Χαμός με τις 2.338 προσλήψεις σε αρχαιολογικούς χώρους με λεφτά της ΔΕΗ! – Εισαγγελέα καλούν οι συνδικαλιστές

Σάλος από την υπουργική απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού κ.Λ.Κονιόρδου να προσληφθούν 2.338 άτομα σε αρχαιολογικούς χώρους με …χορηγό τη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ δεν προσλαμβάνει κανέναν αρχαιολόγο ή εργαζόμενο σε αντίστοιχες υπηρεσίες», επισημαίνει η επιχείρηση προσθέτοντας πως είναι «υποχρεωμένη δια νόμου να χρηματοδοτεί εργασίες αρχαιολογικής έρευνας στα εδάφη που αναπτύσσει την εξορυκτική της δραστηριότητα ώστε να διασώζονται τυχόν υφιστάμενοι αρχαιολογικοί θησαυροί».

“Για το 2017 έχει προϋπολογιστεί κονδύλι 1,5 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 5,4 εκ. ευρώ είναι υπόλοιπο παλαιότερων ετών, τα οποία είναι στη διάθεση των αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα της Κοζάνης και της Φλώρινας”.
Σύμφωνα με την Επιχείρηση οι εφορίες αυτές προτίθενται να απασχολήσουν συνολικά το 2017 περίπου 850 εργαζομένους για αρχαιολογικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ και όχι 2.338 που προβλέπει η απόφαση της Λυδίας Κονιόρδου.

Το υπουργείο Πολιτισμού, απαντά ότι “προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στα έργα της ΔΕΗ προβλέπεται έγκριση για αυξημένο αριθμό προσωπικού αρχαιοτήτων. Έτσι, το ανώτατο όριο για φέτος ορίστηκε σε 2.338 άτομα, ενώ το 2016 είχε ανέλθει σε 3.564″.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση βασίζεται στην ισχύουσα δημοσιονομική και αρχαιολογική νομοθεσία και στοχεύει στη προστασία των αρχαιοτήτων που εντοπίζονται συνεχώς στην περιοχή. Επίσης από την εφαρμογή της θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ορυχείων λιγνίτη, με κάθε επακόλουθο κοινωνικό όφελος: ενεργειακή επάρκεια, διατήρηση θέσεων εργασίας και ενίσχυση τοπικής οικονομίας.

Σε συνέντευξη του στον Alpha 989 o Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα στην περίπτωση που το κόστος των 2.338 προσλήψεων, που προβλέπει η υπουργική απόφαση, βαρύνουν τη ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ βρέθηκε ως η αγελάδα που ταΐζει κάθε εφορεία Αρχαιοτήτων», είπε, εκτιμώντας πως το κόστος υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ενώ δεν απέκλεισε να εξυπηρετούνται κομματικά ρουσφέτια.

«Η ΔΕΗ και η κάθε υπηρεσία και φορέας που ασκεί μια δραστηριότητα εξορυκτική είναι υποχρεωμένη μετά το ‘02 με νόμο που έχει ψηφίσει η ΝΔ, να πληρώνει τις εργασίες που χρειάζονται για την αρχαιολογία ώστε να αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Αλλά να μαζεύονται κάποια κεραμικά και αγαλματίδια και να συσσωρεύονται σε κουτιά, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Για τις δυο εφορείες αρχαιοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας, που έχει βγει η έγκριση της Υπουργού και μάλιστα έχει γίνει πολύ γρήγορα… είχαν ένα προσωπικό που ποτέ δεν είχε ξεπεράσει τους 400 ανθρώπους και τώρα προσλαμβάνουν 2.338 άτομα!

Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει δώσει στην αρχαιολογία περί τα 100 εκ ευρώ και δεν έχουμε δει ούτε ένα εύρημα να αξιοποιείται. Είναι διαδικασία κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Οι χώροι των ορυχείων δεν είναι Αρχαιολογικά Μουσεία. Το να ξοδεύονται 100 εκ όμως για να μαζεύονται κάποια αντικείμενα, που τελικά θα τα βρουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος το θεωρώ μέγα σκάνδαλο όταν έχουμε ανοιχτά μνημεία, όπως αυτό της Αμφίπολης, που έχουν αξία.
Εγώ μιλάω ξεκάθαρα για υπόγειες διαδρομές και το έχω καταγγείλει. Η αρχαιολογία είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος και η ΔΕΗ βρέθηκε ως η αγελάδα που ταϊζει κάθε αρχαιολογία. Και τώρα με το Ελληνικό οι αρχαιολόγοι θα καθυστερούν το έργο. Εμείς σεβόμαστε τα μνημεία αλλά δεν είναι όλα Ακρόπολη»

Keywords
Τυχαία Θέματα