Δ.Γαλαμάτης: «Η αξιοπιστία των ΜΜΕ πρέπει να βασίζεται σε τρεις ισχυρούς πυλώνες»

«Η αξιοπιστία των μέσων μαζικής ενημέρωσης πρέπει να βασίζεται σε τρεις ισχυρούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι η διαφάνεια στην ιδιοκτησία που πρέπει να υπάρχει σε ένα μέσο ενημέρωσης. Ο δεύτερος είναι η επαναληψιμότητα και η επιμονή, δηλαδή κατά πόσο ένα μέσο ενημέρωσης, ειδικά στην επαρχία, έχει αδιάλειπτη την παρουσία του. Ο τρίτος  είναι η οικονομική βιωσιμότητα, η δυνατότητα δηλαδή που μπορεί έχει ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, ώστε να σταθεί οικονομικά».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας

Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα και στην συνεδρία με θέμα, «Αξιοπιστία και Ανάπτυξη στα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης», όπου δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως πρόσθεσε ο Δημήτρης Γαλαμάτης, «η  πολιτεία όλο αυτό το διάστημα υπηρέτησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τρία αυτά προαπαιτούμενα και με νομοθεσία για την ιδιοκτησία στα μέσα», προσθέτοντας: «Εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται σε λειτουργία και ολοκληρώνονται τα μητρώα και πλέον μπαίνουμε στη νέα εποχή παρουσίας των μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στη χώρα μας, η οποία μάλιστα συνδέεται και με την δυνατότητα λήψης πάσης φύσεως κρατικής ενίσχυσης, όπου γίνεται πλέον μόνο μέσα πια από αυτά».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το μητρώο είναι ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα που έγινε και κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό, εάν δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

«Και πάνω σε αυτά τα μητρώα», συνέχισε, «βασίζονται και τα μέτρα στήριξης, διότι με τα μητρώα υπηρετείται ο σκοπός της διαφάνειας στην ιδιοκτησία και της αντικειμενικότητας στην κρατική διαφήμιση», συμπληρώνοντας: «Με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης που πήρε τα τελευταία 3 – 4 χρόνια η πολιτεία, υπηρετούμε και το προαπαιτούμενο της βιωσιμότητας σε ένα βαθμό, ώστε να μπορέσουν να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις σε μία κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που πέρασε και η χώρα μας, τόσο με τον Covid, όσο και με το ενεργειακό ζήτημα, αμέσως μετά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Επίσης, είπε ότι «καλύπτουμε μεγάλες και δύσκολες ανάγκες των μέσων ενημέρωσης με ένα καθεστώς αντικειμενικότητας και διαφάνειας, ενώ από το Σεπτέμβριο και μετά μπαίνουμε στη νέα εποχή στήριξης των μέσων με τα μέτρα που προγραμματίζουμε».

Αναφερόμενος ο Δημήτρης Γαλαμάτης στις δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν,  είπε ότι «το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης των μέσων του περιφερειακού τύπου, των αρχείων εφημερίδων και εντύπων, αλλά και αρχείων ενώσεων».

Ακόμη, είπε ότι «από την νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει  ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας στα σχολεία και είδη επεξεργαζόμαστε προτάσεις που έχουν έρθει από την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Μιλώντας «για την επέλαση», όπως είπε, «του ψηφιακού κόσμου και της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ότι «ο χώρος θα πρέπει να έχει δύο αναχώματα για να βάλει μπροστά, στα οποία όλοι πρέπει να είμαστε από την ίδια πλευρά, δηλαδή την δεοντολογία και τον επαγγελματισμό».

Στην ίδια συνεδρία μίλησαν ακόμη, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος και ο Νίκος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος  Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, του «Αριστοτελείου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Γιώργος Μιχαλόπουλος για το μέλλον του περιφερειακού τύπου, υπογράμμισε ότι «είμαι αισιόδοξος, διότι οι ημερήσιες περιφερειακές εφημερίδες δεν είναι μόνο διαχρονικός βραχίονας της ενημέρωσης της περιφέρειας, είναι κάτι πολύ περισσότερο, είναι η φωνή του λαού, οπότε αυτή η φωνή δεν πρόκειται να σιγήσει».

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό περιβάλλον που να μην συντηρεί προβλήματα του παρελθόντος, αλλά να στηρίζεται στην ανεξαρτησία, στην επιχειρηματικότητα και στον υγιή ανταγωνισμό», προσθέτοντας: «Πρέπει να έχουμε πολιτικές που να είναι αναπτυξιακές και όχι επιδοματικές, οι οποίες να μην έχουν διανεμητικό χαρακτήρα για να συντηρούν κακές σχέσεις».

Ο Θεόδωρος Λουλούδης από την πλευρά του σημείωσε ότι «η ανάπτυξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης απαιτεί πολύ δουλειά και λίγη τύχη και είναι υπόθεση πρωτίστως όσων συναποτελούν το κλάδο και όχι τρίτων», προσθέτοντας: «Από τις επιλογές του σήμερα θα κριθεί το μέλλον μας αύριο. Πρώτα και κύρια πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών με εστίαση στην ποιότητα και στην ποικιλία του περιεχομένου που παράγουν τα μέσα ενημέρωσης . Μέλλον έχουν τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αν επενδύσουν κεφάλαια  στην παραγωγή και στη διανομή του περιεχομένου τους και αν ασκήσουν management προσανατολισμένο στον αναγνώστη – πολίτη και στα συμφέροντα του».

Ο Νίκος Παναγιώτου, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «όσο τα μέσα ενημέρωσης δεν κατακτούν την οικονομική τους ανεξαρτησία, αυτός είναι ένας παράγοντας που υπονομεύει και αποσαθρώνει πολύ την ελευθερία του τύπου» και συνέχισε:  «Πλέον αναδεικνύεται η αναγκαιότητα  των μέσων ενημέρωσης να επενδύσουν στην παραγωγή περιεχομένου, η οποία όμως απαιτεί ένα σημαντικό κρίκο και αυτός ο κρίκος είναι το αναγνωστικό κοινό».
Ακόμη, ανέφερε ότι «συμφωνώ απόλυτα πως δεν είναι μόνο τεχνική η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των δημοσιογράφων, αλλά απαιτείται βελτίωση του εργασιακού τους πλαισίου, στο οποίο ήδη έχουν γίνει πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις από την πολιτεία, αλλά ακόμη περισσότερο απαιτείται μία γενικότερη αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους».

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Keywords
Αναζητήσεις
dgalamatis-i-axiopistia-ton-mme-prepei-na-vasizetai-se-treis-ischyrous-pylones.htm
Τυχαία Θέματα