Χρηματιστήριο: “Κλειδί” των εξελίξεων η πολιτική και οι 1040 μονάδες

Όπως σχολιάζει η BETA στο εβδομαδιαίο report της, φαίνεται ότι η κινητήριος δύναμη της ανόδου βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον εγχώριο πολιτικό παράγοντα. Καθώς τα χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της διαδικασίας για προεδρική εκλογή έχουν περιοριστεί αν συνεκτιμηθεί η εορταστική διακοπή της Βουλής τότε μάλλον τα νέα βρίσκονται προ των πυλών της αγοράς. Αν μη τι άλλο η αύξηση της θετικής μεταβλητότητας σε μια εβδομάδα που κλείνει στο υψηλό του εύρους διακύμανσης

αφήνει υποσχέσεις για άμεσες εξελίξεις.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 7,25% ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 11,16%.

Τεχνικά η επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες έγινε με υποδειγματικό τρόπο καθώς η δομή της ανόδου έχει ενδιάμεσες διορθώσεις που αποφορτίζουν τις υπεραγορασμένες ζώνες και δίνουν μεγαλύτερες ανάσας για την συνέχεια. Οι τζίροι μπορεί ακόμα να μην θεωρούνται ικανοποιητικοί για την επέκταση της κίνησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, η αγορά ωστόσο έχει δείξει φέτος ότι σε κομβικά σημεία –είτε της ανόδου είτε της πτώσης- έχει αυξήσει απότομα την συναλλακτική δραστηριότητα. Οι διαγραμματικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την ανοδική τάση λόγω της διάσπασης του κινητού μέσου των 50 ημερών και εν συνεχεία πάνω από τις 1000 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την επενδυτική ψυχολογία.

Το ζιγκ-ζαγκ του Γενικού Δείκτη διατηρεί τους ταλαντωτές σε ήπια σχετικά επίπεδα διατηρώντας ανέπαφα τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων και του MACD ενώ τα χαμηλά των τοπικών διορθώσεων δεν επιτρέπουν εύκολα την επαναγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών μετοχών που ρευστοποιήθηκαν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Το ότι δεν δίδεται η ευκαιρία για την ανάκτηση θέσεων σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι συνήθως ένδειξη δυνατών ανοδικών τάσεων. Το επίπεδο των 1040 μονάδων είναι η επόμενη αντίσταση της αγοράς όπου εκεί θα κριθεί και το αν τελικά ο Γενικός Δείκτης θα προλάβει να περιορίσει αισθητά τις απώλειες που έχει από την αρχή του έτους ή θα περιοριστεί σε ένα περισσότερο ψυχολογικό κλείσιμο χρονιάς απλά πάνω από τις 1000 μονάδες.

Στις 15 συνεδριάσεις που απομένουν για την χρηματιστηριακή λήξη της φετινής χρονιάς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην κάλυψη του χαμένου εδάφους για όσες εταιρίες βρίσκονται κοντά στα κλεισίματα της περυσινής χρονιάς. Η αποτίμηση του Δεκεμβρίου στους ισολογισμούς δεν γίνεται στην τιμή της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους (31/12, η οποία είναι και ημιαργία) αλλά στην μέση τιμή του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα