ΔΕΗ: Η ανακοίνωση για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους

Το ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ αποφάσισε σήμερα την ανάδειξη της κινεζικής εταιρείας State Grid International Development Ltd ως προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή για την πώληση του 24% της συμμετοχής της Εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ.

Για τη λήψη της απόφασης το ΔΣ έλαβε υπόψη του το Fairness Opinion που υπέβαλε η διεθνής επενδυτική τράπεζα

Barclays, την οποία είχε επιλέξει η ΔΕΗ κατόπιν διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο το τίμημα χαρακτηρίζεται δίκαιο και εύλογο, η δε διαγωνιστική διαδικασία αντικειμενική και διαφανής.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ, παρουσιάστηκε η έκθεση αποτίμησης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ από τους Χρηματοοικονομικούς Συμβούλους HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και NBG Securities, η οποία είχε υποβληθεί στις 20 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή, πριν από την υποβολή των προσφορών. Για την ανάλυση αυτή χρησιμοποιήθηκαν διάφορες, διεθνώς αποδεκτές, μέθοδοι αποτίμησης.
Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 24 Νοεμβρίου 2016.

Με αφορμή την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης δήλωσε τα εξής:

«Παρά το μειωμένο ανταγωνισμό, καθώς ο νόμος περιόριζε πολύ τις δυνατότητες συμμετοχής, και τα ασφυκτικά εκ του νόμου χρονικά περιθώρια, το τίμημα που προέκυψε για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ είναι ανάλογο παρόμοιων πωλήσεων επιχειρήσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιστοιχεί σε συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ 1,71 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η βασική επιδίωξη της ΔΕΗ, στις συγκεκριμένες συνθήκες υποχρεωτικής πώλησης, για την οποία η Διοίκηση και τα στελέχη της Εταιρείας εργάστηκαν συστηματικά.

Το τίμημα είναι σαφής ένδειξη εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ αλλά και τη χώρα, στο φόντο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα και των σχέσεων που οικοδομούμε μεθοδικά με μεγάλες εταιρείες ηλεκτρισμού της μεγάλης αυτής χώρας.
Στόχος τώρα είναι η διασφάλιση του ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και η μεγιστοποίηση του οφέλους για τη ΔΕΗ και την οικονομία, πράγματα για τα οποία υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και πολιτικής.

Συγχαίρουμε τη State Grid και προσδοκούμε σε εποικοδομητική συνεργασία για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΔΜΗΕ, πολύτιμου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ και βασικού συντελεστή της λειτουργίας του τομέα ηλεκτρισμού στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα