Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: ‘Εκανα μεγάλα λάθη το 2015 – Αναξιόπιστο το σχέδιο Βαρουφάκη – Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση

ε

«Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» δηλώνει σε σ υνέντευξη στην εφημερίδα Guardian ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τις πρώτες στιγμές του στην εξουσία:

“Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όταν ήρθα σε αυτό

το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά”, παραδέχεται ο ίδιος.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός αναφέρεται στον Γιάννη Βαρουφάκη αλλά τονίζει πως το σχέδιό του ήταν «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε».

“Όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματός μας και του μνημονίου των όρων διάσωσης”, δηλώνει ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας πως ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι.

“Η μεγάλη αλλαγή θα έλθει τον Αύγουστο του 2018 όταν μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και την διεθνή εποπτεία. Σε αυτό το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα, είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμη δεν το πιστεύει”, τόνισε.

Σήμερα, ο Α. Τσίπρας δεν θέλει να μιλήσει ούτε για τον Γ. Βαρουφάκη ούτε για τον Wolfgang Schaeuble. “Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο”, λέει. “Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες, όταν φτάσαμε στο σημείο που διαβάσαμε αυτό που μας παρουσίασε ως Plan B, ήταν τόσο ασαφές, δεν άξιζε να μιλάμε καν για αυτό. Ήταν απλώς αδύναμο και αναποτελεσματικό”.

Για τον Schaeuble αναφέρει ότι ο Γ. Βαρουφάκης τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση. “Νομίζω πως ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε και ακόμη τον σέβεται”.

Ο Α. Τσίπρας τόνισε ακόμη πως ενώ η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή της συγκρουσιακής πολιτικής, η έξοδος από το ευρώ και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν τέθηκε ποτέ, ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.

“Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε που, σε άλλον γαλαξία;”, τονίζει. “Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη; Θα έχανε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της και της κληρονομιάς της”. Εκτός αυτού, το Grexit θα ισοδυναμούσε με αποδοχή του “σχεδίου τιμωρίας” του Schaeuble που προέβλεπε η Αθήνα να πάρει “time out” από την ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα