Μπαράζ δημοσιευμάτων για την Ελλάδα-Φοβούνται εξέγερση

Δεν είναι πρωτοφανές, αλλά τα ξένα μέσα και εφημερίδες ασχολούνται με την Ελλάδα, τη δόση, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, το χρέος, τη χρεοκοπία, την κοινωνική εξέγερση και το…κώνειο που παίρνουμε ως χώρα.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι ευχάριστες: Καθυστέρηση της δόσης ή τμηματική καταβολή, κόντρα δανειστών για το χρέος

και το ενδεχόμενο κούρεμα, αβεβαιότητα, πολιτική αστάθεια και απελπισία στην κοινωνία.

Ο DJ αναφέρει πληροφορίες ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και ένας δεύτερος γύρος συζητήσεων για την Ελλάδα, ενώ διευκρινίζει ότι το θέμα με τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων στις 16 Νοεμβρίου έχει συμπεριληφθεί στην απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Με τίτλο «Εξέγερση ενόψει» οι Financial Times Deutschland αναφέρουν ότι εκτιμούν ότι η τεταμένη κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει εξέγερση ενδεχομένως στις αρχές του νέου έτους, όταν θα εφαρμοστούν οι περικοπές.

Οι New York Times με τίτλο «Η Ελλάδα πίνει το κώνειο» αναφέρουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί ο κίνδυνος κοινωνικής αστάθειας και επισημαίνουν ότι είναι γεγονός ότι «σχεδόν όλα στο πακέτο λιτότητας έχουν δοκιμαστεί και πριν και έχουν αποτύχει» και συμπληρώνουν ότι «οι Έλληνες χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα πολιτικό σύστημα που απέτυχε».

Ο Guardian επισημαίνει ότι «η δημοκρατία στη χώρα δοκιμάζεται μέχρι καταστροφής» και προσθέτει ότι «στο πυρήνα της Ευρώπης μια δημοκρατία ακροβατεί στα όρια. Η αλήθεια είναι πως ο κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ».
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμένει μια καταστροφή μέχρι να λάβει τη θεραπεία που δόθηκε στις άλλες φτωχές, υπερχρεωμένες χώρες στο παρελθόν εκφράζει το περιοδικό Economist, υπογραμμίζοντας δηλαδή ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση για ελάφρυνσης του χρέους. Το περιοδικό αναφέρει ότι διαφορετικά δεν θα έχει καμία ελπίδα να γλυτώσει από το «μαρτύριο της σταγόνας» και φέρνει ως παράδειγμα τα υπερχρεωμένες χώρες της Λ. Αμερικής και της Αφρικής τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Για επικίνδυνα παιχνίδια των Ευρωπαίων με την Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times. Η ευρωζώνη σπρώχνει την Ελλάδα στην χρεωκοπία , τονίζεται στο δημοσίευμα. “Παρόλο που όλοι περίμεναν να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα και το σχέδιο επιμήκυνσης έως το 2016, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, αυτό δεν θα γίνει παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της Ελλάδας”, αναφέρουν οι FT.
Τέλος, το Reuters, αναφέρει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι απίθανό να λάβουν την τελική απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα στη συνάντηση της Δευτέρας καθώς δεν υπάρχει ακόμα σαφήνεια για το χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα