ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: 234 ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 32,816 ΔΙΣ ΕΥΡΩ! – 50 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 7 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ…

Ο συνολικός δανεισμός των 234 εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρείων, το α΄ εξάμηνο του 2014 ανήλθε στα 32,816 δισ. ευρώ, ελάχιστα μειωμένος από τις αρχές της χρονιάς, που είχε φθάσει τα 32,955 δισ. ευρώ.

Οι 50 από τις 234 εισηγμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν υπερδανεισμό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη και 7 ή 8 φορές πάνω από τα ίδια κεφάλαιά τους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν εισηγμένες που ο καθαρός δανεισμός τους (όταν αφαιρέσουμε τα μετρητά από το ταμείο τους) είναι έως και 34 φορές υψηλότερος από τα ίδια κεφάλαια.

Οι περισσότερες από αυτές καθ’ όλη τη διάρκεια

της φετινής χρονιάς κινούνται με δανεικά κεφάλαια, δεν διαθέτουν μετρητά στα ταμεία τους και εξαρτώνται άμεσα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους, όπου εισπράττουν τα έσοδα με καθυστέρηση πολλών μηνών.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: πόσο μπορεί να αντέξει μία επιχείρηση με αρνητικά ίδια κεφάλαια που εξαρτάται άμεσα από τα δάνεια και, επί της ουσίας, παράγει πωλήσεις για να πληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις, καθυστερώντας τη μισθοδοσία των εργαζομένων και μην καταβάλλοντας μέρισμα για 6η ή και για 7η χρονιά λόγω ισάριθμων ζημιογόνων χρήσεων;

Το καλοκαίρι είχαμε ήδη 2 χρεοκοπίες εισηγμένων, ενώ άλλες 20 εισηγμένες δηλώνουν αδυναμία να αντλήσουν κεφάλαια για να στηρίξουν τη δραστηριότητά τους, ενώ πολλοί κλάδοι του χρηματιστηρίου, όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα διαγνωστικά κέντρα ή ο μεταλλουργικός κλάδος, αναζητούν τραπεζική λύση, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχίσουν και τη νέα χρονιά.

Η ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων είναι μία λύση, αλλά πρέπει να γίνουν όλα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η αναδιάταξη του νέου επιχειρηματικού χάρτη της χώρας μας, σημειώνει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα