Δ.Αττική – Σκουρλέτης: Νέο πρόγραμμα με μικρά αντιπλημμυρικά έργα

“Για τη χρονιά που έρχεται, το 2018, έχουμε διαμορφώσει, μαζί με το υπουργείο Οικονομίας, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα έχει ως στόχευση, ανάμεσα σε άλλα που δεν σχετίζονται με το θέμα μας, τη χρηματοδότηση μικρών αντιπλημμυρικών έργων” ανέφερε από το βήμα του 8ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: “Η Ανάταξη της Δυτικής Αττικής” ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, “αυτό το πρόγραμμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά σ’ αυτά τα οποία οι Περιφέρειες διαχειρίζονται, μέσω των ΠΕΠ

ή τα μεγαλύτερης εμβέλειας έργα που δρομολογούνται. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα το διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Ουσιαστικά, είναι ένας δανεισμός της χώρας, ο οποίος, όμως, δεν θα αποπληρώνεται από τους δήμους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά θα αποπληρώνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα είναι, δηλαδή, μία επιχορήγηση, ουσιαστικά, προς τους δήμους. Και, ήδη, αν δεν κάνω λάθος, έχουν κατατεθεί, σε κάποιο νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, για να μπει σε εφαρμογή από τους πρώτους μήνες του 2018”.

Στην ομιλία του, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, πριν από περίπου δέκα ημέρες, όπου, όπως είπε, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τραγικά εγκλήματα στον τρόπο που χωροθετήθηκαν χρήσεις, στον τρόπο που χτίστηκαν σπίτια και στον τρόπο “που θεωρήσαμε – επειδή ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν κάτι σπάνιο – ότι δεν θα βρισκόμασταν μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις που ζήσαμε. Είδα σπίτια τα οποία ήταν χτισμένα μέσα σε ρέματα, είδα ρέματα τα οποία είχε να ασχοληθεί ο δήμος, η Περιφέρεια εδώ και είκοσι – τριάντα χρόνια. Είδα παππούδες 75 ετών να μου λένε “ναι εμείς χτίσαμε αυτό το ρέμα τις άκρες του”, τα πρανή. Και από τότε δεν έχει προστεθεί τίποτα”.

“Ήταν, λοιπόν, περίπου προδιαγεγραμμένο ότι σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τέτοιου είδους καταστάσεις. Βεβαίως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή, θα μας δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες όπου όλο και πιο συχνά, όχι μόνο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα βέβαια στη Νότια Ευρώπη, αλλά συνολικά στην Ευρώπη θα είμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Μάλιστα, φαντάζομαι ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο Γιάννης Καπάκης, θα έχει και αντίστοιχα στοιχεία από τις εξειδικευμένες μελέτες που έχουν γίνει, οι οποίες ακριβώς προβλέπουν αυτή την επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Δεν είναι άλλοθι λοιπόν, όταν τα επικαλούμαστε. Αντίθετα, όμως, μας επιβάλλεται να προσαρμοστούμε μπροστά σε αυτό το σήμα κινδύνου το οποίο έρχεται με έντονο τρόπο και το οποίο θα μας θέσει προ των ευθυνών μας” σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Και συνέχισε, λέγοντας: “Κοιτώντας όλα αυτά που μας έχουν συμβεί την προηγούμενη χρονιά είτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις αντίστοιχες πλημμύρες είτε οι φωτιές του καλοκαιριού, οι οποίες δεν ήταν περισσότερες από άλλες χρονιές είτε οι σεισμοί και η αντιμετώπισή τους, οδηγούμαστε σε ένα συμπέρασμα: Τουλάχιστον, το στοίχημα της άμεσης ανταπόκρισης, το κερδίσαμε. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η κρατική μηχανή έδωσε τέτοια δείγματα γραφής που έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα. Το πρόβλημα ξεκινά από εκεί και έπειτα. Με τί Μέσα; Διότι η επισήμανση ότι δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα Μέσα, νομίζω ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί από κανέναν. Και δεν τα διαθέτουμε, όχι γιατί υπήρξε ένας κακός προγραμματισμός – όχι μόνο – τα προηγούμενα χρόνια, αλλά διότι η χώρα είναι λαβωμένη από τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες, δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα έβαλαν το αποτύπωμά τους. Προμήθειες, ανταλλακτικά, πυροσβεστικά μέσα μας λείπουν” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, υπογράμμισε: “Ως υπουργείο Εσωτερικών, κατορθώσαμε εφέτος, νομίζω περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια και είχαμε μία άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα που μας κατέθεσαν οι δήμοι σε εκείνες τις περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες, για να χρησιμοποιήσουμε το συνήθη όρο. Αυτό αποτυπώθηκε και στα χρήματα που διαθέσαμε για την αντιμετώπισή τους. Ο προϋπολογισμός του 2017 είχε ένα μικρό ποσό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, ξεπεράσαμε τα τριάντα. Και το κάναμε με ένα τέτοιο δείγμα γραφής όπου ο κάθε δήμαρχος, ανεξάρτητα από ποιον είχε στηριχθεί, βρήκε ανταπόκριση στο αίτημά του. Για εμάς, υπάρχουν πρώτα οι ανάγκες των πολιτών και όχι εάν ο τάδε δήμαρχος, των Μεγαρέων, του Αγρινίου ή της Πρέβεζας, έχει υποστηριχθεί από τη μία ή την άλλη πολιτική δύναμη. Δεν υπάρχουν χρώματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχει η ανάγκη της άμεσης ανταπόκρισης απέναντι σε αυτά τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό αναγνωρίστηκε και αναγνωρίζεται από την πλειονότητα των αιρετών σήμερα και έχει δημιουργήσει άλλου είδους σχέσεις επικοινωνίας και ειλικρινούς συνεννόησης, ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και τον κόσμο της αυτοδιοίκησης που είναι και αυτός που πέφτει πρώτος πάνω στο πρόβλημα”.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται και από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έτσι ώστε όλες οι διαδικασίες να είναι ψηφιοποιημένες, άρα πιο αξιόπιστες, πιο αδιάβλητες, πιο αντικειμενικές και πιο γρήγορες. “Αυτό είναι μία καθολική προσπάθεια” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα