Σταϊκούρας: Οι 4 προτεραιότητες για την επομένη της πανδημίας – Ποιοι φόροι θα μειωθούν

Τέσσερις κομβικές προτεραιότητες έχει θέσει και υλοποιεί η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με στόχο την επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης και για την εδραίωση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, και το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, με αύξηση της ποσότητας και της παραγωγικότητας, με βελτίωση της ποιότητας του εθνικού πλούτου και με ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ -κυρίως αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων- προκειμένου η ελληνική οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά

της.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο 31ο Ετήσιο Συνέδριο «Greek Economic Summit» του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και προσδιόρισε τις εν λόγω προτεραιότητες ως εξής:

1η Προτεραιότητα: Η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.
Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις μόνιμες μειώσεις συγκεκριμένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. νομικών και φυσικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ κ.ά.) πριν από την πανδημία, καθώς και στις πρόσθετες- μη μόνιμες μειώσεις- που έγιναν μέσα στην υγειονομική κρίση, διότι οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Στις τελευταίες, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και η μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών.

Τόνισε δε, ότι «προσδοκούμε, όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, και ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σε κάποιους από αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ή σε κάποιους άλλους, να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις τους». Και πρόσθεσε, πως εκτός από τις μειώσεις φορολογικών βαρών, υλοποιούνται και μεταρρυθμιστικές τομές στο φορολογικό πεδίο, όπως η αναθεώρηση του πλαισίου για τη φορολογική κατοικία.

2η Προτεραιότητα: Η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Η συνολική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, είπε, από το ΤΕΠΙΧ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή διαμορφώνεται έως σήμερα στα περίπου 10 δισ. ευρώ. Και αναμένεται να ξεπεράσει, μέσα από αυτά μόνο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα 12 δισ. ευρώ το 2020.

3η Προτεραιότητα: Η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών.
Στις ενδεικτικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, ο κ. Σταϊκούρας συμπεριέλαβε, μεταξύ άλλων, την ψήφιση ενός νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας, την εφαρμογή του προγράμματος «Γέφυρα» για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορoνοϊού, την υλοποίηση του «Ηρακλή», την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά, τη θέσπιση του πλαισίου των μικροπιστώσεων, την ψήφιση νέων νομοθετικών πλαισίων για την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις.

4η Προτεραιότητα: Η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κυρίως μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι πόροι αυτοί αναμένεται να φτάσουν έως τα 32 δισ. ευρώ έως το 2026.
Όπως είπε ο υπουργός, οι προτεραιότητες του Σχεδίου εστιάζουν στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, στην προώθηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη στήριξη της περιφέρειας. Και αυτά, σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποτυπώνονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021- 2027, όπως τόνισε ο υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα