Χιλιάδες drones καμικάζι, άτρωτα στη ρωσική άμυνα, στέλνει η Γερμανία στην Ουκρανία

Ενέκρινε την παράδοση drones καμικάζι στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, και πλέον το Βερολίνο θέτει στην προεκλογική ατζέντα του τους πυραύλους Κρουζ Taurus, τους οποίους έως τώρα αρνιόταν να παραδώσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην εμπόλεμη χώρα.

Μπορεί ο απερχόμενος καγκελάριος να μην εγκρίνει την παράδοση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία,

ωστόσο ο Πράσινος αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκτός από το ότι ανακοίνωσε πως θέτει υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Σολτς, έσπευσε να επισημάνει ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής των Taurus στο Κίεβο.

O Σολτς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, ωστόσο, ενώ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εχθροπραξίες, ο υπουργός Άμυνας Πιστόριους, που θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον απερχόμενο καγκελάριο, αποφάσισε να βοηθήσει την Ουκρανία και να παραδώσει 4.000 drones καμικάζι. Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρουν την κωδική ονομασία «mini-Taurus». Η γερμανική εταιρεία Helsing θα προμηθεύσει στην Ουκρανία 4.000 drones που θα λειτουργούν με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα drones θα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα που θα τα καθιστούν στην ουσία άτρωτα στα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και στις παρεμβολές GPS.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αρκετά από αυτά δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή στην ανατολική Ουκρανία σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Το drone Mini-Taurus είναι ικανό να αναλύσει το έδαφος και να προσδιορίσει τη θέση του ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες ή κατεστραμμένες υποδομές. Αυτό επιτρέπει στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος να συνεχίσει την αποστολή του ακόμη και αν χαθεί ένα ραδιοσήμα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την ακρίβεια του χτυπήματος. Επιπλέον, το Mini-Taurus έχει εύρος πτήσης τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τα τυπικά ουκρανικά drones καμικάζι. Το drone «χτενίζει» την περιοχή, κάτι βοηθά τον χειριστή να το κατευθύνει έτσι ώστε να παραμείνει στην πορεία του ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή σε βομβαρδισμένες περιοχές. Μόλις βρεθεί ο στόχος και ο χειριστής δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, τότε το drone επιτίθεται. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της εταιρείας Helsing μπορούν ακόμα να ίπτανται σε στόχους όταν ζητηθεί από τον εκάστοτε χειριστή, ακόμη και αν διακοπεί η ασύρματη σύνδεση. Κατά συνέπεια, το ποσοστό χτυπήματος είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι με τα αμιγώς χειροκίνητα ελεγχόμενα μαχητικά drones». Επιπλέον, υπό κατάλληλες καιρικές συνθήκες, μπορούν να ίπτανται και να επιτίθενται στα αντίστοιχα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απευθείας από την κατεύθυνση του ήλιου, γεγονός που δεν αφήνει σχεδόν καθόλου χρόνο στους στρατιωτικούς στόχους να αντιδράσουν. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι κοστίζουν λιγότερο από τα αντίστοιχα ξένα.

Η γερμανική Bild δεν αποκαλύπτει το ακριβές κόστος τους, ωστόσο επισημαίνει ότι το αμερικανικό Switchblade 600 κοστίζει περίπου 100.000 ευρώ και το ρωσικό Zala Lancet 35.000 ευρώ.

Στις δηλώσεις του ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτά τα drones εναντίον βασικών ρωσικών στρατιωτικών στόχων, όπως θέσεις διοίκησης και κέντρα επιμελητείας. Στο μέλλον, το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής παρόμοιων τεχνολογιών στο γερμανικό στράτευμα.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο η γερμανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία Σολτς ανακοίνωσε ότι το νέο αίτημα για χρηματοδότηση με στόχο τη βοήθεια της Ουκρανίας δεν είχε εγκριθεί. Ωστόσο, ο γερμανικός προϋπολογισμός για το 2024 περιλαμβάνει ήδη περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Παρά τους περιορισμούς, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας έσπευσε τότε να υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου θα μπορέσει να βρει πρόσθετους πόρους για να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία και το 2025. Έκτοτε, το υπουργείο του παρέμεινε σιωπηλό, αν και σε συνέντευξή του στην «Bild», ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός είχε δηλώσει ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία μόνο με «συστήματα εξοπλισμού». Ωστόσο, η εφημερίδα αποκάλυψε ότι η γερμανική εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης Helsing συνήψε σύμβαση με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας για 4.000 drones τον Σεπτέμβριο του 2024. Η χρηματοδότηση γίνεται με τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild», ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ξεκαθάρισε ότι η παράδοση των συγκεκριμένων drones θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ο Πιστόριους υπογράμμισε επίσης αναφερόμενος στη ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Ουκρανία χθες το πρωί ότι «είναι πολύ χαρούμενος που η παράδοση των drones που είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεκινήσει άμεσα». Με αυτή την κίνηση, «οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να δράσουν ενάντια σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους καίριας σημασίας, για παράδειγμα ρωσικές θέσεις διοίκησης ή υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις» τόνισε.

Γιατί ο γερμανικός Taurus θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός πύραυλος

Οι πύραυλοι Kρουζ Taurus, που εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη, έχουν περίπου το ίδιο μήκος και βάρος με το βρετανικό Storm Shadow και το γαλλικό Scalp-EG. Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει τον γερμανικό πύραυλο είναι το σύστημα ευφυούς κεφαλής Mephisto. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές πολεμικές κεφαλές που πυροδοτούνται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, ο Mephisto μπορεί να διαπεράσει πολλά στρώματα υλικού και ο λεγόμενος πυροκροτητής του που ενεργοποιεί την πολεμική κεφαλή, μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να εκραγεί στο βέλτιστο σημείο, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ζημιά σε κατασκευές όπως γέφυρες και αποθήκες. Ο πύραυλος τροφοδοτείται επίσης από έναν κινητήρα turbofan, ο οποίος «τραβάει» περισσότερο αέρα, δίνοντάς του μεγαλύτερο βεληνεκές από τους πυραύλους Storm Shadow/Scalp-EG με κινητήρα turbojet. Η τεχνολογία και ο σχεδιασμός του stealth σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει σε χαμηλό ύψος 50 μέτρων, αποφεύγοντας την ανίχνευση από τα περισσότερα ραντάρ.

Keywords
Αναζητήσεις
chiliades-drones-kamikazi-atrota-sti-rosiki-amyna-stelnei-i-germania-stin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα