διαΝΕΟσις: 13,8 δισ. μπορούν να εισφέρουν στο ΑΕΠ τα επιχειρηματικά πάρκα
Τη χρησιμότητα ενός «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων επιχειρηματικότητας» αναδεικνύει έρευνα για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις. Με την παραδοχή ότι θα δημιουργηθούν 73 Επιχειρηματικά Πάρκα συνολικής έκτασης 100.000 στρεμμάτων και με 25.300 περίπου στρέμματα επαγγελματικών κτιρίων, οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι μπορεί να αποδώσουν συνολικά οικονομική ανάπτυξη περίπου 13,8 δισ. ευρώ ή 7,7% του ΑΕΠ (σε όρους 2018).
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έρευναΣτην Ελλάδα,
Τα Επιχειρηματικά Πάρκα (οργανωμένοι υποδοχείς) που λειτουργούν πλήρως σήμερα είναι μόλις 26 σύμφωνα με υπολογισμούς της συγγραφικής ομάδας.
Είναι άνισα κατανεμημένα, συγκριτικά με τις ανάγκες της μεταποίησης στη χώρα. Για παράδειγμα, το 44% της μεταποιητικής δραστηριότητας αφορά στην Αττική και στη Βοιωτία. Ωστόσο, μόνο 4 Επιχειρηματικά Πάρκα, δηλαδή μόλις 2,86% του συνόλου, λειτουργούν στην επικράτεια αυτών των δύο νομών.
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε “Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις”, περιοχές δηλαδή με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανιών, αλλά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό.
“Σε διάστημα 35 ετών που η χώρα προσπαθεί να οργανωθεί χωροταξικά, μόνο το 20% περίπου των εκτάσεων των δημοτικών ενοτήτων της επικράτειας διαθέτουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης, γεγονός που εκτός των άλλων αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, με σοβαρές επιπτώσεις στον σχεδιασμό των επενδύσεων“, γράφει η έρευνα.
Ένα πολύ σύντομο χρονικό των χωροταξικών νόμων στην Ελλάδα:
Το άρθρο 24 του Συντάγματος του 1975 έδωσε στο κράτος επισήμως την αρμοδιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Ν.947/1979 εισήγαγε τον όρο “χρήσεις γης” αλλά έμεινε ανεφάρμοστος.
Ο Ν.1337/1983 που αποτελεί τη βάση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας μέχρι σήμερα εισάγει τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.
Οι πρόσφατοι Ν.4685/2020 και 4759/2020, καθώς και το ΠΔ 59/2018 διεύρυναν τις γενικές και ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης και εισήγαγαν νέες που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα.
Το θεσμικό πλαίσιοΠαρότι τα Επιχειρηματικά Πάρκα ποτέ δεν έγιναν ο κανόνας για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων, τα τελευταία 50-60 χρόνια λειτουργούν κάποια από αυτά στη χώρα, μετά τον Ν. 4458/1965.
Οι 25 πρώτες Βιομηχανικές Περιοχές, οι γνωστές ΒΙΠΕ, θεσπίστηκαν το 1977. Με τον Ν.2545/1997 το κράτος επέσπευσε τη διαδικασία θεσμοθέτησης χρήσεων γης και παραχώρησε το δικαίωμα ανάπτυξης οργανωμένων υποδοχέων και σε ιδιώτικούς φορείς, με ή χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου.
Συνδυαστικά με τους νόμους του 1965 και του 1997 θεσμοθετήθηκαν 50 οργανωμένοι υποδοχείς, ενώ ακόμη 5 θεσμοθετήθηκαν με τον νεότερο νόμο 3982 του 2011 (που καθιερώνει και τον όρο “Επιχειρηματικά Πάρκα”) και βρίσκονται μέχρι σήμερα σε διάφορα στάδια υλοποίησης.
Πέρυσι ψηφίστηκε ο Ν.4982/2022 που αποτελεί πλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση Επιχειρηματικών Πάρκων.
Τον Ιανουάριο του 2022, όσο ο νέος νόμος βρισκόταν ακόμα σε δημόσια διαβούλευση, ο πολιτικός μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος της Re.De-Plan και μέλος της ομάδας της μελέτης, Μανώλης Μπαλτάς είχε δημοσιεύσει μέσα από την ιστοσελίδα της διαΝΕΟσις “12 προτάσεις για τα νέα Επιχειρηματικά Πάρκα”. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των τεχνικών προτάσεων για αλλαγές πράγματι υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο του νόμου.
