Διαφωνούν οι δανειστές για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ – Τσακαλώτος με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε

“Μπλόκο” στο ύψος και στα κριτήρια καταβολής της «εθνικής σύνταξης» των 384 ευρώ βάζουν οι δανειστές από την πρώτη αποτίμηση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», η ένσταση των δανειστών έγινε γνωστή στο Υπουργείο Εργασίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο, και αφορά την ξεκάθαρη διαφωνία τους, τόσο για το ποσό των 384 ευρώ που καθορίστηκε από την Κυβέρνηση η «εθνική σύνταξη», όσο και για το γεγονός ότι, ως μόνο κριτήριο χορήγησής της είναι να έχουν πραγματοποιηθεί μόνον 15 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα

με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις και για το γεγονός ότι, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό σχέδιο, η «εθνική σύνταξη» θα καταβάλλεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και μάλιστα έχουν ζητήσει να είναι μεγαλύτερη του 6% η μείωσή της για όσους αποχωρούν πριν από το 67ο έτος.

Αναπλήρωση

Πρόβλημα ανακύπτει και με τα συνολικά ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή με το ποσοστό του μισθού που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι τόσο από τις εισφορές τους όσο και από την «εθνική σύνταξη».

Θεωρούν, δηλαδή, ότι το να παίρνει ένας ασφαλισμένος στα 15 χρόνια με μισθό 800 ευρώ σύνταξη 480 ευρώ, ίση δηλαδή με το 60% των αποδοχών (384 ευρώ από το Κράτος και 96 ευρώ από τις εισφορές του), του δημιουργεί αντικίνητρο στο να ασφαλίζεται κανείς περισσότερα χρόνια και στην πράξη επιβραβεύει όσους πλήρωσαν λιγότερα έναντι όσων πληρώνουν περισσότερα και για πολλά χρόνια.

Οι δανειστές διαφωνούν και με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για την αναλογική σύνταξη και προσανατολίζονται είτε στο να μειώσουν τους δείκτες αναπλήρωσης που προτείνει η Κυβέρνηση για τα 15, 18, 21 και 24 έτη, είτε να ζητήσουν μείωση της «εθνικής σύνταξης» πιο κάτω από τα 384 ευρώ!

Στην πράξη, οι δανειστές, με τις εντολές που έχουν δώσει στα δικά τους υπηρεσιακά στελέχη, θέτουν ένα πρώτο «βέτο» στο βασικότερο άρθρο του νομοσχεδίου, αυτό που αφορά στο ύψος και τα κριτήρια χορήγησης της «εθνικής σύνταξης».

Εναλλακτική

Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.», εξετάζεται να τεθεί ως κριτήριο η αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη, που θα είναι απαραίτητο να έχουν οι ασφαλισμένοι για να πάρουν την «εθνική σύνταξη», προκειμένου έτσι να αποφευχθούν τα χειρότερα που θα ήταν η σύνδεση της «εθνικής σύνταξης» με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πολλοί ασφαλισμένοι δεν θα δικαιούνται την «εθνική σύνταξη» αν έχουν εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 384 ευρώ τον μήνα!

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Μετά τη Ρώμη, τη Λισαβόνα, το Παρίσι και το Ελσίνκι, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί σήμερα με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «η ελληνική αξιολόγηση θα κρατήσει μήνες και όχι εβδομάδες».

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εγώ θα ήθελα να επιταχύνω τη διαδικασία, αλλά δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «γνωστούς κύκλους που δυναμιτίζουν το κλίμα».

Αύριο ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Βερολίνο, όπου τον αναμένει ο σκληρότερος όλων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ την Πέμπτη θα συμμετάσχει στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς. Η Ελλάδα δεν θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή τη συνεδρίαση από τη στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των θεσμών θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες.

Θα ακολουθήσει η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δηλαδή η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ και όχι από τον ακριβό ELA, καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα.

Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το χρέος. Μια κίνηση με ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας τίτλους του ελληνικού Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα