Ράβεται “κουστούμι” 1,8+1,8 δισ στις Βρυξέλλες – Κοινή στάση Ε.Ε. – ΔΝΤ – Καμία κουβέντα για το χρέος

UPD: TΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ …ράβεται. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα για να ξεπαγώσει η β΄αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, με ορόσημο το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι δανειστές προτείνουν να «σπάσει» το πακέτο των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ για την τριετία 2018-2020. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα 1,8 δισ. έως το 2018 και 1,8 δισ. έως το 2020. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ

κατέληξαν σε μια κοινή στάση έναντι της Ελλάδας.Τα μέτρα που καλείται να ψηφίσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση αφορούν τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και το συνταξιοδοτικό.

Όπως μεταδίδει ο Σκάι, οι δανειστές συμφώνησαν να μην τεθεί θέμα κουρέματος του χρέους, ενώ τα μέτρα που ζητούν θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση θα υπάρξει άμεση μείωση του αφορολόγητου ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα κατά 1,8 δισεκ. ευρώ ενώ στη δεύτερη φάση που θα εφαρμοστεί μετά το 2018 προβλέπεται μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά επίσης 1,8 δισεκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η προσωπική διαφορά που εφαρμοζόταν στις παλιές συντάξεις. Πηγή που μίλησε στο Reuters είπε πως η πρώτη δέσμη μέτρων θα πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, όμως διευκρίνισε ότι το δεύτερο πακέτο θα εφαρμοστεί «εάν χρειαστεί».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με Πολ Τόμσεν -ΔΝΤ, εκπροσώπους της Κομισιόν, Κλάους Ρέγκλινγκ – ESM, Γερούν Ντάισελμπλουμ – Eurogroup και Μπενουά Κερέ – EKT, εκτιμάται ότι θα προτείνει μείωση του αφορολόγητου στις 7 χιλιάδες και κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων. Οι δανειστές προτείνουν μάλιστα και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα 5 χρόνια ενώ ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να προτείνει 3%.

Σαφές μήνυμα ότι οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται να κλείσει η β΄αξιολόγηση, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας τις σημερινές επαφές των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στις Βρυξέλλες.
Όπως τόνισε, οι επαφές δεν είναι επείγουσες και δεν αφορούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Όσον αφορά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, τόνισε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο καθυστερεί η εφαρμογή τους.

Ωστόσο το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζουν οι θεσμοί επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ελληνική πλευρά, καθώς κάθε μέρα που περνάει αυξάνεται ο λογαριασμός των μέτρων και η ικανότητα ελιγμών υπό την απειλή της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα