ΔΕΠΑ: Ισχυρό πλήγμα το “ναυάγιο” του διαγωνισμού, γράφει η βελγική De Tijd

Για «ισχυρό πλήγμα» που δέχτηκε το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από την ανυπαρξία προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ, κάνει λόγο ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν αναπροσαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ενώ εμφανιζόταν ως περίπου σίγουρο ότι η εταιρεία

Gazprom θα υποβάλλει προσφορά, την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι «έκαναν πίσω», με το αιτιολογικό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις σχετικά με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ, η οποία φέρεται να έχει λαμβάνειν 400 εκατομμύρια ευρώ από χρέη ιδιωτών.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από την τρόικα των δανειστών την αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για το 2013, ενώ πλέον στρέφεται προς άλλους στόχους ύστερα από την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. Σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, μόλις οι συνθήκες στην αγορά γίνουν περισσότερο ευνοϊκές, ενώ παράλληλα ευελπιστεί ότι η τρόικα θα δείξει κατανόηση, αναθεωρώντας το χρονοδιάγραμμα, καθώς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθούν άμεσα από άλλη πηγή τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που επρόκειτο να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση της ΔΕΠΑ. Για τον λόγο αυτόν, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά νου να ζητήσει από την τρόικα να της παραχωρήσει τα αναγκαία χρονικά περιθώρια (μέχρι του χρόνου) προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση της ΔΕΠΑ.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα η εφημερίδα De Standaard, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στο ελληνικό Eldorado», σημειώνει ότι οι χτεσινές εξελίξεις και η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ αποδεικνύουν -«με επώδυνο μάλιστα για τους Έλληνες τρόπο»- ότι το σλόγκαν του ΤΑΙΠΕΔ ότι «η Ελλάδα αποτελεί το νέο Eldorado για τους ξένους επενδυτές» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «άδειο κέλυφος».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρωσική Gazprom αποχώρησε από τη διαδικασία, επειδή προβληματίστηκε από τα συσσωρευμένα χρέη πολλών ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η αποτυχία αυτή αποτελεί μια «πολύ αρνητική εξέλιξη» για την Αθήνα, η οποία υποχρεούται να συγκεντρώσει από ιδιωτικοποιήσεις 1,8 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, συν τοις άλλοις και διότι λειτουργεί ανασταλτικά για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα