Δέκα οργανωμένοι φορείς στηρίζουν τη διατήρηση της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας για τον ΟΠΑΠ

Υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων ρυθμίσεων στη διακρατική συμφωνία της Κύπρου με την Ελλάδα για τον ΟΠΑΠ τάσσονται δέκα οργανωμένοι φορείς, που λαμβάνουν στήριξη από τον οργανισμό. Θέμα για την συμφωνία έχει τεθεί από τον γενικό ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, γιατί διαπίστωσε απώλεια εσόδων 1 εκ. ευρώ τον μήνα για τους φορολογούμενους.

Ο

γενικός ελεγκτής εισηγείται ότι η επιλογή του παρόχου τυχερών παιχνιδιών θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες ανάλογες αυτών, που ακολουθήθηκαν για το καζίνο, χωρίς εμπλοκή υπουργών σε απευθείας διαπραγματεύσεις οικονομικών ή άλλων ουσιωδών όρων της σύμβασης. Τόσο ο γενικός ελεγκτής, όσο και η έφορος εσωτερικού ελέγχου, ‘Αννα Χριστοφόρου, είχαν διαπιστώσει αδυναμίες στην συμφωνία με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κάνει λόγο για «μια απαράδεκτη και ετεροβαρή συμφωνία» και την κ. Χριστοφόρου να την χαρακτηρίζει «διάτρητη». Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη από το 2014 μέχρι σήμερα, που ετοιμάζεται νομοσχέδιο προς αντικατάσταση της συμφωνίας, το κυπριακό κράτος έχει απωλέσει γύρω στα 20 εκ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει έσοδα ύψους 1 εκ. ευρώ για κάθε μήνα, που συνεχίζεται η υφιστάμενη συμφωνία.

Το νομοσχέδιο περί ορισμένων τυχερών παιχνιδιών, που εκκρεμεί στη Βουλή, υποκαθιστά τη διακρατική συμφωνία Κύπρου – Ελλάδας για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης παιχνιδιών, που διεξάγονται από την ΟΠΑΠ στην Κύπρο. Για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις, που δέχεται η πολιτεία να αλλάξει την συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, οργανωμένοι φορείς ανέλαβαν δράση για να μην διαταραχθεί η διαχρονική στήριξη που τους προσφέρει ο ΟΠΑΠ Κύπρου.

Σε επιστολή, η οποία απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς κομμάτων και στον γενικό ελεγκτή, αναφέρεται ότι «επικρατεί ανησυχία και έγνοια», ύστερα από τα όσα αναφέρθηκαν σε πρόσφατες συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών σε σχέση με τον ΟΠΑΠ. Στην επιστολή των οργανισμών προς υπεράσπιση του ΟΠΑΠ, τονίζεται ότι «η ουσιαστική και αποδοτική λειτουργία τους προς όφελος της κοινωνίας εξαρτάται καθοριστικά από την στήριξη που τους παρέχει η εταιρεία ΟΠΑΠ Κύπρου εδώ και πολλά χρόνια».

Επίσης, υποστηρίζουν ότι χωρίς τη σταθερή χορηγία και με δεδομένη τη μη επάρκεια της όποιας κρατικής αρωγής, πολλά προγράμματα θα είχαν ανασταλεί ή καταργηθεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Την επιστολή υπογράφουν ο αντικαρκινικός σύνδεσμος Κύπρου, ο παγκύπριος σύνδεσμος καρκινοπαθών και φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), η Europa Donna Κύπρου, το Telethon (Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής-Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου), ο σύνδεσμος «Ένα όνειρο μια Ευχή», το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, η οργάνωση παραπληγικών Κύπρου, το Europa Uomo Cyprus, το μέλαθρον αγωνιστών Κύπρου και ο Παγκύπριος Αντιναρκωτικός Σύνδεσμος. Το θέμα του ΟΠΑΠ αναμένεται να επανέλθει προς συζήτηση ενώπιον της Βουλής με την επανέναρξη των εργασιών της, το 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα