Α.Τσίπρας-Μπούλμαν- Λ.Κατσέλη: Νέα Ευρώπη και φρένο στην ακροδεξιά
«Κόκκινη και Πράσινη συμμαχία» για να μπει φρένο στην δεξιά και την ακροδεξιά στην Ευρώπη και ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης «Ευημερία για όλους σε μία βιώσιμη Ευρώπη», την οποία συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και το Ίδρυμα Friedrich Ebert, του οποίου στην Ελλάδα
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν, ενώ μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Παρεμβάσεις έκαναν η κ.Κατσέλη και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.
Μεταξύ των παρόντων, οι Ν.Μπίστης, Θ.Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Μαρία Ρεπούση, Ευάγγελος Αντώναρος.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας επισήμανε την άρνηση της Φώφης Γεννηματά και «του φίλου μου Σταύρου Θεοδωράκη» να συμμετάσχουν.Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “η απουσία Γεννηματά Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν”.
Απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι ο ίδιος έχει στρατηγικό στόχο να διεμβολίσει το Κέντρο και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας μάλιστα πως θα ήταν ανόητος αν πίστευε ότι διεμβολίζονται ιστορικές παρατάξεις ή αν αυτό ήταν ο στρατηγικός του στόχος. Αντιθέτως, εγκάλεσε το ΚΙΝΑΛ χωρίς να το κατονομάσει, ότι υπηρετεί την δεξιά.
“Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς ή να τον εξαυλώσει. Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός χώρος μπορεί να εξαυλωθεί. Θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν αυτή η στρατηγική μου. Ο τόπος χρειάζεται συμμαχίες. Εγώ εκπροσωπώ τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κόμμα της κεντροαριστεράς και δεν επιθυμεί να γίνει”, είπε και πρόσθεσε πως αν κάτι επιθυμεί είναι να πείσει ότι πρέπει να αλλάξουν στρατηγική τα κόμματα αυτά, καθώς, συνέχισε, όταν ένα κόμμα της κεντροαριστεράς έχει ως στρατηγική την ήττα της Αριστεράς, τότε υπηρετεί την δεξιά.
Τα βασικά σημεία από την παρέμβαση του πρωθυπουργού:
– Το πάντρεμα της ακραίας δεξιάς και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού είναι που συγκροτεί τελικά μια απεχθή και βαθιά συντηρητική, αντιευρωπαϊκή Διεθνή, στη καρδιά της Ευρώπη.
Και είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες θα αντιπαρατεθούμε εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου.
– Το φθινόπωρο του 2015, οι δυνάμεις του κατεστημένου στην Ευρώπη αιφνιδιάστηκαν από μια αλλόκοτη συμφωνία των Πορτογάλων Σοσιαλιστών με την Αριστερά, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους. Πάνω σε ένα πρόγραμμα αντι-λιτότητας, προσεκτικού, και εντός των Συνθηκών της Ευρωζώνης, αλλά πάντως ενάντια στη λογική των συνεχών περικοπών και των απορρυθμίσεων.
Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, σε συμφωνία με την Αριστερά, προχώρησε πρόσφατα στην εμβληματική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%.
– Αυτά τα τρία προοδευτικά κυβερνητικά εγχειρήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη.
Κόντρα στο ζοφερό πολιτικό σκηνικό του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού και της ανόδου του ακροδεξιού εθνικισμού και του ρατσισμού.
– Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές. Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία.
Οφείλουμε όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά. Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία.
– Ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης.
– Η Κεντρική μας Επιτροπή έλαβε χθες απόφαση να απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμπαράταξης σε όλες της προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ενόψει των ευρωεκλογών, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονισμούς.
Γνωρίζω ότι κάποιοι συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία αυτή τη πρωτοβουλία. Είναι όμως ειλικρινής και ταυτόχρονα αναγκαία.
Και πολύ σύντομα αυτό θα το κατανοήσουν όσοι σήμερα έχουν τις αμφιβολίες τους.
– Εμείς, από την πλευρά μας, εκπροσωπώντας ένα λαό που τόλμησε να εμπιστευτεί την Αριστερά στα δύσκολα και δικαιώθηκε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ιστορικό ρόλο που μας αναλογεί, στην πρώτη γραμμή αυτού του ταυτοτικού αγώνα για την Ευρώπη.
Οι βασικοί στόχοι του Κοινωνικού Συμβολαίου
Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε τους βασικούς στόχους του νέου Κοινωνικού Συμβολαίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο:
· Η κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, ως μηχανισμό εγγύησης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των θεμελιωδών κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών.
· Η αποφασιστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους: φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος, επί των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πλατφορμών κλπ.
· Η ανάπτυξη μηχανισμών αμοιβαιοποίησης των δημοσίων χρεών και εξισορρόπησης κρίσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
· Η καταπολέμηση της φοροαποφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, πχ με ευρωπαϊκές και διεθνείς ρυθμίσεις για τους φορολογικούς παραδείσους, καθώς και τη στροφή προς τη δίκαιη φορολογική εναρμόνιση.
· Η ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με βάση ένα νέο επενδυτικό πρότυπο, που θα προάγει τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
· Και τέλος η διεύρυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην Ευρώπη, μέσω της κατοχύρωσης νέων θεσμών και δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής.
Η «καταλυτική» Συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως αποδείχθηκε πλέον, λειτούργησε ως καταλύτης στην προσέγγιση παραγόντων και κινήσεων του προοδευτικού χώρου με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στο ΚΙΝΑΛ και στο Ποτάμι.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
Πριν από λίγες μέρες ψηφίσαμε μια πολύ δύσκολη αλλά εξίσου αναγκαία για το τόπο αλλά και για όλα τα Βαλκάνια, Συμφωνία. Τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας.
Κάποιοι είπαν ότι δεν είχαμε κανένα λόγο να το αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη αλλά και αυτό το πολιτικό κόστος, διότι διακινδυνεύσαμε τη κυβερνητική πλειοψηφία και, λίγο πριν τις ευρωεκλογές, το όποιο πολιτικό κόστος.
Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί. Εμείς το τολμήσαμε. Γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και τώρα, που προτείνουμε αυτή τη πλατιά συμπαράταξη, αντί της εύκολης οίησης, του εύκολου ηγεμονισμού και σεχταρισμού, το πράττουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας.
Γιατί πιστεύουμε ξανά ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Μπούλμαν: «Ανεύθυνη και τιμωρητική η πολιτική Σόιμπλε»
«Ο κόσμος δέχεται πυρά, η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» δήλωσε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν. Συνεχίζοντας δε, αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;» ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Μπούλμαν εκτίμησε πως το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.
«Αυτή είναι η νύχτα που θα ξεκινήσει ο διάλογος» συνέχισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο «έχουν υποφέρει οι Έλληνες».
Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. Ζήτησε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά η Ευρώπη σε μια τιμωρητική πολιτική και σε οικοδόμημα, εκείνο της Τρόικας, η οποία λειτούργησε εκτός δημοκρατικού ελέγχου. «Είσαστε πραγματικοί μαχητές σε δύσκολους καιρούς και αυτό είναι το που πρέπει να υιοθετήσουμε ως πνεύμα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μπούλμαν αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες. «Είμαστε στο ίδιο πλοίο και μαζί σε όποια θύελλα μας απειλεί. Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».
Τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το μίσος και η ξενοφοβία που καλλιεργείται, και βάζει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο. «Αυτό σημαίνει πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ελληνικό έθνος που βοηθά, όπως επεσήμανε, στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.
«Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μπούλμαν: «Ανεύθυνη και τιμωρητική η πολιτική Σόιμπλε»
«Ο κόσμος δέχεται πυρά, η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» δήλωσε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν. Συνεχίζοντας δε, αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;» ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Μπούλμαν εκτίμησε πως το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.
«Αυτή είναι η νύχτα που θα ξεκινήσει ο διάλογος» συνέχισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο «έχουν υποφέρει οι Έλληνες».
Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. Ζήτησε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά η Ευρώπη σε μια τιμωρητική πολιτική και σε οικοδόμημα, εκείνο της Τρόικας, η οποία λειτούργησε εκτός δημοκρατικού ελέγχου. «Είσαστε πραγματικοί μαχητές σε δύσκολους καιρούς και αυτό είναι το που πρέπει να υιοθετήσουμε ως πνεύμα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μπούλμαν αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες. «Είμαστε στο ίδιο πλοίο και μαζί σε όποια θύελλα μας απειλεί. Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.
Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».
Τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το μίσος και η ξενοφοβία που καλλιεργείται, και βάζει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο. «Αυτό σημαίνει πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ελληνικό έθνος που βοηθά, όπως επεσήμανε, στη σταθεροποίηση της Ευρώπης.
«Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων.
Η ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
«Μια άλλη Ευρώπη είναι αναγκαία και είναι εφικτή» υπογράμμισε η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη. Παρουσιάζοντας στην εκδήλωση “Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη”, τις βασικές πτυχές της έκθεσης η οποία στηρίζεται σε 110 προτάσεις, η κ. Κατσέλη τόνισε πως αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.«Μπορεί όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα» αναρωτήθηκε αναφορικά με τα όσα προκύπτουν από την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής «μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξη;» συνέχισε για να απαντήσει στο ρητορικό της ερώτημα «πιστεύω ότι μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξεις χρειάζεται συνέργια, χρειάζεται να βάλουμε πίσω τις αντεγκλήσεις, να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και τόλμη να αγωνιστούμε για μια βιώσιμη Ευρώπη, δημοκρατική δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη , η πρόκληση είναι μπροστά μας. Καλό μας αγώνα» τόνισε η κ. Κατσέλη απευθυνόμενη σε παλαιούς και νέους, όπως είπε, συντρόφους.Πέραν του οικονομικού σκέλους της έκθεσης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν τα ποσοστά των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μέσα στην Ευρώπη. «Πίσω από τα νούμερα βρίσκεται η οργή, ο φόβος η ματαίωση προσδοκιών. Η μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη αισθάνεται έντονη ανασφάλεια για το αύριο» είπε η κ. Κατσέλη η οποία συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες παρατηρούν τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, ενώ επεσήμανε πως αυξήθηκαν και οι φτωχοί εργαζόμενοι καθώς τα εισοδήματα τους κινούνται κάτω από το όριο της φτώχειας.
«Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και ανάμεσα στις περιοχές» είπε. Η κ. Κατσέλη στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως τελικά αποτυπώθηκε η παγκοσμιοποίηση και ποιοι ευνοήθηκαν από αυτή λέγοντας ότι «147 πολυεθνικές ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου πλούτου».
Η κ. Κατσέλη τοποθετήθηκε και για τους φορολογικούς παραδείσους, αλλά και για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρώπη παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά από τη δυνατότητα ελέγχου. « Η ανεξάρτητη επιτροπή λέει ναι, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα συγκλίσεων. Μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία με μια ρεαλιστική και τολμηρή στρατηγική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η συν-πρόεδρος της επιτροπής.
«Το όραμα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται επανεκκίνηση. Με ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους» επέμεινε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ως προϋπόθεση «να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ότι η φωνή του ακούγεται».
Η κ. Κατσέλη τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται μια τολμηρή μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
-Ενδυνάμωση των πολιτών
-Εποπτεία και ρύθμιση των αγορών
-Κοινωνική δικαιοσύνη
-Κοινωνική οικολογική πρόοδος και
– Αλλαγή της χρηματοδότησης των δομών διακυβέρνησης
«Ως επιτροπή έχουμε αποφασίσει να επικεντρωθούμε σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για το οποίο απαιτείται συνέργια πολιτικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών σχεδιασμών που θα γίνονται από κοινού. Σε ένα σταθερό διαφανές ρυθμιστικό σχέδιο και σύστημα διακυβέρνησης» επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κατσέλη.
Στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής περιγράφονται οι στόχοι για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία σε μια Ευρώπη χωρίς φτώχεια. Ενώ προκρίνεται και η αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε Σύμφωνο Ανάπτυξης.
Π. Ράσμουσεν
«Αυτή η έκθεση για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα Σοσιαλδημοκρατών, συνδέεται με τα οράματα και τους στόχους. Με αυτή την έκθεση έχουμε δώσει ένα τέλος στην αποσπασματική πολιτική. Ουσιαστικά θέλουμε να καλύψουμε τα πιο σπουδαία πράγματα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια μοναδική απάντηση για τα όσα αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη» υπογράμμισε από την πλευρά του στον σύντομο χαιρετισμό του ο συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν (Poul Nyrup Rasmussen) και πρόσθεσε πως οι προοδευτικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΑΡ
«Η Σοσιαλδημοκρατία ιστορικά στην Ευρώπη εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, όπου και όταν αυτό αγνοήθηκε το πλήρωσε και η Σοσιαλδημοκρατία και η κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της άκρας Δεξιάς, σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τον διάλογο, γιατί έχει προοδευτικές θέσεις με τις οποίες πορεύεται.
«Υιοθετεί συνολικά και όχι κατά περίπτωση τις θέσεις της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, κάτι που έχει αποδείξει έμπρακτα με τη στάση της σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής, στην οικονομία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική, πρόσφατα και με τη θετική μας στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών, αψηφώντας πολιτικό και προσωπικό κόστος. Διότι δεν μπορείς να αποδέχεσαι αυτή την ατζέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά να πράττεις τα αντίθετα στη χώρα σου» σημείωσε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πτήση-μυστήριο αεροσκάφους από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα
- Τρ. Πειραιώς: Ολοκλήρωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία
- Τσίπρας: Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα προσαρμογής, κρατώντας την κοινωνία όρθια
- Ν.Δ.: Γιατί προσγειώθηκε στην Αθήνα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας;
- Καθηγητής Αλιβιζάτος: Ο Α.Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα!
- Ουρές στα τραπεζικά υποκαταστήματα! Ήλθε η ανάπτυξη; Υπάλληλοι δεν υπάρχουν!
- Γεύμα εργασίας Γ. Στουρνάρα – Γ. Βαρδινογιάννη
- Έναν χρόνο αήττητος ο ΠΑΟΚ: «Πού να έπαιζε και την καλύτερη μπάλα»!
- Μπιλ Γκέιτς: 10 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη ζωή μας μέσα στο 2019
- Αλ. Τσίπρας: Απαιτεί συμμαχίες η επόμενη ημέρα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Καθηγητής Αλιβιζάτος: Ο Α.Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα!
- Ουρές στα τραπεζικά υποκαταστήματα! Ήλθε η ανάπτυξη; Υπάλληλοι δεν υπάρχουν!
- Α.Τσίπρας-Μπούλμαν- Λ.Κατσέλη: Νέα Ευρώπη και φρένο στην ακροδεξιά
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Κ.Στεργίου
- “Μυστήρια” επίσκεψη κυβερνητικού αεροσκάφους του Μαδούρο στην Αθήνα
- Τελευταία Νέα BankWars
- Α.Τσίπρας-Μπούλμαν- Λ.Κατσέλη: Νέα Ευρώπη και φρένο στην ακροδεξιά
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Κ.Στεργίου
- “Μυστήρια” επίσκεψη κυβερνητικού αεροσκάφους του Μαδούρο στην Αθήνα
- Καθηγητής Αλιβιζάτος: Ο Α.Τσίπρας πιάνει πουλιά στον αέρα!
- Ουρές στα τραπεζικά υποκαταστήματα! Ήλθε η ανάπτυξη; Υπάλληλοι δεν υπάρχουν!
- Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές – Προσδοκίες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας
- Trastor: Στα 2,738 εκατ. τα κέρδη το 2018 – Αύξηση εσόδων 33,79%
- Έγκλημα στη Σητεία: Τη στραγγάλισε μπροστά στα παιδιά τους
- Νέα σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μαξίμου για αεροπλάνο από Βενεζουέλα: Θεωρία συνωμοσίας που θα ζήλευε κι ο Σώρρας
- Ουάσινγκτον: Χαιρετίζει την επιστροφή του Χουάν Γκουαϊδό στην Βενεζουέλα
- Ψηφίζεται την Πέμπτη το ν/σ για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας
- Opposition demands explanation after report says plane carrying Venezuelan FM at Athens airport on Sat.
- Βουλή: Ψηφίζεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας
- O Αλ. Τσίπρας κατηγορεί ακόμη τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων
- Υπ. Πολιτισμού: Προστιθέμενη αξία από την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά και όχι εμπόδια
- Άνοδος 1,4% για το αργό
- Ισπανία: Μαίνονται οι πυρκαγιές στον βορρά που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες