Δ. Κουτσούμπας: «Το δίλημμα είναι Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;»

«Αντιδραστικό» και ενταγμένο στη σειρά «αντιδραστικών νομοθετημάτων της κυβέρνησης στην Υγεία» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Οι προτάσεις του ΚΚΕ

είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες» είπε ο κ. Κουτσούμπας στην τοποθέτησή του, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς αυτό που προβλέπει είναι η παραπέρα αποδόμηση και το σμπαράλιασμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και όχι η ενίσχυσή της.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για τον προσωπικό ιατρό είναι άλλο ένα νομοθέτημα που επιδιώκει να επηρεάσει τις λαϊκές ανάγκες. «Πρόκειται για ακόμα ένα νομοθέτημα με το οποίο το κράτος, σταδιακά και συστηματικά, επιδιώκει να περιορίσει τις λαϊκές ανάγκες στα απαράδεκτα όρια των δημοσιονομικών στόχων και της πολεμικής οικονομίας, των περικοπών στην κρατική χρηματοδότηση. Πρόκειται για πολιτική που θέτει ως κριτήριο μόνο το τι περισσεύει για τις λαϊκές ανάγκες, από μια “ανάπτυξη” που έχει ως προτεραιότητα αποκλειστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους» πρόσθεσε και συνέχισε: «Αυτή είναι και η αιτία που βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερη διάσταση οι σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας και ο βαθμός αξιοποίησής τους από και για τον λαό. Αυτή είναι η αιτία των ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και σε τεχνολογία. Αυτό είναι και το αντικειμενικό στοιχείο που ενοποιεί την αντιλαϊκή κατεύθυνση των μέτρων όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που κάθε φορά η επόμενη “χτίζει” πάνω στα μέτρα της προηγούμενης».

Αναφερόμενος σε προηγούμενα νομοσχέδια, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο για τα επί πληρωμή χειρουργεία η κυβέρνηση «νομιμοποίησε το φακελάκι» και έθεσε το ερώτημα: «Ισχύει ότι το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει κάποια “δωρεάν” απογευματινά χειρουργεία; Ισχύει ότι ετοιμάζεστε να χαρίσετε κοντά στα 30 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, αφού θα του παραχωρήσετε ένα μέρος των απογευματινών χειρουργείων, αν τελικά αυτό το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. πρωθυπουργό! Γιατί παρατράβηξε η κοροϊδία με τους κλινικάρχες που δεν έχετε σταματήσει να τους μπουκώνετε με ζεστό χρήμα».

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, η Ε.Ε. «δίνει πακτωλό χρημάτων για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την πληρωμή από την τσέπη των ασθενών για ένα χειρουργείο, αλλά δεν της καίγεται καρφί που οι μισές χειρουργικές αίθουσες στη χώρα μας είναι κλειστές. Γιατί δεν χρηματοδοτεί προσλήψεις και νέες δομές, αφού κόπτεται τόσο πολύ για την υγεία των λαών της Ευρώπης αυτό το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης; Ρητορικό, φυσικά, το ερώτημα».

Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία «παρέδωσε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα, της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, σε ΜΚΟ και ιδιώτες, διαλύει τις δημόσιες δομές, έχει δημιουργήσει ένα αλαλούμ στους εργαζόμενους σε σχέση με το πού θα δουλεύουν και σε ποιον φορέα εντάσσονται».

«Με το σημερινό νομοσχέδιο η “αναβάθμιση” του θεσμού του προσωπικού γιατρού δεν είναι τίποτα άλλο από ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού των ανειδίκευτων πτυχιούχων των ιατρικών σχολών ή αυτών που θέλουν να αποκτήσουν τον τίτλο κάποιας ειδικότητας. Βαφτίζετε, δηλαδή, τις παλιές θέσεις της “υπηρεσίας υπαίθρου” (του αγροτικού γιατρού δηλαδή) σε θέσεις “προσωπικού γιατρού”. Αυτή είναι η κοσμογονία που διαφημίζετε» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για υπηρεσίες επιπέδου “ό,τι να ‘ναι”, σε ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν είναι σύστημα αλλά ένα συνονθύλευμα σημείων».

Καταγγέλλοντας τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, και τον σχεδόν ανύπαρκτο τεχνολογικό εξοπλισμό είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι να βρει γιατρούς που θα παίξουν το ρόλο του προσωπικού γιατρού, για να υλοποιηθεί το σχέδιο περικοπής των δαπανών που έχει.

«Υπονομεύετε για άλλη μια φορά τον ενιαίο και επιτελικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το σύστημα Υγείας και μάλιστα καταδικάζετε τους ασθενείς σε στοιχειώδεις, ελάχιστες και ανεπαρκείς υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο οικονομικό κίνητρο για την επιλογή της ειδικότητας της Παθολογίας και της Γενικής Ιατρικής, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι θέσεις στον δημόσιο τομέα βγαίνουν άγοντες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και υπενθύμισε: «Το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων κομμάτων προωθούσε εναλλάξ πότε την αντίληψη του “πληθωρισμού των γιατρών” και πότε την “έλλειψη των γιατρών”. Στη μια περίπτωση το αξιοποιήσατε όταν σχεδιαζόταν το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Υγείας και στη δεύτερη περίπτωση το αξιοποιήσατε για να δικαιολογηθεί το πάγωμα των προσλήψεων, διότι υποτίθεται “δεν υπάρχουν γιατροί”. Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν γενικά την έλλειψη παθολόγων και γενικών γιατρών, αλλά την έλλειψή τους σε αριθμό από τις δημόσιες μνάδες Υγείας. Μια χαρά γόνιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας. Άγονες βγαίνουν οι θέσεις στον δημόσιο τομέα και τις βγάζει άγονες η πολιτική σας… Διότι την πολιτική σας τη χαρακτηρίζει το απαράδεκτο επίπεδο αμοιβών, οι απαράδεκτοι όροι δουλειάς με πάρα πολλές εφημερίες, η υποστελέχωση, η έλλειψη εξοπλισμού, η δυσκολία στην αναγκαία εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η επιδείνωση της ικανοποίησης των άλλων κοινωνικών αναγκών, όπως εξεύρεση κατοικίας και τόσα άλλα. Όσο όλα αυτά δεν βελτιώνονται ουσιαστικά, οι κατά καιρούς διαγωνισμοί θα αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μετατοπίζει τις δικές της ευθύνες στους ίδιους τους γιατρούς».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι με το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση η κυβέρνηση φέρνει «νέα εγκληματικά μέτρα», όπως η «παράδοση της Παιδοογκολογικής κλινικής του Παίδων “Αγία Σοφία” στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και η αφαίρεση της μεταμόσχευσης οργάνων από τα δημόσια εργαστήρια του “Ευαγγελισμού” και του “Γεννηματάς” και η μεταφορά της σε άλλο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου».

Ανέφερε ακόμα ότι όλα τα προγράμμτα πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων έχουν ημερομηνία λήξης και όλα στηρίζονται στην ατομική ευθύνη και την αυτοδιάγνωση, ενώ κατήγγειλε τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις προκειμένου ο ασθενής να κλείσει ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ακόμη: «Προβάλλει ολοένα και πιο καθαρά ότι οι διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος και οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες… Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού μπορεί να λειτουργήσει ουσιαστικά υπέρ της υγείας του λαού, όταν αποτελεί τον βασικό πυρήνα του αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου κρατικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Παράλληλα, ανέφερε ότι από τη στιγμή «που ο οικογενειακός γιατρός, συνδέεται με όρους περιορισμού του “κόστους” των ασθενών -“ακριβώς επειδή τούς θεωρείτε πελάτες και όχι πάσχοντες”- χάνει και το αναγκαίο και χρήσιμο περιεχόμενο που πρέπει να έχει».

«Το πρόβλημα του αριθμού και της κατανομής των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, μπορεί να λυθεί, απαραίτητα με έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και με αποκλειστικά κρατικό σύστημα υγείας, όπου όμως το κράτος θα μπορεί να εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα και ανάγκες των εργαζόμενων υγειονομικών και του λαού γενικότερα, αφού αυτοί οι ίδιοι θα τις καθορίζουν, θα τις υλοποιούν και θα τις ελέγχουν» συμπλήρωσε. «Όποιος είναι με την εμπορευματοποίηση, μάταια ψάχνει να βρει λύσεις, αφού η άναρχη κατανομή τους ανάμεσα στις διάφορες δημόσιες μονάδες υγείας, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις της υγείας και κυρίως στην αυτοαπασχόληση, θα επιδεινώνεται στο έδαφος της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία. Και, προφανώς, όποιος είναι επιπλέον και με τις πολεμικές δαπάνες και επικαλείται κάθε λίγο και λιγάκι τις δημοσιονομικές αντοχές, δεν θα τολμήσει, ούτε θα προχωρήσει, σε κατάργηση των μνημονιακών νόμων περικοπής των μισθών!

Δεν θα μπορέσει να δώσει στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας αυτό που επιβάλει η εποχή: Δηλαδή, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας! Εν ολίγοις το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Τόσο απλά είναι τα πράγματα και σε άλλα ζητήματα που συζητάμε σήμερα» υπογράμμισε, καταλήγοντας στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου ο Δ. Κουτσούμπας.

Keywords
Αναζητήσεις
d-koutsoubas-to-dilimma-einai-ygeia-kai-farmako-eborevma-i-koinoniko-agatho.htm
Τυχαία Θέματα