεων λέγοντας: “Όταν πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε στο Βερολίνο ουδείς αναμάρτητος, εγώ ήμουν ο πρώτος που το έθεσε στη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ, πάει πολύ να μας λέτε γιατί είπαμε ότι το θέμα είναι πρωτίστως ηθικό”. Και παρέπεμψε στο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου “και ένα ευρώ να ήταν”.

Σταθμός η σημερινή συνεδρίαση

Χαρακτήρισε σταθμό την σημερινή συνεδρίαση στην Βουλή και εξήγησε: Πρώτα και κύρια είναι φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο αλλά και σε όσους πολέμησαν σε όλα τα μέτωπα το ναζισμό και αποτελεί φόρο τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ελληνικής εθνικής αντίστασης, στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι “σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε γιατί η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα