Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πΓΔΜ-Αλβανίας
Ωστόσο, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που εξέφρασαν τρεις χώρες: η Γαλλία,
Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, αμέσως μετά το τέλος των διήμερων επαφών των Υπουργών, υπάρχει περιθώριο να ανοίξουν σταδιακά και μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (σημ: αντί για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες και όπως προσδοκούσε η πλευρά της Κυβέρνησης των Σκοπίων) τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Αλβανίας.
«Yπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές, οι 25 που θέλουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και από την άλλη η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία που ζητούν την αναβολή τους» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς με την λήξη του Συμβουλίου.«Εξήγησα ότι για γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς λόγους, η σημερινή κατάσταση απαιτεί τη βοήθεια στις δύο χώρες της περιοχής και όχι την αναβολή. Εξήγησα επίσης ότι η εσωτερική κατάσταση απαιτεί σταθερότητα και ασφάλεια και όχι νέα προβλήματα».
Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχουν δυο ομάδες χωρών. Η πρώτη, η οποία αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία με 25 χώρες, υποστηρίζει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Η άλλη ομάδα, η οποία αποτελείται από τρεις χώρες, την Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναβάλουμε την όλη διαδικασία. Η αναβολή όμως αυτής της ευρωπαϊκής διαδικασίας σημαίνει ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να είναι πολύ σημαντική για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».«Γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που έχουν ζητήματα με τον λαϊκισμό, αλλά δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το λαϊκισμό, ούτε να τον νικήσουμε κάνοντας βήματα προς τα πίσω. Υπάρχουν ορισμένες χώρες που προτιμούν να εμβαθύνει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αντί της διεύρυνσης. Έχουν δίκιο, αλλά τους είπα την ιστορία -την οποία γνωρίζω πολύ καλά- του τι έγινε τη δεκαετία του 1990, καθώς τότε κάναμε τη διαπραγμάτευση με τις δέκα χώρες [της διεύρυνσης του 2004], τις οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, την Μάλτα και την Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τις Συνθήκες του Άμστερνταμ, της Νίκαιας, της Λισσαβόνας, καθώς και του Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ήταν τότε δικό μας λάθος που δυο χώρες -η Ολλανδία και η Γαλλία- έκαναν δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η εμπειρία μας δείχνει, συνεπώς, ότι οι δυο διαδικασίες μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για την Ευρώπη» πρόσθεσε ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να διαχωριστούν τα θέματα της πΓΔΜ και της Αλβανίας ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι δεν είναι καλή ιδέα. «Γιατί θα πρέπει οι υποθέσεις να κριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως γινόταν και τη δεκαετία του 1990, π.χ. δέκα χώρες μαζί. Υπάρχουν πολλές ζώνες συγκρούσεων στην περιοχή μας, για παράδειγμα ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία. Αν αφεθεί πίσω η Αλβανία, τότε η απόσταση με την Σερβία θα μεγαλώσει. Αυτό δεν θα είναι κάτι θετικό για την περιοχή μας» είπε.
«Μπλόκο» Γαλλίας – Ολλανδίας – Να αλλάξουν στάση τις καλεί η ΓερμανίαΗ Γερμανία κάλεσε την Γαλλία και την Ολλανδία να επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης των δυτικών Βαλκανίων, αφού ευρωπαίοι διπλωμάτες απέτυχαν να συμφωνήσουν ως προς τους όρους των συνομιλιών.Το Παρίσι και η Χάγη τάχθηκαν κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την Γαλλία να επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της πριν αποφασίσει να εντάξει νέα μέλη.Ομως άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπό την ηγεσία της Γερμανίας υποστηρίζουν την ένταξη των έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων με στόχο την αύξηση της επιρροής της Ενωσης σε μία περιοχή όπου η ανάμειξη της Ρωσίας είναι όλο και πιο έντονη.«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ προσερχόμενος σε συνάντηση με τους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο.
«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το πράσινο φως. Θα ενθάρρυνα τους φίλους μας στην Ολλανδία και την Γαλλία να μας ακολουθήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι υψίστης σημασίας για τα Βαλκάνια.Η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο και η Σερβία προσβλέπουν σε ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.Ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Σερβία και το Μαυροβούνιο βρίσκονται σε εξέλιξη, η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία έφθασε σε συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της, ελπίζουν ότι θα λάβουν σήμερα το πράσινο φως.Ομως, οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ που προετοίμασαν τη σημερινή σύνοδο δεν κατόρθωσαν να συντάξουν κείμενο συμφωνίας για να υπογραφεί από τους υπουργούς.Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υποστηριζόμενος από την Ολλανδία, δήλωσε ότι η Ενωση πρέπει πρώτα να μεταρρυθμισθεί πριν από την εισδοχή νέων μελών, αν και ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι η πηγή της ανησυχίας του είναι η αύξηση των αντιμεταναστευτικών αισθημάτων στην χώρα του.Η εσπευσμένη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 και η κακή διαχείριση της μετανάστευσης εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη στην Βρετανία, γεγονός που έστρεψε πολλούς Βρετανούς κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν καταστήσει δυσκολότερη την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.Το ολλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την έναρξη συνομιλιών με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή της ονομασίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.Αλλά ένας ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να κινηθεί πριν από την Γαλλία και ίσως το θέμα παραπεμφθεί για την Πέμπτη, στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών κατά την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Η περίπτωση της Αλβανίας είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς το Παρίσι και η Χάγη επικαλούνται έλλειψη δικαστικών μεταρρυθμίσεων, ενδημική διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι η Αλβανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τα θέματα αυτά.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστρία που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ανοικτός, ειδικότερα αφού η ΠΓΔΜ ενδέχεται να γίνει δεκτή στην Ατλαντική Συμμαχία τον Ιούλιο.«Εχει καταγραφεί πολλή πρόοδος. Αυτό ενισχύει την θέση μας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να έχουν μία ξεκάθαρη προοπτική ένταξης», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ.- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κάθειρξη 10 ετών στη μητέρα που σκότωσε τον δολοφόνο του γιου της στα δικαστήρια
- Τι φόρεσε η Δέσποινα Μοιραράκη στο γάμο του Γιάννη Κούστα και της Δήμητρας Μέρμηγκα;
- Μαξίμου: Υπάρχει σχέδιο αποστασίας- Να αποδείξει ο Λαζαρίδης ότι δεν είναι μέρος του
- "Μπλόκο" Γαλλίας - Ολλανδίας σε πΓΔΜ για ενταξιακές - Να αλλάξουν στάση τις καλεί η Γερμανία
- ΕΦΚΑ: Ο Λάμπρος Σέμπος προτείνεται για νέος διοικητής
- Πασίγνωστη αμερικανική αλυσίδα μπέργκερ «προσγειώνεται» στο αεροδρόμιο της Ρόδου
- «Σχέδιο αποστασίας» βλέπει τώρα η κυβέρνηση – Διαλύονται και τους φταίνε οι άλλοι
- ΟΠΕΚΑ: Ξανά σε λειτουργία η πλατφόρμα για το Α21
- Πώς μπορείτε να ιδρύσετε μια επιχείρηση μέσω υπολογιστή
- Τζανακόπουλος: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης της συμφωνίας για το Σκοπιανό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Εντονη κακοκαιρία στη Μαγνησία – Πλημμύρισαν σπίτια στην περιοχή Κανάλια (βίντεο)
- Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πΓΔΜ-Αλβανίας
- ΑΝΕΛ: Να παραδώσει την έδρα ο Λαζαρίδης αλλιώς θα θεωρηθεί αποστάτης
- Ματαρέλα για προσφυγικό: «Η Ιταλία δεν μπορεί να παραδοθεί στον φόβο»
- Μαξίμου για Λαζαρίδη: Σχέδιο αποστασίας από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα
- Τζανακόπουλος με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη: Απολύτως σταθερή η κυβερνητική πλειοψηφία
- ESM: H Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων
- Η βασίλισσα Ελισάβετ επικύρωσε τον νόμο για το Brexit
- Τελευταία Νέα BankWars
- Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πΓΔΜ-Αλβανίας
- Η βασίλισσα Ελισάβετ επικύρωσε τον νόμο για το Brexit
- Εντονη κακοκαιρία στη Μαγνησία – Πλημμύρισαν σπίτια στην περιοχή Κανάλια (βίντεο)
- Μαξίμου για Λαζαρίδη: Σχέδιο αποστασίας από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα
- Ματαρέλα για προσφυγικό: «Η Ιταλία δεν μπορεί να παραδοθεί στον φόβο»
- Τζανακόπουλος με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση Λαζαρίδη: Απολύτως σταθερή η κυβερνητική πλειοψηφία
- ESM: H Ελλάδα αποκαθίσταται πλήρως ως εκδότης στην αγορά κρατικών ομολόγων
- ΑΝΕΛ: Να παραδώσει την έδρα ο Λαζαρίδης αλλιώς θα θεωρηθεί αποστάτης
- Εξαρθρώθηκε σπείρα πορτοφολάδων που δρούσε στο κέντρο – Οκτώ ανήλικοι ανάμεσα στους συλληφθέντες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Λαμπρίδης: Τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των λιμανιών
- Δραγασάκης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
- «Σχέδιο αποστασίας» βλέπει τώρα η κυβέρνηση – Διαλύονται και τους φταίνε οι άλλοι
- Η Ελλάδα 22η στον πίνακα καινοτομίας της Ε.Ε.
- Μ. Λαζαρίδης: Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ ούτε ως κυβέρνηση
- Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ: Απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου
- Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ: Ανακοίνωση
- "Μέση λύση" βρήκαν Ιταλία - Μάλτα για το πλοίο Lifeline που μεταφέρει μετανάστες
- Συγχαρητήρια Μέρκελ σε Ερντογάν, με αναφορές στο κράτος δικαίου
- Κυβερνητική αστάθεια και καταγγελίες για σχέδιο αποστασίας