Για παράδειγμα, ο νόμος αίρει κάποια από τα εμπόδια προκειμένου οι Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις της Αττικής να μετεξελιχθούν σε Επιχειρηματικά Πάρκα. Ακόμα, δίνει τη δυνατότητα σε Επιχειρηματικά Πάρκα να εγκατασταθούν σε δύο ή περισσότερους χώρους, κάτι που διευκολύνει τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας στα εμπορευματικά λιμάνια, εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία για την αδειοδότηση των ρεμάτων, απλοποιεί το σύστημα απόδοσης των εισφορών σε χρήμα απευθείας στους φορείς υλοποίησης και, τέλος, δίνει νέα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων (πχ. ένταξη των εισφορών σε χρήμα στις δαπάνες που εκπίπτουν φορολογικά).
Ωστόσο, η μελέτη αναδεικνύει και σημεία που μένουν να ρυθμιστούν ακόμη:
Ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανακύπτει από την εφαρμογή του νέου νόμου, λόγω και της δομής της ελληνικής ιδιοκτησίας (μικροί κλήροι), οι συγγραφείς ξεχωρίζουν την απαίτηση του νόμου να υπάρχει πλήρης κυριότητα (ή εναλλακτικά 80% + 20% με δικαίωμα συμφωνιών ή απαλλοτρίωσης) της έκτασης για την έγκριση ανάπτυξης ενός νέου Επιχειρηματικού Πάρκου ή για την επέκταση κάποιου οργανωμένου υποδοχέα που υπάρχει ήδη.
Επιπλέον, οι συγγραφείς παρατηρούν ότι “το νέο καθεστώς διοίκησης-διαχείρισης [σσ. που προβλέπει ο νέος νόμος] δεν φαίνεται να αποτρέπει συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ φορέων διαχείρισης και εγκατεστημένων επιχειρήσεων, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσής τους“.
Η ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο ΔράσηςΗ συγγραφική ομάδα “πάτησε” επάνω στα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) προκειμένου να καταρτίσει τη δική της πρόταση για ένα ευρύτερο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Το 2020 και το 2021, οι ερευνητές απευθύνθηκαν, με στοχευμένα ερωτηματολόγια, στους Δήμους εκείνους εντός των ορίων των οποίων η μελέτη της ΚΕΕ πρότεινε να αναπτυχθούν νέα Επιχειρηματικά Πάρκα. Με αυτή την μεθοδολογία, οι συγγραφείς συνέλεξαν και επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και επιχείρησαν να καταθέσουν μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση που εκτείνεται σε βάθος 20ετίας.
Οι συγγραφείς, μετά την ανάλυσή τους:
-Προτείνουν την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων σε 73 περιοχές, συνολικής επιφάνειας περίπου 100.000 στρεμμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό Є1,14 δισ. (με δημόσια συμμετοχή στο 40%, δηλαδή περίπου Є23 εκατ. κάθε χρόνο για 20 χρόνια).
-Με την παραδοχή ότι αυτά τα 73 πάρκα θα φιλοξενούν περίπου 25.300 στρέμματα επαγγελματικών κτηρίων, υπολόγισαν ότι μπορεί να αποδώσουν συνολικά οικονομική ανάπτυξη περίπου Є13,8 δισ. ή 7,7% του ΑΕΠ (σε όρους 2018).
-Υπολόγισαν το όφελος από την ανάπτυξη των έργων υποδομής σε 13.414 θέσεις απασχόλησης ενώ για την ανάπτυξη των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων σε 152.840 θέσεις απασχόλησης.
-Υπολόγισαν ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων θα είναι από 46.475, αν το σύνολο των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα του Εθνικού Σχεδίου είναι εντάσεως κεφαλαίου, έως 139.425 θέσεις, αν οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν είναι μόνο εντάσεως εργασίας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καταγραφή αγροτικών εκμεταλλεύσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του Έβρου
- Άλμα 6% για τις ελληνικές εξαγωγές το 1ο εξάμηνο του 2023
- Τηλεφωνικός “πόλεμος” Ιαπωνίας – Κίνας για τα ραδιενεργά ύδατα της Φουκουσίμα
- διαΝΕΟσις: 13,8 δισ. μπορούν να εισφέρουν στο ΑΕΠ τα επιχειρηματικά πάρκα
- EY: Η τεχνολογία μετασχηματίζει τις διαδικασίες και τον ρόλο των τμημάτων treasury
- Θεσσαλονίκη: Έκλεψαν από χρήματα και τραπεζικές κάρτες μέχρι απινιδωτή
- Υπ. Παιδείας: Πρόωρη αποχώρηση και στις 14:55 για τα ολοήμερα
- Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Πρόγραμμα εκδηλώσεων 28 - 31 Αυγούστου 2023
- Αττική Οδός: Κλειστή λόγω εργασιών η είσοδος από Λ. Ηρακλείου από τις 22:00 στις 28/8
- O Σαλάχ θέλει να φύγει από την Λίβερπουλ για την Αλ Ιτιχάντ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- EY: Η τεχνολογία μετασχηματίζει τις διαδικασίες και τον ρόλο των τμημάτων treasury
- διαΝΕΟσις: 13,8 δισ. μπορούν να εισφέρουν στο ΑΕΠ τα επιχειρηματικά πάρκα
- Ισχυρές ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο με “οδηγό” τις τράπεζες
- Τα τρόφιμα «ανέβασαν» τις εξαγωγές – Aύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο – Οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 13%
- Περιφέρεια Αττικής: Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στο ρέμα της Χελιδονούς – Στην κυκλοφορία η οδός Δεκελείας
- Υπουργείο Παιδείας: Και στις 14.55 θα μπορούν να αποχωρούν οι μαθητές από τα ολοήμερα δημοτικά
- Ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου
- Λιβύη: Σε διαθεσιμότητα η ΥΠΕΞ Νάιλα αλ Μανγκούς μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της
- Τελευταία Νέα BankWars
- διαΝΕΟσις: 13,8 δισ. μπορούν να εισφέρουν στο ΑΕΠ τα επιχειρηματικά πάρκα
- Περιφέρεια Αττικής: Ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στο ρέμα της Χελιδονούς – Στην κυκλοφορία η οδός Δεκελείας
- Τα τρόφιμα «ανέβασαν» τις εξαγωγές – Aύξηση 6% το πρώτο εξάμηνο – Οι εξαγωγές τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 13%
- Λιβύη: Σε διαθεσιμότητα η ΥΠΕΞ Νάιλα αλ Μανγκούς μετά τη συνάντησή της με τον Ισραηλινό ομόλογό της
- Υπουργείο Παιδείας: Και στις 14.55 θα μπορούν να αποχωρούν οι μαθητές από τα ολοήμερα δημοτικά
- Ναυάγιο με τέσσερις νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου
- EY: Η τεχνολογία μετασχηματίζει τις διαδικασίες και τον ρόλο των τμημάτων treasury
- Ισχυρές ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο με “οδηγό” τις τράπεζες
- Attica Bank: Δάνεια σε ΜμΕ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας «DeLFI» της HDB
- Ταμείο Εγγυοδοσίας DeLFI: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank με την πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων δανείων»
- SMEs resilient to economic difficulties
- Μαρινάκης: Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές
- Τζόρτζια Μελόνι: Στην Αθήνα την Πέμπτη η Ιταλίδα πρωθυπουργός
- Μακρόν: Ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα θα μείνει, παρά την πίεση των πραξικοπηματιών να αποχωρήσει
- Rolls-Royce Droptail Amethyst: Χλιδή που ζαλίζει
- Ιαπωνία - Απόρριψη υδάτων της Φουκουσίμα: "Εξαιρετικά λυπηρές" χαρακτηρίζει το Τόκιο παρενοχλητικές τηλεφωνικές κλήσεις από την Κίνα
- διαΝΕΟσις: 13,8 δισ. μπορούν να εισφέρουν στο ΑΕΠ τα επιχειρηματικά πάρκα
- Piraeus Chamber: Port of Piraeus is India’s gateway to the EU
- TASS: Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας θα συναντηθούν σύντομα στην Μόσχα - Στο επίκεντρο τα σιτηρά