ΧΡΥΣΟΣ: Πτώση κάτω από τα 1.000 δολ ανά ουγγιά, μέχρι το 2015 “βλέπει” ο Ν. Ρουμπινί – Έξι λόγοι

16:30 3/6/2013 - Πηγή: BankWars

Έξι λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι θα «σκάσει η «φούσκα» του χρυσού και η τιμή του θα υποχωρήσει κάτω από τα 1.000 δολ ανά ουγγιά, μέχρι το 2015 παραθέτει ο οικονομολόγος Nouriel Roubini.

Ακολουθούν τα επιχειρήματα του Roubini, όπως τα παρουσίασε στο Project Syndicate:

1.Ο χρυσός ενισχύεται σε καιρούς σοβαρών οικονομικών, χρηματοοικονομικών και

γεωπολιτικών κινδύνων. Σε περιπτώσεις ας πούμε «χρηματοοικονομικού Αρμαγεδώνα». Αλλά αυτό δεν καθιστά το πολύτιμο μέταλλο μιας ασφαλή επένδυση, υποστηρίζει ο Roubini, υπενθυμίζοντας τη ραγδαία πτώση στις τιμές του χρυσού την περίοδο 2008-2009.
2. Ο χρυσός αποδίδει καλύτερα όταν οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, καθώς θεωρείται επενδυτικό ανάχωμα έναντι του πληθωρισμού. Όμως ακόμη και μετά τις επιθετικές πολιτικές ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ο παγκόσμιος πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
3. Ο χρυσός δεν προσφέρει εισόδημα. Με τις μετοχές λαμβάνεις μερίσματα, με τα ομόλογα κουπόνια και με τα ακίνητα ενοίκιο. Τώρα που η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει πολλά assets προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.
4. Τα πραγματικά επιτόκια οδεύουν υψηλότερα, με φόντο την προοπτική ότι κάποια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες θα εγκαταλείψουν την ποσοτική χαλάρωση και τα μηδενικά επιτόκια.
«Η σωστή στιγμή για αγορά χρυσού είναι όταν οι πραγματικές αποδόσεις του ρευστού και των ομολόγων είναι αρνητικές, κάτι που δεν υφίσταται επί του παρόντος», αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος.
5. Οι υψηλά χρεωμένες κυβερνήσεις, δεν ωθούν τους επενδυτές προς τον χρυσό και μακριά από τα ομόλογά τους.
Στην πραγματικότητα, πολλές έχουν μεγάλα αποθέματα χρυσού, που μπορεί να πουλήσουν για να μειώσουν τα χρέη τους, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
6. Ο πολιτικός συντηρητισμός στις ΗΠΑ έχει διαφημίσει τόσο πολύ τον χρυσό,στον χρυσό, σε σημείο που έχει καταστεί αντιπαραγωγικός, εκτιμά ο Roubini,.
Υποστηρίζει μάλιστα, ότι ο χρυσός παραμένει ένα «λείψανο» των βαρβάρων, το οποίο χρησιμοποιείται ως ανάχωμα στον παράλογο φόβο και πανικό των επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο μεγαλοεπενδυτής Jim Rogers δήλωνε ότι η διόρθωση του χρυσού δεν θα τελειώσει, ενώ και η επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan δηλώνει «αρκούδα» για το πολύτιμο μέταλλο.
Keywords
Αναζητήσεις
χρυσος αξια ουγγια
Τυχαία Θέματα