Α.Ξανθός: Αναχώματα στην εξέλιξη της πανδημίας με σχέδιο έκτακτης ανάγκης

«Ανάχωμα» στην εξέλιξη της πανδημίας, που έχει επιφέρει κρίση στους τομείς της υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας, μπορεί να βάλει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης μέσα από το οποίο θα υπάρχουν πρωτίστως μια σειρά από παρεμβάσεις για την ενίσχυση του συστήματος υγείας αλλά και την στήριξη όσων έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐού.

«Η αξιοπρεπής διαχείριση της πανδημίας πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο, επεσήμανε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρώην Υπουργός Υγείας, τομεάρχης υγείας και Βουλευτής Ρεθύμνου του

ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα και τις προτάσεις του κόμματος που αποτελούν προτεραιότητα και θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την διαχείριση της πανδημίας, όσο και στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα πρέπει να κερδίσει και το στοίχημα της «πολιτικής κεφαλαιοποίησης» όπως επεσήμανε ο κος Ξανθός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κεφαλαιοποιεί τη φθορά της κυβέρνησης»

Ο ίδιος μιλώντας για τη στάση που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθάρισε: «Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κεφαλαιοποιεί πολιτικά τη φθορά της κυβέρνησης η οποία είναι προϊούσα και όχι ραγδαία, κάτι που φαίνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Το στοίχημα είναι να μην επενδύουμε στην αποτυχία για ίδια πολιτικά οφέλη, δεν είναι σωστό και είναι πέρα από την λογική. Εθνικός στόχος θα πρέπει να είναι η αξιοπρεπής διαχείριση της πανδημίας. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας της κοινωνίας. Να λειτουργήσει και ως πολιορκητικός κριός, αυτή η πολιτική δύναμη που πιέζει για περισσότερο δημόσιο σύστημα υγείας,δημόσιες πολιτικές και κοινωνικό κράτος και να είναι ο φορέας ενός εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου που μπορεί με αξιοπιστία και ασφάλεια με τις απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα και τη φυσιογνωμία του να αποτελέσει μια αξιόπιστη πολιτική λύση. Αν μπορέσουμε να τα αναδείξουμε αυτά, θα αρχίσει η φάση της πολιτικής κεφαλαιοποίησης».

Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η πανδημία, όπως τόνισε ο κος Ξανθός, έχει επιφέρει αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο η κυβέρνηση όπως επεσήμανε ο ίδιος θα πρέπει να αποφύγει «τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες σε ό, τι αφορά το σχεδιασμό, όπου υπήρχαν προβλήματα ιδιαίτερα μετά το lockdown». Όπως πρόσθεσε ο κος Ξανθός: «πάντα υπάρχει το θέμα της αβεβαιότητας γιατί είναι νέος ιός, άλλες οι προσεγγίσεις, οι συστάσεις και η γνώση των επιστημόνων για τον ιό στην αρχή και άλλες σήμερα που η γνώση έχει εξελιχθεί. Υπάρχουν και επιστημονικές αντιφάσεις και είναι λογικό. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο,το θέμα είναι να μην υπάρχουν αντιφάσεις και παλινωδίες από πλευράς κυβερνητικών σχεδιασμών». Ο κος Ξανθός υπογράμμισε: «Σήμερα είναι η ώρα να γίνει μια σοβαρή παρέμβαση, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας στην κοινότητα, να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων άρα και των νοσηλευομένων, των διασωληνωνμένων και των θανόντων και να κάνουμε μια ενισχυτική παρέμβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας να το θωρακίσουμε για να μπορέσει να αντέξει σε αυτή την πίεση η οποία έχει αρχίσει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό».

Η αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, όπως ανέφερε ο κος Ξανθός έχει διαφανεί περισσότερο από ποτέ, συνεπώς όπως τόνισε θα πρέπει να αναζητηθεί μια παρέμβαση αντίστοιχη της πρώτης περιόδου, η οποία ωστόσο θα αποτρέψει ένα νέο lockdown.

«ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Εύλογη χαρακτήρισε και την ανησυχία που υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας και την χειμερινή περίοδο και υπογράμμισε: «Χθες μας κάλεσε ο Υπουργός, τους εκπροσώπους υγείας όλων των κομμάτων σε συνάντηση παρουσία και του κου Τσιόδρα. Έγινε μια ειλικρινής ενημέρωση. Από την πλευρά μας καταθέσαμε ορισμένες προτάσεις που πραγματικά νομίζω ότι μπορούν σε αυτή τη φάση να συνθέσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Αναλυτικά ο κος Ξανθός μίλησε για του άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση όπως μεταξύ άλλων οι εστίες υπερμετάδωσης του ιού, τα προληπτικά τεστ για τον κορωνοΐό και η ενίσχυση της υγείας στο σύνολό της. Ο κος Ξανθός εξήγησε : «Το πρώτο που πρέπει να γίνει στις εστίες υπερμετάδωσης όπως τα ΜΜΜ και τα σχολεία. Μπορεί στα παιδιά να υπάρχουν ηπιότερα συμπτώματα αλλά τα σχολεία παραμένουν εστίες υπερμετάδωσης, άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι τα δύο τρίτα από τα κρούσματα αφορούν εκπαιδευτικούς και μόνο το ένα τρίτο παιδιά. Έπειτα έμφαση πρέπει να δοθεί σε κλειστές δομές με ευάλωτους πληθυσμούς, γηροκομεία, καταυλισμοί, προσφυγικές δομές, προνοιακά ιδρύματα, φυλακές άστεγους, ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που είναι σε κατάσταση κατά την οποία μπορεί εύκολα να διασπαρεί ο ιός. Εκεί χρειάζεται να υπάρξει ειδική μέριμνα, προληπτικά τεστ και σε εργαζόμενους και σε φιλοξενούμενους, συνεχής υγειονομική εποπτεία, αποτροπή της διασποράς του ιού. Αυτό πρέπει να γίνει οριζόντια σε όλη τη χώρα σε αυτές τις εστίες»

ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε εκτενώς και στις κλίνες των ΜΕΘ, αλλά και την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, τονίζοντας πως υπάρχουν κενά και παραλείψεις ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως οι έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργήσει η πανδημία, χρειάζεται έκτακτα και οριζόντια μέτρα, κάτι που ισχύει και στις περιπτώσεις των ΜΕΘ. «Πρέπει να υπάρξει κεντρική διαχείριση από το κράτος όλων των διαθέσιμων κλινών εντατικής που έχει η χώρα. Βγήκε μια ΚΥΑ που λέει ρητά ότι είναι στην καλή διάθεση του κλινικάρχη αν θα διαθέσει τις κλίνες ΜΕΘ και αν θα αποδεχθεί περιστατικά που θα του μεταφέρει το Δημόσιο Σύστημα υγείας. Η βασική ιδέα είναι η εξής. Θα πάρει ο ιδιωτικός τομέας περιστατικά ΜΕΘ που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοΐό και στο κενό που θα δημιουργηθεί στο σύστημα υγείας, θα μπουν περιστατικά της πανδημίας. Δεν είναι λάθος ως ιδέα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως επιστράτευση σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι προαιρετικό και υπό την αίρεση του αν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης, αλλά ότι διαθέτουμε το μέγιστο των κλινών και το κράτος κεντρικά τις διαχειρίζεται με τον πιο ορθολογικό τρόπο. Δηλαδή αξιοποιεί τις δυνατότητες του ΕΣΥ και βεβαίως το ενισχύει. Οι κλίνες που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός ότι θα διατεθούν από ιδρύματα περίπου 230 στον αριθμό, απαιτούν προσωπικό και ιατρούς. Χρειάζονται εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας για να τις στελεχώσουν. Δεν είναι το θέμα οι υποδομές, βεβαίως είναι πάντα ένα ζητούμενο να έχεις κατάλληλες υποδομές, το πιο σημαντικό όμως είναι να έχεις τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχουν. Ούτε προβλέπεται έως τα τέλη του χρόνου να έχουν δρομολογηθεί οι παρεμβάσεις για να τους έχουμε ούτε καν ως συμβασιούχους. Άρα και αυτό φοβάμαι πως θα είναι μια παρέμβαση που εξαγγέλλεται μεν αλλά πάρα πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί στην πράξη. Αρά χρειάζεται επιστράτευση των κλινών ΜΕΘ» επεσήμανε ο κος Ξανθός και τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να άρει και τον διπλασιασμό των νοσηλείων στις ιδιωτικές ΜΕΘ.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Εκτενή αναφορά έκανε ο κος Ξανθός και στα διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοΐό, τονίζοντας πως θα πρέπει εν μέσω πανδημίας να γίνονται δωρεάν με συνταγογράφηση σε πολίτες που πληρούν τα κριτήρια, τους συστήνεται και έχουν την αντίστοιχη κλινική εικόνα που παραπέμπει στο να υποβληθούν σε τεστ. Αυτό, όπως εξήγησε παραμένει στοίχημα και σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας, στα σχολεία και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν σε μια φάση πανδημίας που θα αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση, που για κάθε εμπύρετο οι γονείς θα πηγαίνουν στο γιατρό και το πιο πιθανό είναι ότι θα ζητηθεί και ένα τεστ για κορωνοΐό για να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει τη νόσο το παιδί και να διασπαρεί στο τμήμα και συνεπώς βάσει αυτού να αποφασιστεί αν θα κλείσει το τμήμα και πως θα λειτουργήσει το σχολείο. Δεν είναι δυνατόν η δαπάνη αυτή να επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Σήμερα για ένα τεράστιο μέρος διαγνωστικών τεστ στη χώρα για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση – έχω ρωτήσει επανειλημμένα πόσα από αυτά τα πληρώνει το κράτος και πόσα ο πολίτης- δεν υπάρχει απάντηση. Αυτή είναι μια εξέταση που δεν την κάνει κάποιος για προληπτικό έλεγχο, την κάνει επειδή του την συστήνει ο γιατρός και πολλές φορές και η ίδια η πολιτεία. Πρέπει να συνταγογραφείται και σαφώς να υπάρχουν κριτήρια για να γίνει το τεστ. Εκεί όμως που υπάρχει συνταγογράφηση, κριτήρια διαγνωστικά και κλινικά για να γίνει η εξέταση αυτό πρέπει να το καλύπτει ο ΕΟΠΥ στον πολίτη»

Πρόκειται για παρεμβάσεις κρίσιμες που όπως τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία.

«ΦΙΛΤΡΟ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε και στο ρόλο της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που όπως επανέλαβε: «δεν έχει ενσωματωθεί στην διαχείριση της πανδημίας. Είναι πολύ ελλειμματική η διασύνδεση της πρωτοβάθμιας στην περίοδο της κρίσης»

Επιπλέον πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση από την αρχή έχει επιμείνει σε μια διαχείριση με επίκεντρο τα Νοσοκομεία, όμως αν δεν προστατέψουμε τα νοσοκομεία δημιουργώντας ένα φίλτρο για περιστατικά που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αυτό θα είναι καταστροφικό. Οι δομές αλλά και το προσωπικό της Πρωτοβάθμιας μπορούν να έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην φάση αυτή».

«ΣΤΟΙΧΗΜΑ» Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Μια ακόμη παράμετρος που αποτελεί ζητούμενο είναι όπως τόνισε να διασφαλιστεί η τακτική λειτουργία του συστήματος υγείας. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα εσωτερικό lockdown μέσα στο σύστημα υγείας. Δηλαδή να κλείσουν τακτικά χειρουργεία, γιατρούς, οι εξετάσεις και επεμβάσεις ρουτίνας και να ασχολείται όλο το σύστημα υγείας μόνο με την πανδημία. Αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες και θα έχουμε έλλειμμα φροντίδας σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και κινδυνεύουμε να έχουμε άλλου τύπου επιπτώσεις από άλλα νοσήματα και όχι από την πανδημία. Πρέπει να βρεθεί εκεί η χρυσή τομή» υπογράμμισε ο κος Ξανθός.

Θετικό βήμα, αλλά με καθυστέρηση η προκήρυξη των εννέα θέσεων γιατρών

Ο κος Ξανθός αναφέρθηκε και στην προκήρυξη των εννέα θέσεων γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου που είναι σε εξέλιξη και όπως επεσήμανε αποτελεί ένα θετικό βήμα, ωστόσο «με ελλείψεις και καθυστερήσεις». Ο κος Ξανθός εξήγησε: «Είναι ελλιπής, καθώς δεν προκηρύχθηκε μια κενή οργανική θέση στη ΜΕΘ που είναι ένα κρίσιμο τμήμα. Έχουν τη δυνατότητα αν έχουν την απαραίτητη στελέχωση να αναπτύξουν δύο ακόμη κλίνες, που χωρίς προσωπικό δεν μπορούν να το κάνουν. Όταν έχεις τη δυνατότητα να αναπτύξεις τη φροντίδα αυτή που είναι σε έλλειψη σε όλη τη χώρα και δεν υπάρχει μέριμνα, τότε αυτό είναι προβληματικό. Άρα είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πολύ καθυστερημένο. Έπρεπε να είχε προετοιμαστεί ήδη εδώ και μήνες μια μακροπρόθεσμη ενίσχυση του Νοσοκομείου με σωστά κριτήρια και να δοθεί το σήμα ότι το ίδρυμα αυτό έχει προοπτική να ενισχυθεί και έχει προοπτική για το μέλλον».

Κρίσιμο είναι, όπως επανέλαβε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη έως και την τοποθέτηση των γιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, να συνεχιστεί η ενίσχυση με προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων, όπως οι παθολόγοι και οι αναισθησιολόγοι ώστε το Νοσοκομείο να μπορεί να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία σε μια περίοδο μάλιστα που έχει την διαχείριση της πανδημίας αλλά και της τακτικής λειτουργίας.

Keywords
εξελιξη, σχεδιο, τεαμ, συριζα, κος, λύση, lockdown, σχεδιο, τεστ, μμμ, σχολεια, κυα, ρητά, επιστρατευση, σημαίνει, συμβασιουχοι, γινεται, δωρεαν, εικονα, εοπυ, νοσοκομεια, στοιχημα, λειτουργια, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, κοινωνια, εοπυ, συνταγογραφηση, το στοιχημα, ρητά, το θεμα, βημα, γηροκομεια, γνωση, δωρεαν, θεμα, ιος, κριος, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, τεστ, ωρα, αυξηση, αιρεση, αξονες, ασπιδα, γινει, γινεται, γινονται, γονεις, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δοθει, εγινε, ευκολα, ειλικρινης, υπαρχει, ελλειψη, ενημερωση, εξετασεις, επρεπε, ιδεα, ιδια, υπηρχαν, ισχυει, θετικο, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, κος, κυα, λαθος, λειτουργια, λύση, μεριμνα, μηνες, νοσοκομεια, παντα, παιδι, παιδια, πολιτεια, προβληματα, ρολο, σειρα, σχολειο, τεαμ, τμημα, συμπτωματα, φθορα, χρυση, ασφαλεια, εμφαση, εννεα, εθνικο, φυλακες, φοβαμαι πως, χωρα, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, σημαίνει, σημα, σωστο, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα