Χρ. Σταϊκούρας: Οι επτά μοχλοί που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη – Το 2021 αφετηρία νέας πορείας
Ενισχύσεις ρευστότητας ύψους 11 δισ. στις επιχειρήσεις με τα κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα, φθηνά δάνεια από την αγορά ομολόγων και 5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέρχονται οι κύριες πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο 3ο «Athens Investment Forum».
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν σε περισσότερες από 174.000 επιχειρήσεις τα φθηνά δάνεια από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, η ύφεση στην Ελλάδα
1ον. Έξοδος στις διεθνείς αγορές.
Η Κυβέρνηση μέσα σε 14 μήνες έχει αντλήσει, επιτυχώς, πόρους από τις αγορές 6 φορές – τις 3 κατά τη διάρκεια της κρίσης – συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τον περασμένο μήνα, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας, 1,187%. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου στις αγορές κυμαίνεται πλέον σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, σημειώνοντας χθες νέο ιστορικό χαμηλό, της τάξεως του 0,88% περίπου.
Επιπλέον, η χώρα εκδίδει μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται χαμηλότερα ακόμη και από τα προ κορονοϊού επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφατες εκδόσεις 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων, την 7η Οκτωβρίου και την 30η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν με επιτόκιο -0,16% και -0,10% αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα για τις συγκεκριμένες διάρκειες τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
2ον. Εκταμιεύσεις υπο-δόσεων από τη διακράτηση ομολόγων (ANFAs και SMPs).
Επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, έχουν εκταμιευτεί 2 υπο-δόσεις από τη διακράτηση ομολόγων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα των θετικών αξιολογήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
3ον. Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε:
– 2,635 δισ. ευρώ, από τα 16,2 δισ. ευρώ, επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Από αυτά, τα 1,132 δισ. ευρώ είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου.
– 1,272 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή, από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του RRF.
– 1,6 δισ. ευρώ, από τα 2,3 δισ. ευρώ, του REACT-EU καθώς αφορούν μέτρα για κορονοϊό, ορισμένα από τα οποία ήδη εφαρμόζονται.
4ον. Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Ένα μέτρο που έχει αποδειχθεί στην πράξη άκρως επιτυχημένο. Έχει χρηματοδοτήσει 120.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και πολύ μικρές, ενώ 174.027 υπέβαλαν αίτηση για τον 3ο κύκλο της. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τον κύκλο αυτό.
Η συνολική στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, μέσω του εν λόγω χρηματοδοτικού σχήματος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του 4ου κύκλου, που θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο.
5ον. ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
Μέχρι σήμερα, έχουν εκταμιευθεί, σε 11.953 επιχειρήσεις, δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθεί η σημαντική ζήτηση, έχουν προστεθεί επιπλέον πόροι, ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με την τραπεζική μόχλευση θα φθάσουν περίπου στα 850 εκατ. ευρώ, για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης, αλλά αυτή δεν εγκρίθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.
6ον. Ταμείο Εγγυοδοσίας.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί δάνεια σε 5.255 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, οι όποιες, λίγες, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμη, όσον αφορά τις εκταμιεύσεις πόρων, οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιλογή των επιχειρηματιών να χρηματοδοτηθούν μεταγενέστερα ή και να απενταχθούν, για δικούς τους λόγους, από το πρόγραμμα. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο 2ος κύκλος του Ταμείου Εγγυοδοσίας, στον οποίο αναμένεται οι εκταμιεύσεις να γίνουν γρηγορότερα, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρώτο κύκλο.
Το 75% – 90% των νέων δανείων του 2ου κύκλου απευθύνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Το συνολικό ύψος των δανείων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και από τους δύο κύκλους αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το πλήθος των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων εντός του 2020 ξεπερνά το πλήθος όλων των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων της προηγούμενης δεκαετίας. Μάλιστα, έως τα τέλη Αυγούστου, τα εκταμιευμένα δάνεια για το 2020 ήταν 5 φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα της περιόδου 2015 – 2019.
Η συνολική στήριξη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ξεπερνά, μέχρι σήμερα, τα 6 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται, από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και τον 3ο και 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να διατεθούν επιπλέον πόροι ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες του έτους. Δηλαδή, η συνολική «ένεση» ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα περίπου 7 μηνών.
7ον. Ικανοποιητική εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πρωτοφανή χαρακτηριστικά των οικονομικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους, με τη μορφή πρόσθετων δαπανών και μειωμένων εσόδων, η πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος Κρατικού Προϋπολογισμού κρίνεται ικανοποιητική.
Παρά τις πρωτοφανείς, δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, οι πολίτες επιδεικνύουν αξιέπαινη συνέπεια στις υποχρεώσεις τους και αξιοποιούν τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που τους παρέχει η πολιτεία, στηρίζοντας το δημόσιο ταμείο σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.
8ον. Τραπεζικός τομέας
Επίσης, ανέφερε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι να αναπτύξει και να ενθαρρύνει την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσφεύγουν στις εγχώριες και ξένες αγορές, ώστε να διαθέτουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και πέραν των τραπεζών. Επιπλέον, έχουμε θεσμοθετήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι, «αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο όλους τους παραπάνω εγχώριους και ευρωπαϊκούς, πόρους, εργαλεία και μέσα, με «πυξίδα» το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιό, το οποίο ολοκληρώνεται το αμέσως επόμενο διάστημα και θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διασφαλίσουμε μία δυναμική ανάκαμψη και θα θέσουμε γερά θεμέλια για μια νέα εποχή ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βροχή οι καταγγελίες από τα νοσοκομεία
- «Συναγερμός» σε εταιρεία μπαχαρικών – 13 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό
- Άκης Πετρετζίκης: Αυτή είναι η μεγαλύτερη τηλεοπτική μου αποτυχία (video)
- ΕΦΕΤ: Ανακαλείται νοθευμένο μέλι
- Απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΟΣΥΠΑ στις 15, 18 και 19 Οκτωβρίου
- Μπουτόν: Η φυλή της Ινδονησίας με τα εκτυφλωτικά γαλάζια μάτια
- Σε «ξήλωμα» διεθνών δικτύων παραπληροφόρησης προχώρησε το Facebook και το Twitter
- Γ. Λαγός: Δευτέρα πρωί θα είμαι στο Δικαστήριο!
- Η Μέρκελ... σπεύδει να καλωσορίσει τις διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας
- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε δρόμους του δήμου Αθηναίων από την Περιφέρεια Αττικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τσακλόγλου: Τα πέντε επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού
- Χρ. Σταϊκούρας: 7 πηγές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης
- Ανάκληση συσκευασμένου μελιού από τον ΕΦΕΤ
- ΚΙΝΑΛ: Το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν στηρίζει τους αδύναμους δανειολήπτες
- 5ος κύκλος Project Future! Η Πειραιώς στηρίζει το μέλλον των νέων
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim
- Χρ. Σταϊκούρας: Οι επτά μοχλοί που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη – Το 2021 αφετηρία νέας πορείας
- Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ): Έχουμε μπροστά μας ένα πλήρες πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
- Alpha Bank: Αυξάνεται εκ νέου η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας και της εγχώριας οικονομίας
- Τελευταία Νέα BankWars
- Χρ. Σταϊκούρας: Οι επτά μοχλοί που θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη – Το 2021 αφετηρία νέας πορείας
- 5ος κύκλος Project Future! Η Πειραιώς στηρίζει το μέλλον των νέων
- Χρ. Σταϊκούρας: 7 πηγές για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης
- Τσακλόγλου: Τα πέντε επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού
- ΚΙΝΑΛ: Το πρόγραμμα «Γέφυρα» δεν στηρίζει τους αδύναμους δανειολήπτες
- Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της φαρμακευτικής Boehringer Ingelheim
- Λαμπίρης (ΤΑΙΠΕΔ): Έχουμε μπροστά μας ένα πλήρες πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
- Alpha Bank: Αυξάνεται εκ νέου η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας και της εγχώριας οικονομίας
- Ανάκληση συσκευασμένου μελιού από τον ΕΦΕΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση πωλήσεων 3% εμφάνισε η αγορά αυτοκινήτου τον Σεπτέμβριο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κορονοϊός: Ρεκόρ κρουσμάτων στην Πολωνία
- Χρ. Σταϊκούρας: Το 2021 αφετηρία νέας πορείας με υψηλή ανάπτυξη - Χρηματοδότηση με 8 κινητήριους μοχλούς
- Κορονοϊός: Εσπευσμένα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Μενίδι
- CEO Clubs Greece: Η οικονομική ανάκαμψη απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια
- Ευρωβουλή: Επιστολή Βέμπερ σε Σασόλι για τον Λαγό - Ζητεί λήψη μέτρων
- Γ. Λαγός: Δευτέρα πρωί θα είμαι στο Δικαστήριο!
- Αχαΐα: 9χρονο παιδί ξεψύχησε στο σχολείο
- Χρ. Σταϊκούρας: Οι οχτώ κινητήριοι μοχλοί που θα «χρηματοδοτήσουν» την ανάπτυξη
- ΕΣΑ: Ζητεί ρυθμίσεις οφειλών και προς τα ασφαλιστικά ταμεία
- Αφέθηκε ελεύθερη η 75χρονη τελευταία Γαλλίδα όμηρος στον κόσμο