Χ. Μεγάλου: Η Πειραιώς στήριξε στην κρίση την οικονομία με 2,5 δισ. νέα δάνεια και 5 δισ. ανακοπές – Ανάκαμψη οικονομίας στο 4ο τρίμηνο

Στην αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίων (μορατόρια), ύψους πέντε δισ. ευρώ και εκταμιεύσεις δανείων 2,5 δις. ευρώ προχώρησε τους πρώτους μήνες του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος μίλησε στη γενική συνέλευση των μετόχων, μέχρι στιγμής η τράπεζα έχει εγκρίνει αιτήματα για αναστολή δόσεων δύο δισ. ευρώ προς φυσικά πρόσωπα και τρία δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, με

τις εκταμιεύσεις να υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή στα κρατικά σχήματα στήριξης (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικό) στο 1,6 δισ. ευρώ.

«Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε το προσεχές διάστημα τους επιχειρηματικούς τομείς, που έχουν και συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση, ήτοι το εμπόριο, τη βιοτεχνία τη μεταποίηση, τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εστίαση», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει γρήγορα να ανακάμψει.

Όπως ανέφερε στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιείται διαδικτυακά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρ. Μεγάλου, οι επιπτώσεις του Covid-19 δεν θα είναι αμελητέες για την ελληνική Οικονομία. Ωστόσο τα μέτρα που έχουν λάβει τόσο οι ευρωπαϊκές Αρχές, όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσουν ώστε οι προκλήσεις να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

“Το βασικό μας σενάριο είναι ότι η ελληνική Οικονομία θα δεχτεί όλο το βάρος των επιπτώσεων της κρίσης στο γ΄ τρίμηνο του 2020, οπότε το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί, σε τριμηνιαία βάση, στα χειρότερα επίπεδα της πρόσφατης κρίσης.  Η Οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε ανάκαμψη από το δ΄ τρίμηνο του 2020 και το 2021″, εκτίμησε ο κ. Μεγάλου, αναφέροντας ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και θα επιστρέψει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021.

Στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Οικονομίας, ο κ. Μεγάλου τόνισε τη σημαντική συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς στη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Όπως είπε, τους 6 πρώτους μήνες του έτους, η Τράπεζα έχει εκταμιεύσει νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, κινούμενη εντός του ετήσιου στόχου που προβλέπει νέα παραγωγή δανείων 5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος το 2019, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επεσήμανε την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την εξυγίανση των ισολογισμών με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που συνολικά οδήγησαν σε κερδοφορία. Επιπλέον, η κεφαλαιακή επάρκεια κινήθηκε σε υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων επίπεδα.

«Το 2019 και στις αρχές του 2020 οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας, εκδίδοντας χρεόγραφα Tier 2 για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια. Η Τράπεζα Πειραιώς και δύο από τις άλλες συστημικές τράπεζες εξέδωσαν χρεόγραφα Tier 2, συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις από τα μέσα του 2019. Οι εκδόσεις διευκολύνθηκαν από τη σημαντική μείωση των αποδόσεων του ελληνικού χρέους και από τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των προοπτικών, τόσο της χώρας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά την ίδια περίοδο. Εμείς εκδώσαμε συνολικά 900 εκατ. ευρώ ομόλογα Tier 2 (Ιούνιος 2019 και Φεβρουάριος 2020), σε διαδικασίες που προσέλκυσαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και με σημαντική υπερκάλυψη των ποσών, που τελικά αντλήθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.

Αναφερόμενος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε ότι οι τράπεζες βρίσκονται στο σωστό δρόμο και η συμβολή του “Ηρακλή” θα είναι καθοριστική. Η Τρ. Πειραιώς ετοιμάζει δύο τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (Vega 5 δισ. ευρώ, Phoenix 2 δισ. ευρώ).

Σε σχέση με την πιστωτική επέκταση, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι αυτή ήταν ισοσκελισμένη, από αρνητική προηγουμένως, για τις επιχειρήσεις, ενώ παραμένει αρνητική για τα νοικοκυριά.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, που τέθηκαν υπό έγκριση από τους μετόχους, ο κ. Μεγάλου εστίασε στα εξής:

-Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν +4% στα 159 δις. ευρώ στα τέλη του 2019
-Το ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 61 δισ. ευρώ έναντι 62 δισ. ευρώ το 2018.
-Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 47 δισ. ευρώ (+6% σε ετήσια βάση).
-Τα δάνεια προ προβλέψεων ήταν 50 δισ. ευρώ και τα μετά προβλέψεων 39 δισ. ευρώ, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να κυμαίνεται στο 79%.
-Τα δάνεια σε καθυστέρηση κινήθηκαν στα 24,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά τρία δισ. ευρώ ετησίως, με ιστορικά χαμηλές εισροές το δ’ τρίμηνο του 2019.
-Οι τιτλοποιήσεις επτά δισ. ευρώ εισήλθε σε τροχιά, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής».
-Το deal με την Intrum αποτέλεσε παράδειγμα για τον ανταγωνισμό, με τη σύμβαση για τη διαχείριση των NPEs να είναι 10ετής.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γ. Χαντζηνικολάου τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ικανό να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της κρίσης, ενώ η πρώτη προτεραιότητά του είναι η στήριξη της Οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα