Χρ. Σταϊκούρας: Βγαίνουμε στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014

Στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές το β’ εξάμηνο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί η δυναμική του χρέους αφενός με τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου με την συνδρομή των εταίρων μας.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ,

ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Σημείωσε ακόμη ότι οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται και οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε τους στόχους που αφορούν:

1ον. Στην ένταξη του «σκιώδους» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της και στη φορολόγησή του.

2ον. Στη διασφάλιση της πιστής εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας.

3ον. Στη δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους.

4ον. Στη βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών, με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πόρων.

5ον. Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το υψηλό, πράγματι, ποσοστό του πληθυσμού που έχει περάσει το «κατώφλι» της φτώχειας.

6ον. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους.

7ον. Στην αύξηση των επενδύσεων και στην ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και στη διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

8ον. Στην περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Αναφορικά με το χρέος ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η χώρα οφείλει να «φρενάρει» ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό θα υλοποιηθεί αφενός με την επίτευξη διατηρήσιμων, βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και την ισχυροποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων και, αφετέρου, με την αρωγή των εταίρων για την ελάφρυνσή του. Το ζήτημα παραμένει ανοικτό», σημείωσε.

9ον. Στη διαμόρφωση των συνθηκών για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση, και σε συνδυασμό με τις ήδη σημαντικές δημοσιονομικές επιδόσεις και τις αισιόδοξες μακροοικονομικές ενδείξεις, προωθείται ο σχεδιασμός χρηματοοικονομικών τεχνικών που θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μέσω προσφυγής σε νέο δανεισμό, μεσοπρόθεσμης διάρκειας, κατά το 2ο εξάμηνο του 2014.

Original article: Χρ. Σταϊκούρας: Βγαίνουμε στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα