Διάγγελμα Ερντογάν για τους απόστρατους ναυάρχους

23:00 4/4/2021 - Πηγή: BankWars

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει αύριο Δευτέρα η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) στον απόηχο της κοινής δήλωσης 103 απόστρατων ναυάρχων για τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η συνεδρίαση θα γίνει στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Φατίχ Σαχίν. Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα.

Ήδη, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την επιστολή των 103 απόστρατων. Σύμφωνα με τον Σαχίν, «έχουμε να κάνουμε με μια δήλωση που έχουμε συναντήσει πολλές φορές στην ιστορία της δημοκρατίας

μας, αποτελεί έγκλημα κατά της συνταγματικής τάξης. Θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση».

«Δεν είδα να διαμαρτύρεστε όταν η Ελλάδα εισέβαλλε σε νησιά»

Αντίθετη με την παρέμβαση των ναυάρχων στην πολιτική εμφανίστηκε και η επικεφαλής του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η Ακσενέρ κατηγόρησε τους απόστρατους ότι δεν έκαναν το καθήκον τους, όταν ήταν εν ενεργεία στρατιωτικοί και η Ελλάδα εισέβαλε σε νησιά του Αιγαίου.

Την Παρασκευή 103 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με διακήρυξή τους κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Ερντογάν πως, με αφορμή την κατασκευή του νέου Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, καταργεί τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936). Οι πρώην ναύαρχοι, επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση για ισλαμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από την εισαγγελία της Άγκυρας, για να διαπιστωθούν τα κίνητρα των απόστρατων στρατιωτικών, καθώς η δημόσια δήλωσή τους έχει χαρακτηριστεί ως “απειλή πραξικοπήματος”.

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΟΝΤΡΕ

Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης. Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών της Σοβιετικής Ένωσης από τα Στενά στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη Μοντρέ. Τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου, 1936 και καταχωρήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών στις 11 Δεκεμβρίου 1936. Eξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα