Δένδιας: Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση είναι ολισθηρός και θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνει για το νόμο Παππά ότι: «O δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση είναι ολισθηρός και θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο», ενώ τονίζει ότι η θέση της ΝΔ «πρώτα κατάργηση του νόμου και μετά σύσταση του ΕΣΡ» δεν είναι «εκβιασμός», καθώς όπως υποστηρίζει είναι υποχρέωση της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος για την κατάργηση ενός αντισυνταγματικού νομοθετήματος.
Σε ερώτηση για το «τι σημαίνει
Ερωτηθείς «αν υπάρχουν δύο γραμμές στη ΝΔ αναφορικά με τη σύσταση του ΕΣΡ» ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν δύο γραμμές και υποστηρίζει ότι «η ηγεσία της ΝΔ θα αποφασίσει τι θα πράξει αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για συγκεκριμένες μεθοδεύσεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών», αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοικτά.
Μιλώντας για τις πρόωρες εκλογές ο Ν. Δένδιας υποστηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΝΔ δεν τις ζητά από «καπρίτσιο» καίτοι τη συμφέρει να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ώστε να καταρρεύσει σαν «ώριμο φρούτο».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια στη Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Δένδια τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ να κάνει δεκτές τις προσφυγές των καναλιών;
Απ. Κατ’ αρχήν σημαίνει ότι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα οι οποίοι αρνούνται να υποκύψουν σε πρωτόγνωρους για το νομικό μας πολιτισμό εκβιασμούς και τη χρήση αθέμιτων μέσων από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα όσα προηγήθηκαν, ειλικρινά εκτιμώ ότι τραυμάτισαν το περιβάλλον ανεξαρτησίας το οποίο οφείλει να διασφαλίζει η Πολιτεία για την ανεμπόδιστη δικαστική κρίση, αλλά και την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Στα 42 χρόνια της Μεταπολίτευσης, τουλάχιστον, παρά τα οξυμένα κομματικά πάθη κατά καιρούς, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε επί εξαιρετικά κρίσιμων υποθέσεων και με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις, χωρίς ουδείς να διανοηθεί να εκβιάσει τους δικαστές του. Έπρεπε να το δούμε και αυτό «με την πρώτη φορά Αριστερά».
Ερ. Η ισχυρή πλειοψηφία (16-9) υπέρ των τηλεοπτικών σταθμών προμηνύει και την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά;
Απ. Δεν θα αποτολμούσα να προεξοφλήσω την απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, αν και η προσωπική μου άποψη, ως νομικού, είναι γνωστή. Εκτιμώ ότι θα αποτελούσε μεγάλη έκπληξη να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ο νόμος Παππά. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αναμένουμε την κρίση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου επί της ουσίας της υπόθεσης και να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα τραυματίσει κι άλλο τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας.
Ερ. Ωστόσο, αναφορικά με τη σύσταση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου η ΝΔ εμφανίστηκε με δύο γραμμές. «Υπέρ της σύστασης υπό όρους» τάχθηκε ο ένας αντιπρόεδρος του κόμματος, ο Κωστής Χατζηδάκης «όχι στη σύσταση αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά» λέει ο έτερος αντιπρόεδρος ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Μήπως, εν τέλει η σκληρή γραμμή δεν ταιριάζει στο κεντρώο προφίλ της ΝΔ;
Απ. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν δύο γραμμές στη ΝΔ. Ευθύς εξαρχής, είχαμε διαμηνύσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, στην οποία συμμετέχω, ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην – παρά την περί του αντιθέτου πρόβλεψη του Συντάγματος – υφαρπαγή των κρίσιμων αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ από την κυβέρνηση. Και είχαμε διαμηνύσει παράλληλα ότι στην περίπτωση που επιστρέψουν οι αρμοδιότητες αυτές στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε άμεσα, στα πρόσωπα που θα το συγκροτούν. Αντί να γίνει αυτό, η κυβέρνηση έφερε τροπολογία, την οποία προσωρινά απέσυρε, για να ρίξει «μαύρο» εντός λίγων ημερών στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια.
Ερ. Η θέση, όμως και της ΝΔ, πρώτα κατάργηση του νόμου Παππά και μετά σύσταση του ΕΣΡ δεν είναι εκβιασμός και έμμεση υπόδειξη στο ΣτΕ;
Απ. Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι η ικανοποίηση του αιτήματος για την κατάργηση ενός αντισυνταγματικού νομοθετήματος είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα «εκβιασμού». Όπως είναι υποχρέωση της αντιπολίτευσης – και ιδίως της αξιωματικής – να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση, όπως αρμόζει στον πολιτειακό της ρόλο. Από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε ευθέως την άποψη, όταν ο κ. Παππάς κατέφευγε σε τεχνάσματα και σε μία εξαιρετικά προβληματική μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας για τον καθορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, ότι ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση είναι ολισθηρός και ότι θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο.
Ερ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει ήδη προαναγγείλει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «ώστε να διερευνηθούν οι πτυχές κυβερνητικών χειρισμών του α΄ εξαμήνου του 2015». Υπάρχει σκέψη και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις άδειες των καναλιών;
Απ. Ως γενική αρχή δεν συμφωνώ με μία οιονεί ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αν και σχετικά με το τι συνέβη το α΄ εξάμηνο του 2015, ειδικά και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα, εκτιμώ ότι είναι επιβεβλημένη. Όσον αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης για συγκεκριμένες μεθοδεύσεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών (σχετικά με την περίπτωση Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής π.χ.), το τι θα πράξει η ΝΔ, θα το αποφασίσει η ηγεσία της.
Ερ. Κύριε Δένδια, η ΝΔ ζητά εκλογές. Γιατί η κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται για τη διευθέτηση του χρέους;
Απ. Η ΝΔ δεν ζητά τις εκλογές από «καπρίτσιο». Αν θέλετε, θα την συνέφερε με μία μικροκομματική λογική να παρέμενε κι άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ώστε να καταρρεύσει μονομιάς, σαν «ώριμο φρούτο». Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι ότι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με συνολική κατάρρευση η χώρα. Ήδη, όχι μόνο στην πραγματική οικονομία, η οποία σε πείσμα των αισιόδοξων διακηρύξεων «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο, αλλά και σε μία σειρά κρίσιμων τομέων, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό μέχρι την κατάσταση στα νοσοκομεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα προβλήματα βαίνουν ραγδαίως επιδεινούμενα. Όσον αφορά το χρέος, φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας αναλώνει τεράστιο διαπραγματευτικό κεφάλαιο, σε ζήτημα που είναι μεν σημαντικό, αλλά όχι το μείζον υπό τις παρούσες συνθήκες. Το αδιέξοδο στο οποίο βαδίζει η χώρα με αυτές τις τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και με αυτά τα θηριώδη πλεονάσματα, θα έπρεπε να απασχολεί κυρίως την κυβέρνηση και τους εταίρους.
Ερ. Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στην χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 14-15 Νοεμβρίου, σε μία χρονική συγκυρία που θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προμηνύει κάτι;
Απ. Σε κάθε περίπτωση δεν βλάπτει, ειδικά όταν πρόκειται για την επίσκεψη του ηγέτη μιας μεγάλης και συμμάχου χώρας. Από την άλλη πλευρά, μια επίσκεψη από μόνη της, όσο σημαντική και αν είναι, δεν προεξοφλεί από μόνη της μία θετική έκβαση σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Δεν θα αποφύγω, πάντως, τον πειρασμό να παρατηρήσω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρόσφατα θα διαδήλωναν τα περισσότερα στελέχη του, κατά μίας τέτοιας επίσκεψης.
Ερ. Κύριε Δένδια, στην πορεία προς τις εκλογές εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα «απορροφήσει» το Ποτάμι ή τελικά θα «αναγκαστεί» σε προεκλογική συνεργασία; Ήδη, ο βουλευτής Ιάσων Φωτήλας διεγράφη γιατί υποστήριξε την συνεργασία με τη ΝΔ.
Απ. Το σίγουρο είναι ότι στην παρούσα συγκυρία, ακόμη και να κερδίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία, η Ελλάδα χρειάζεται μία συνεργασία όλων των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων που να θέλουν και να μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την αλλαγή σελίδας της χώρας μας. Πέραν αυτού όμως, δεν θα ήθελα να μπω σε μία ονοματολογία και σε σενάρια.
Ερ. Αλήθεια, βλέπετε αυτοδυναμία της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές;
Απ: Με την καθοδική πορεία που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την ανοδική πορεία που αναπτύσσει η ΝΔ, έστω κι αν δεν έχει μπει ακόμα σε «τροχιά αυτοδυναμίας» στις δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει πλέον εφικτό. Βεβαίως, χρειάζεται ακόμη δουλειά από όλους μας και κυρίως να πείσουμε τους πολίτες ότι διαθέτουμε ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα το οποίο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα όμως, δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να αποκοπεί η ΝΔ από τα αποκαλούμενα «λαϊκά στρώματα». Αντιθέτως, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις τους μαζί τους και να αποδείξουμε ότι μόνο με μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, θα μπορέσει να υπάρξει μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, βελτίωση των εισοδημάτων και αύξηση της απασχόλησης. Είναι εμφανές άλλωστε, ακόμα και από τις περιοχές τις οποίες επισκέπτεται το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός του κόμματός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό το ζήτημα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- «Χάρισμα»… χρεών από τις τράπεζες για τα «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια
- Μικρότερες εισφορές θα πληρώνουν όσοι δηλώνουν έως 20.000 ευρώ το χρόνο
- Θ. Πάγκαλος: Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη
- 6 tips για να διατηρηθούν οι πετσέτες σας αφράτες!
- Ν.Δ.: Επισκέφθηκε, ναι ή όχι, ο κ. Αρτεμίου το Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου;
- Τέλος στη ρύθμιση των 100 δόσεων
- Έτοιμη να δοθεί η πρώτη άδεια διαχείρισης "κόκκινων" δανείων
- Πασκουάλ: Μεγάλη ιστορία αυτή η ομάδα
- Παγκόσμια Τράπεζα: Μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Δένδιας: Ο δρόμος που επέλεξε η κυβέρνηση είναι ολισθηρός και θα την οδηγήσει σε αδιέξοδο
- Σκουρλέτης: Τα επόμενα μέτρα πρέπει να είναι μέτρα χαλάρωσης, δεν πάει άλλο
- Μάρδας: Κερδίσαμε αρκετούς συμμάχους για τη ρύθμιση του χρέους
- ΝΔ: Απαντήσεις από Τσίπρα-Παππά για τον Αρτεμίου
- Παγκόσμια Τράπεζα: Επαναφέρει πρόταση για μείωση αφορολόγητου
- Στα χέρια της αστυνομίας οργανωμένη σπείρα που έκλεβε ΑΤΜ τραπεζών
- Οι καταιγίδες έπληξαν την δυτική Ελλάδα -Νέο κύμα κακοκαιρίας σήμερα
- Τι βλέπει ο Γκ.Χαρδούβελης για Ανάπτυξη, Τράπεζες, Φορολογία – Τα λάθη του πολιτικού συστήματος
- ΕΡΓΑΣΙΑ – Ευρωπαικό Δικαστήριο: Οι συμβασιούχοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους αορίστου χρόνου
- Αγροτικά προιόντα που μπορούν να φέρουν αποδόσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κατρούγκαλος: Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες, θα αλλάξει
- Αλ. Τσίπρας: Δεν θα υποχωρήσουμε στο σύστημα της διαπλοκής
- Τένις: Αποκλεισμός στα ημιτελικά για Σάκκαρη
- Ν.Δ.: Επισκέφθηκε, ναι ή όχι, ο κ. Αρτεμίου το Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου;
- Νέο εξεταστικό σύστημα στα Λύκεια – Πώς θα γίνονται οι εισαγωγικές
- «Πόλεμος» για Κύπριο δικηγόρο που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου και αναφέρεται στα Panama Papers
- Φούχτελ: Mαζί με τους Ελληνες μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα
- Μάρδας: Έχουμε αποκτήσει αρκετούς συμμάχους στο ζήτημα του χρέους
- Φούχτελ: Mαζί με τους Ελληνες μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα
- Μεγάλη η συμμετοχή στον 30ό «Γύρο της Αθήνας»