ΔΕΗ-ΕΛΠΕ: Επενδύσεις για έξοδο από την κρίση

Επενδύσεις της ΔΕΗ στη βιομάζα και το φυσικό αέριο και πιθανές εξαγορές ενεργειακών επιχειρήσεων από τα Ελληνικά Πετρέλαια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η στρατηγική των δύο μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας, όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις που έκαναν οι επικεφαλής τους, Γιώργος Στάσσης και Ανδρέας Σιάμισιης χθες σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης

υπογράμμισε πως η πολιτική της απολιγνιτοποίησης εφαρμόζεται απαρέγκλιτα παρά την κρίση ενώ επανέλαβε πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την σταθερότητα του ενεργειακού τομέα την περίοδο της πανδημίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η αποτυχία δεν είναι επιλογή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε πως η κοινωνική υπευθυνότητα εταιρειών όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια πέρα από την υποστήριξη του συστήματος υγείας με δωρεές περιλαμβάνει και πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόσθεσε δε ότι η κρίση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για εξαγορές τόσο επιχειρήσεων όσο και έργων. Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην αγορά καυσίμων, επεσήμανε πως η ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα έχει μειωθεί κατά 95 % ενώ στα άλλα καύσιμα η μείωση φθάνει μέχρι και 50%, πρόσθεσε ωστόσο ότι την τελευταία δεκαετία ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει σειρά κρίσεων και έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τη διαχείρισή τους. Σε σχέση με τις έρευνες υδρογονανθράκων και τις πιθανές επιπτώσεις από την πτώση των τιμών του αργού, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ τόνισε πως ακόμη κι αν οι τιμές παραμένουν στα 20 δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια η Ελλάδα θα είναι η τελευταία χώρα που θα έχει πρόβλημα αφού «είμαστε εισαγωγέας ενέργειας». Ακόμη κι αν τηρηθεί μέχρι κεραίας το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την παραγωγή, εφόσον εντοπιστούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επενδύσει η επιχείρηση στην κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, εφόσον ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την συμμετοχή αυτών των μονάδων σε σχήματα αποζημίωσης για διαθεσιμότητα ισχύος. Εκτίμησε ότι το σύστημα χρειάζεται μία έως δύο μονάδες αυτής της τεχνολογίας, οι οποίες και θα κατασκευαστούν, ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση επιβεβαίωσε την ορθότητα της στρατηγικής απολιγνιτοποίησης όχι μόνο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Επανέλαβε ότι η Πτολεμαίδα 5 (η τελευταία λιγνιτική μονάδα που θα παραμείνει σε λειτουργία, η οποία τώρα είναι υπό κατασκευή) θα λειτουργήσει πιθανώς με αλλαγή καυσίμου στο μέλλον (φυσικό αέριο ή βιομάζα). Τέλος επεσήμανε πως η εισπραξιμότητα των λογαριασμών έχει βελτιωθεί μετά το «άνοιγμα» νέων καναλιών πληρωμής καθώς η κρίση οδήγησε σε ταχεία εφαρμογή ψηφιακών λύσεων, ενώ η επίπτωση από τη μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης αντισταθμίζεται από την αύξηση της οικιακής κατανάλωσης αλλά και από το γεγονός ότι τα βιομηχανικά τιμολόγια «δεν είναι το πλέον κερδοφόρο τμήμα της αγοράς για τη ΔΕΗ».

Keywords
Τυχαία Θέματα