Χρειάστηκε ο κορονοιός για να δει “φως” η μεσαία τάξη – Τι κερδίζουν εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εργοδότες- Επιδότηση 100.000 θέσεων – Μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξάφνιασε το Σάββατο ανακοινώνοντας  την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, (είτε εργάζονται με πλήρη είτε με μερική απασχόληση ) επαγγελματίες και αγρότες από 1ης Ιανουαρίου 2021. Το μέτρο θα ισχύσει για ένα έτος.

Είναι η πρώτη φορά που η πραγματική μεσαία τάξη (μέχρι τώρα μεσαία τάξη χαρακτήριζαν τα κόμματα τους έχοντες μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1500 ευρώ…) και ο ιδιωτικός τομέας  βλέπουν το κράτος να

τους  απαλλάσσει από κόστη (μη μισθολογικά) και γιγαντιαίες ασφαλιστικές εισφορές που δεν υπάρχουν άλλωστε σε καμία χώρα της Ευρώπης.

«Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται να μπαίνει φρένο στο άρμεγμα της «ιερής αγελάδας» των παραγωγικών δυνάμεων, με τον δραστικό περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που βελτιώνει αυτόματα την ανταγωνιστικότητα όλων των κλάδων της οικονομίας», ήταν η πρώτη αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που μια θετική απόφαση αφήνει (προς το παρόν και για δημοσιονομικούς λόγους) έξω τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με τη λογική ότι δεν υπέστησαν μειώσεις μισθών ούτε κατά την περίοδο της καραντίνας.

Εκτός, στην παρούσα φάση και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι αφενός δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες λόγω της πανδημίας, αφετέρου στην πλειοψηφία τους κινούνται εισοδηματικά κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ, όπου ως γνωστόν δεν επιβάλλεται ούτως ή άλλως εισφορά αλληλεγγύης.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός δήλωσε  ότι παραμένει η πρόθεση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων, άρα εκτιμάται πως πριν τις εκλογές θα υπάρξει κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο και στις συντάξεις.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα -Τι κερδίζουν

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν διαφορά στο μισθό τους από τον Ιανουάριο, όταν στην εκκαθάριση θα έχουν μείωση των εισφορών τους κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα (οι άλλες 2 μονάδες αφορούν στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών), ενώ η παρακράτηση φόρου δεν θα επιβαρύνεται με εισφορά αλληλεγγύης.

Στον κατώτατο μεικτό μισθό των 650 ευρώ οι εισφορές του μισθωτού από 99,65 ευρώ το μήνα διαμορφώνονται σε 91.78 (όφελος 8 ευρώ το μήνα και 112 το χρόνο ). Την ίδια ώρα το κέρδος για τον εργοδότη είναι 12 ευρώ το μήνα και 168 ευρώ το χρόνο

Για μισθό 800 ευρώ , το όφελος θα είναι 10 ευρώ το μήνα και 140 ευρώ το χρόνο

Για μισθό 1.000 ευρώ το όφελος είναι 12 ευρώ το μην και 168 το χρόνο

Για μισθό 1.500 ευρώ το όφελος είναι 18 ευρώ το μήνα και 252 το χρόνο

Ενώ για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 23 ευρώ το μήνα και 322 το χρόνο από τα 229,95 ευρώ θα υποχωρήσουν σε 214,95 (όφελος 14,35 ευρώ το μήνα).

Ελεύθεροι επαγγελματίες – Τι κερδίζουν

Καθαρά κέρδη 20.000 ευρώ:

176 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
1.300 ευρώ από το φόρο εισοδήματος

Καθαρά κέρδη 30.000 ευρώ:

676 ευρώ από την εισφορά αλληλεγγύης
1.400 ευρώ από το φόρο εισοδήματος

“ΓΕΦΥΡΑ” ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Α’ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

«Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση στο πρόγραμμα Γέφυρα, που μας βοηθά να προλάβουμε το κακό, πριν κοκκινίσουν δάνεια. Δεν θα γίνει καμία έξωση. Αυτός είναι ο σκοπός των παρεμβάσεών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ελλάδα φαινόμενα που άνθρωποι έχασαν την πρώτη τους κατοικία. Πλειστηριασμοί θα γίνουν, αλλά όχι για την πρώτη κατοικία. Ένας επιχειρηματίας που έχει φεσώσει την τράπεζα θα χάσει για παράδειγμα το εξοχικό του σε ένα νησί» εξήγησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το ιδιωτικό χρέος, την προστασία της πρώτης κατοικία και το πρόγραμμα Γέφυρα.

100.000 επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας

Το κόστος κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για 100.000 θέσεις υπολογίζεται στα 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο αν η ζήτηση υπερκαλύψει αυτόν τον αριθμό, η απόφαση είναι να διατεθεί μεγαλύτερο κονδύλι, αξιοποιώντας και τις χρηματοδοτικές ροές από τα κοινοτικά κονδύλια. “Τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός, σε γενικότερη αναφορά του.

Ο ΦΠΑ

Ανακοινώθηκε παράταση για άλλους έξι μήνες, δηλαδή έως και το τέλος Απριλίου 2021 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ(από το 24% στο 13%)  στην εστίαση, τις μεταφορές προσώπων και το τουριστικό πακέτο (13% στο 90% του κόστους του τουριστικού πακέτου έναντι 80% που ίσχυε πριν)

Keywords
Τυχαία Θέματα