ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ – ΠΑΙΖΟΥΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

UPD: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΕΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΤΟ ΖΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Εικόνα χάους παρουσιάζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τη συνέχεια να είναι απρόβλεπτη, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα επαναφέρει τον φόβο εξόδου της Ελλάδας

από το ευρώ, με τους αναλυτές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να προβάλουν ως ισχυρό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής και ο φόβος πρόωρων εκλογών και κυρίως ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν πανικό στους επενδυτές, που εγκαταλείπουν άρον – άρον την ελληνική αγορά.

Μετά το κραχ της Δευτέρας, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σχεδόν 13% και την προχθεσινή πτώση του 1%, το χρηματιστήριο χθες κατέρρευσε υποχωρώντας 7,35% στις 827,98 μονάδες, με τις μετοχές των Εθνικής και Eurobank να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά και την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 9%. Μέσα σε τρεις ημέρες, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 20%.

Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη διάσπαση των 852 μονάδων, η αγορά οδεύει ολοταχώς προς τις 750 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Το κλίμα ωστόσο είναι θέμα χρόνου να αλλάξει, καθώς αν τελικά εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, το χρηματιστήριο θα αντιδράσει με ράλι.

Τι γράφουν οι ξένοι

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές των ξένων μέσων για την πτώση στο Χ.Α.

To Business Insider αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας βυθίζεται στο χάος.
Για τη ραγδαία πτώση στον Γενικό Δείκτη, η οποία σήμερα έφτασε και το 8%, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg.

«Οι ελληνικές μετοχές υποχωρούν για τρίτη ημέρα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 18 ευρωπαϊκών αγορών», αναφέρει το Bloomberg. Οι εβδομαδιαίες απώλειες διαμορφώνονται στο 20%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1987, μεσούσης της ανησυχίας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα ανοίξει την πόρτα σε μια ηγεσία κατά της λιτότητας, αναφέρει το Bloomberg «δείχνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Reuters αναφέρει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα καταρρέουν ξανά, εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, με την ανησυχία των επενδυτών για το βραχυπρόθεσμο οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ελλάδας να βρίσκεται «στο κόκκινο».

Το Grexit είναι η λέξη που επέστρεψε πλέον στα χείλη των αναλυτών, οι οποίοι ξέχασαν οριστικά το success story, την ώρα που η αγορά είναι έρμαιο των πολιτικών εξελίξεων.

Τι θα γίνει στις τράπεζες

Ιδιαίτερα από τις εξελίξεις θα επηρεαστούν οι τράπεζες και οι μετοχές τους. Πιθανή κυβερνητική αλλαγή, δεδομένων των μέχρις στιγμής τοποθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον τραπεζικό τομέα και δεδομένου ότι όλες οι τράπεζες (πλην Eurobank) ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ΤΧΣ, αναμένεται να οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές στα τάρταρα.

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το κραχ

Για κινδυνολογία, ωμή παρέμβαση και προβοκάτσια κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Αριστερά Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να εκτιμά ότι οι αγορές ασκούν αφόρητες πιέσεις στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, προκειμένου οι βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αποτραπούν οι εθνικές εκλογές και να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα